ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Κωνσταντόπουλος: «Άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στις Κοινότητες της Ορεινής Ναυπακτίας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη με θέμα «Άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στις Κοινότητες της Ορεινής Ναυπακτίας» κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρανίας, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Αναλυτικά:


«Από τον Ιανουάριο 2021, η 24η Επαρχιακή οδός στην Ορεινή Ναυπακτία (Ναυπάκτου – Πλατάνου – Αράχοβας – Ψηλού Σταυρού – Ευρυτανία) παραμένει κλειστή εντός της Κοινότητας Ποκίστας, εξαιτίας κατάρρευσης πετρόκτιστου τοίχου αντιστήριξης της οδού.

Τούτο σημαίνει ότι περίπου 25 κοινότητες της Ορεινής Ναυπακτίας βρίσκονται ουσιαστικά αποκλεισμένες, αφού η συγκοινωνία προς τη Δυτική Ναυπακτία έχει διακοπεί και η διέλευση οποιουδήποτε φορτηγού ή ΙΧ από το σημείο είναι αδύνατη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα, προϊόντα, ζωοτροφές καθώς και η πρόσβαση σις  αυτά από τη Ναύπακτο, πραγματοποιείται έκτοτε αναγκαστικά μέσω Θέρμου, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Τούτο διότι πρόκειται για μια πολύ μεγαλύτερη χιλιομετρικά διαδρομή, μέσα από ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Ταυτόχρονα, έχει σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα και πολλά δημόσια έργα στην περιοχή.

Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται ενόψει της θερινής περιόδου. Οι τοπικές επιχειρήσεις και ιδίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση, αντιμετωπίζουν  πρόβλημα επιβίωσης, αφού ο ανεφοδιασμός είναι δύσκολος και κοστοβόρος και η πρόσβαση επισκεπτών ουσιαστικά αδύνατη. Κι ενώ οι επιχειρήσεις όλης της χώρας προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος μετά την άρση του lockdown, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε αυτή τη δυνατότητα. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι η Ορεινή Ναυπακτία αποτελεί ελκυστικό και ιδιαίτερα δημοφιλή  προορισμό και μάλιστα για εναλλακτικό τουρισμό και οι τοπικές επιχειρήσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική κίνηση.

Τα ανωτέρω προβλήματα στο οδικό δίκτυο, έχουν παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο, ωστόσο ακόμα δεν διαφαίνεται ορίζοντας για την επίλυσή τους. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν προτείνει έργα για την αποκατάσταση, ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία γνωμοδότησης του ΙΓΜΕ και να βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για να πραγματοποιηθούν. Και μέχρι τούτο να γίνει, η Ορεινή Ναυπακτία έχει αφεθεί στην τύχη της.

Με τα δεδομένα αυτά, επιβάλλεται τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση και εκτέλεση των έργων αποκατάστασης της οδού. Μάλιστα, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, είναι αναγκαίο με τη συνεργασία Υπουργείων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βρεθεί έστω μια προσωρινή ασφαλής λύση για την πρόσβαση στα αποκλεισμένα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας έως την τελική αποκατάσταση.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης των προβλημάτων της 24ης Επαρχιακής οδού στην Ορεινή Ναυπακτία (Ναυπάκτου – Πλατάνου – Αράχοβας – Ψηλού Σταυρού- Ευρυτανία); Με ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποια χρηματοδότηση πρόκειται να πραγματοποιηθούν;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την εξασφάλιση της προσωρινής ασφαλούς πρόσβασης στις Κοινότητες της Ορεινής Ναυπακτίας από τη συγκεκριμένη οδό, μέχρι να ολοκληρωθεί η τελική αποκατάσταση των ζημιών;

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Κωνσταντόπουλος Δημήτρης»

Advertisements
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button