Δυτική Ελλάδα

Koμισιόν: Μη βιώσιμες οι επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

epi-fotovoltaikaΥπερβολικά υψηλές χαρακτηρίζει τις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ενημερωτικό της σημείωμα σχετικά με την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα μας στον κλάδο της ενέργειας και τις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει έως το 2030.

Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά ότι δεν είναι βιώσιμη η χορήγηση επιδοτήσεων προς τα φωτοβολταϊκά σε αυτό το ύψος και επισημαίνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων με γνώμονα την αποφυγή νέων επιβαρύνσεων των καταναλωτών.

Όσον αφορά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ, η χώρα μας αναμένεται να πετύχει το στόχο του 18% έως το 2020, ενώ για το 2030 η διείσδυση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 25-29% με τον νέο ευρωπαϊκό στόχο να έχει τεθεί στο 27%.

—Εξοικονόμηση ενέργειας

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας επισημαίνοντας ότι αυτό εν μέρει οφείλεται στην οικονομική κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης.

Σημειώνει δε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας έτσι ώστε η επικείμενη οικονομική ανάπτυξη της χώρας να μην οδηγήσει σε παρέκκλιση από το στόχο.

—Ο ενεργειακός κλάδος

Τέλος, ειδική μνεία γίνεται στις γενικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός κλάδος στην Ελλάδα και ειδικότερα στην ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, αλλά και βελτίωσης της αποδοτικότητας της ΔΕΗ.

Τέλος, το σημείωμα της Επιτροπής διαπιστώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί μία αγορά με υψηλή ενεργειακή εξάρτηση, η οποία το 2010 είχε ανέλθει σε 69%, ενώ έως το 2030,  προβλέπεται ότι η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας θα ανέβει στο 79,3%, κυρίως λόγω της μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής.

http://www.econews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button