Uncategorized

Κολυδάς: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε για μεταφορά ραδιενέργειας από το Ιράν

Τι αναφέρει ο Θεόδωρος Κολυδάς σε ανάρτησή του για το ενδεχόμενο μεταφοράς ραδιενέργειας από το Ιράν.

Τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο διασποράς ραδιενέργειας από το Ιράν στη χώρα μας, μετά την επίθεση των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, εξηγεί ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς.

Σε σχετική ανάρτησή του τονίζει ότι «τουλάχιστον άμεσα δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας για πιθανή διασπορά ραδιενέργειας προς την περιοχή της Ελλάδας»


Αναλυτικά η ανάρτηση του Θεόδωρου Κολυδά: «ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης, όπου εύλογα διατυπώνονται ανησυχίες σχετικά με τη χρήση ή τα ατυχήματα πυρηνικής φύσεως σε περιοχές όπως το Ιράν.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί εξαρχής ότι —τουλάχιστον άμεσα δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας για πιθανή διασπορά ραδιενέργειας προς την περιοχή της Ελλάδας.

Η γεωγραφική απόσταση, η φύση της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν βασικά στοιχεία που μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε το θέμα με ψυχραιμία και επιστημονική τεκμηρίωση.

Συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ανατολική Μεσόγειο ακολουθεί κατά κανόνα δυτικές ή βορειοδυτικές ροές, που ευνοούν τη μεταφορά από την Ελλάδα προς τη Μέση Ανατολή και όχι το αντίστροφο».

ΔΟΑΕ: «Το μέγεθος του πλήγματος του Φορντό δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί»

Καθώς είναι ξεκάθαρο ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας έπληξαν την εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου που ήταν θαμμένη μέσα στο βουνό του Φορντό, δεν είναι ακόμα δυνατό να γίνει αξιολόγηση του πλήγματος που έγινε σε μεγάλο βάθος εντός της εγκατάστασης δήλωσε σήμερα στο CNN, ο Ραφαέλ Γκρόσι επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, IAEA).

Επιθεωρητές του ΔΟΑΕ υπό τον Γκρόσι δεν στάθηκε δυνατό να επιθεωρήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν από την έναρξη των πρώτων αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στις 13 Ιουνίου.

Ο Γκρόσι εκφράζει την ελπίδα ότι οι επιθεωρητές του θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο Φορντό, αλλά και σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις το συντομότερο δυνατό.

reader

Χορηγούμενη

600x338 2025 Τοπική Διαφήμιση
print Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button