sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Στο “κόκκινο” της σεισμικής επικινδυνότητας τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας

Πρόγραμμα τύπου "Εξοικονομώ" για στατικές επεμβάσεις προτείνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Λίνος Μπλέτσας

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας(πηγή), ανήρτησε στο facebook έναν παλαιότερο χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας, στον οποίο απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα (μέγιστο επίπεδο σεισμικής επικινδυνότητας) τα Ιόνια νησιά και τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο άξονας Αστακός – Μύτικας – Πάλαιρος – Βόνιτσα βρίσκονται στις “κόκκινες” περιοχές.


Στην ανάρτησή του ο κ. Χουλιάρας κατηγορεί τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) για την πολιτική του και αφήνει αιχμές με αφορμή το γεγονός ότι στο Δ.Σ. του ΟΑΣΠ (επικεφαλής του είναι ο καθηγητής Λέκκας) βρίσκεται μόλις ένας σεισμολόγος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Χουλιάρα, αναφέρει τα εξής:

“Κύριοι του ΟΑΣΠ…Αντισεισμική πολιτική δεν είναι…χωρίζω την Ελλάδα σε 3 ζώνες… βάζω κόκκινο στα Ιόνια και ας πάνε να κόψουν τον λαιμό τους να ψηφίσουν την αντισεισμική μου πολιτική…Στο ΔΣ του ΟΑΣΠ μόνο ΕΝΑ μέλος είναι Σεισμολόγος, τι περιμένετε;;;”

Ο εν λόγω χάρτης που βλέπετε παραπάνω και παρατέθηκε στην ανάρτηση του κ. Χουλιάρα, αν και παλαιότερος, δεν είναι ευρύτερα γνωστός. Παραμένει όμως σε ισχύ.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι τα Ιόνια νησιά, αλλά και τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, έχουν χαρακτηριστεί με την κλίμακα σεισμικής επικινδυνότητας 3 (την υψηλότερη) είναι κάτι γνωστό στους αρμόδιους φορείς.

Το agriniopress.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Λίνο Μπλέτσα, ο οποίος ανέφερε:

“Είναι γνωστή η υψηλή σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής των Ιονίων νήσων και των παραλίων της Αιτωλοακαρνανίας. Παρόλα αυτά το ιστορικό της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής μας δείχνει ότι η συμπεριφορά των κτιρίων είναι καλή.

Ειδικά αυτών που έχουν κτιστεί με τους νεότερους κανονισμούς από το 1995 και έπειτα. Όντως η επικινδυνότητα είναι μεγάλη αλλά υπάρχει ένας κεντρικός προσεκτικός σχεδιασμός για ελέγχους.

Πρέπει να γίνονται συχνά έλεγχοι σε κτήρια υψηλής επικινδυνότητας όπως σχολεία και νοσοκομεία.

Η δική μου πρόταση είναι να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, παρόμοιο με το “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκων” το οποίο να δίνει κίνητρα στους πολίτες, έτσι ώστε να προβούν σε στατικές παρεμβάσεις σε παλαιότερα κτίρια”.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button