ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Κοινότητα Μεσολογγίου: «Ή θα δώσουμε οριστική λύση ή θα βουλιάξουμε στα απορρίμματα μας»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Συνδυασμός για την Κοινότητα Μεσολογγίου για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου.

Η Κοινότητα αναφέρει ότι «Τρία χρόνια τώρα, κανείς από την δημοτική αρχή δεν ασχολείται ουσιαστικά με το θέμα» και σημειώνει πως η θα «δώσουμε οριστική λύση ή θα στα απορρίμματα μας».


Αναλυτικά:

«Ένα από τα ζητήματα που θίξαμε την προεκλογική περίοδο του 2019, ήταν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θέλοντας να ασχοληθούμε με τα κοινά της περιοχής μας, από την αρχή διαγνώσαμε το ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας από το 2015. Δεν το βάλαμε κάτω από το χαλί, αντίθετα το αναδείξαμε στο δημόσιο διάλογο προσφέροντας προτάσεις και λύσεις.

Τρία χρόνια τώρα, κανείς από την δημοτική αρχή δεν ασχολείται ουσιαστικά με το θέμα. Ακολουθήθηκε από την αρχή το μοντέλο των προηγούμενων δημοτικών αρχών, δηλαδή πετάω τα σκουπίδια σε έναν κορεσμένο, χωρίς άδεια λειτουργίας και μη λειτουργικό ΧΥΤΑ. Μόλις το θέμα πήρε διαστάσεις απλά τα σκουπίδια ξεκίνησαν να “ταξιδεύουν” σε γειτονικούς ΧΥΤΑ.

Μέχρι και σήμερα, κανένας σχεδιασμός, καμία προσπάθεια για επί της ουσίας λύση.

Ένα στοιχείο με το οποίο μπορεί να καταλάβει κάποιος την κάκιστη διαχείριση της σημερινής δημοτικής αρχής και πόσο μεγάλο κακό έκανε η προηγούμενη, κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι είναι το εξής:

Αυτή την στιγμή ο Δήμος μας δαπανά την ημέρα, το ποσό των 3.240 ευρώ για να μεταφερθούν και να ταφούν τα σκουπίδια μας στην Πάλαιρο. Το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής: η ημερήσια παραγωγή απορριμμάτων είναι 40 τόνοι και το κόστος ταφής είναι 40 ευρώ/τόνο, το πρόστιμο ταφής 20 ευρώ/τόνο και το κόστος μεταφοράς στην Πάλαιρο 18 ευρώ/τόνο.

Τα έτη 2015-2019 ο Δήμος μας πλήρωνε 72 ευρώ την ημέρα (κόστος μεταφοράς) για να πηγαίνει και να εναποθέτει τα σκουπίδια μας στον ήδη κορεσμένο ΧΥΤΑ του Μεσολογγίου, χωρίς να πληρώνει το κόστος ταφής ανά τόνο. Και φυσικά επί μια πενταετία χωρίς να προσπαθεί να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων και να έχει κατασκευάσει ΧΥΤΥ και ΣΜΑ όπως προβλέπεται στο Περιφερειακό Σχέδιο για τα Απορρίμματα.

Τι θα έπρεπε να γίνεται κανονικά; Με την πρότασή μας δίνουμε την εικόνα του προβλήματος καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε βραχυ-, μεσο- και μακροπρόθεσμο επίπεδο για να δοθεί μια οριστική λύση. Τα όσα ακολουθούν δεν είναι σοφιστίες, δεν είναι η ανακάλυψη της Αμερικής, δεν είναι πυρηνική φυσική. Είναι η απλή λογική, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα νομοθεσία και παραδείγματα άλλων Δήμων της χώρας μας που εφαρμόζουν τα αυτονόητα.

ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Στο Δήμο Μεσολογγίου παράγονται ετησίως περίπου 15.000 τόνοι σκουπιδιών, από τα οποία οδηγούνται στην ανακύκλωση μόνο οι 800 τόνοι. Στον τομέα της καθαριότητας εργάζονται 42 άτομα (11 από αυτά πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση). Διαθέτουμε 930 πράσινους-πορτοκαλί και 100 μπλε κάδους, ενώ ο στόλος των οχημάτων περιλαμβάνει 7 απορριμματοφόρα, 3 JCB, 1 καλαθοφόρο, 1 γερανοφόρο, 1 φορτωτής, 1 φορτηγό, 1 σκούπα και 1 θρυμματιστής. Ο Χ.Υ.Τ.Α. Μεσολογγίου είναι κορεσμένος από το 2015 και “λειτουργούσε” μέχρι πρόσφατα ως παράνομη χωματερή(!!!). Ο Δήμος μας δεν διαθέτει επικαιροποιημένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, ούτε μελέτη χωροθέτησης κάδων, ούτε ωράριο αποκομιδής απορριμμάτων. Εντός των ορίων του Δήμου λειτουργούν αρκετές παράνομες χωματερές ενώ δεν υπάρχει κανένα θεσμοθετημένο πράσινο σημείο. Τα απορρίμματά μας μεταφέρονται καθημερινά εδώ και 12 μήνες στους ΧΥΤΑ Ναυπάκτου και Παλαίρου. Ενδεικτικά για την Πάλαιρο το ημερήσιο κόστος μεταφοράς και ταφής αγγίζει τα 3.240 ευρώ/ημέρα!

Αυτά τα δεδομένα προκύπτουν από την Υπηρεσία του Δήμου μας καθώς και από το μη επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του 2015.

ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ:

Λειτουργία Χ.Υ.Τ.Υ. – Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Μεσολόγγι). [ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ: ΥΜΕΠΕΡΑ, ΕΣΠΑ, ανάγκη άμεσης μελέτης για χρηματοδότηση]

Δημιουργία Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.), στο οποίο θα γίνεται παράλληλη προσωρινή αποθήκευση των ανακυκλώσιμων που θα περισυλλέγονται από τους κάδους μέχρι να γίνει η διανομή τους στα ενδεδειγμένα σημεία διαχείρισης. [ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ: Ίδια έσοδα, ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας άξονας προτεραιότητας 6α, Πράσινο Ταμείο, ΕΟΑΝ]

Σταδιακή δημιουργία σε όλο το Δήμο, σημείων 5 ρευμάτων απορριμμάτων σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, πράσινα σημεία για: Πλαστικό/κόκκινος κάδος, Χαρτί/κίτρινος κάδος, Χάρτινες συσκευασίες/μπλέ κάδος, Οικιακά απορρίμματα,Φυτικά/καφέ κάδος, Υπολείμματα/γκρί [ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ: ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΣΗΜΕΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ]

Ένταξη στη λειτουργία του Δήμου, ενός πράσινου κινητού σημείου ώστε να προσεγγίζονται απομακρυσμένες περιοχές. [ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ: Ίδια έσοδα, Πράσινο Ταμείο, ΕΟΑΝ]

Επικαιροποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου, με ρεαλιστικά και ορθολογικά κριτήρια. Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα καθαριότητας για να εξυπηρετούνται επαρκώς οι ανάγκες των Δημοτικών Ενοτήτων αλλά και για ένα ρεαλιστικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας και κατ’ επέκταση του Δήμου.

Εκσυγχρονισμός του στόλου και της υλικοτεχνικής υποδομής του Δήμου, ώστε να γίνεται αποτελεσματικά και με ασφάλεια η κάθε απαιτούμενη ενέργεια από την υπηρεσία.

Ενημέρωση όλων των δημοτών για το σχέδιο δράσης του Δήμου και το τρόπο όπου ο καθένας μας μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Διαμόρφωση Δημοτικού σημείου για εναποθεση φυτικών υπολειμμάτων ευρείας κλίμακας και δημιουργία εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ) για τις ανάγκες του Δήμου.

Δημιουργία χώρων σε κάθε δημοτική ενότητα για γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα, με σκοπό την εξάλειψη των παράνομων χωματερών.

Δημιουργία χώρων για ογκώδη απόβλητα και αδρανή υλικά, με σκοπό την πρακτική διαχείριση τους.

Δημιουργία σημείων απόθεσης ηλεκτρικών συσκευών.

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα δείτε και σε μια αναλυτική παρουσίαση που έχουμε ετοιμάσει πατώντας εδώ: https://bit.ly/3cZ3G4r .

Δεν κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Το κάναμε το 2019 και συνεχίσαμε να το κάνουμε σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και σε κάθε μας ανακοίνωση. Ήταν και από τα πρώτα θέματα που αναδείξαμε στο Συμβούλιο Κοινότητας λαμβάνοντας τις υπ’αριθμ 21/2020 και 26/2020 αποφάσεις. Καταγγέλουμε την δημοτική αρχή για κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος και πλήρη αναποτελεσματικότητα.

Λίγο μετά τον 15Αύγουστο θα τελειώσει το περιθώριο των 1.500 τόνων που μας έχει παραχωρήσει για τελευταία φορά ο ΧΥΤΑ της Παλαίρου.

Ή θα δώσουμε οριστική λύση ή θα βουλιάξουμε στα απορρίμματα μας».

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button