Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Κλιμακτήριος: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Η κλιμακτήριος, γνωστή και ως προεμμηνόπαυση, πυροδοτεί την έναρξη μιας σημαντικής σειράς αλλαγών στην ορμονική σύνθεση και τη ζωή μιας γυναίκας. Ποια είναι τα συχνότερα γνωρίσματά της; Πόσο διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα ως προς τη συμπτωματολογία της;

Πότε ξεκινά;

Η εμμηνόπαυση, τουλάχιστον για τις γυναίκες του δυτικού κόσμου, ξεκινά κατά μέσο όρο ανάμεσα στις ηλικίες των 45 και 55 ετών. Η κλιμακτήριος, το στάδιο δηλαδή πριν από την έναρξη της εμμηνόπαυσης, επιφέρει αλλαγές τόσο στις ορμόνες όσο και στην ίδια τη διαδικασία της έμμηνου ρύσεως, ως προς τη συχνότητά της, τη διάρκειά της, αλλά και την ποσότητα του αίματος που χάνεται. Η πιθανότητα σύλληψης κατά τη διάρκεια της κύησης είναι χαμηλή, αλλά όχι ανύπαρκτη. Έχουν καταγραφεί κατά καιρούς περιστατικά γυναικών που συνέλαβαν κανονικά μετά την είσοδό της στην κλιμακτήριο.


Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική κατάσταση και το οικογενειακό ιστορικό της εκάστοτε γυναίκας. Γυναίκες με διαταραχές του κύκλου, όπως ενδομητρίωση, μπορεί να βιώσουν εντονότερο πυελικό πόνο και βαρύτερα συμπτώματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων περιόδων τους. Το ίδιο ισχύει για γυναίκες με ινομυώματα μήτρας, που μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα κάποια γυναικολογική επέμβαση.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κλιμακτηρίου περιλαμβάνουν:

Εξάψεις

Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται έντονη αίσθηση του ζεστού, κατάσταση η οποία συνοδεύεται από έντονη εφίδρωση και αίσθημα ανησυχίας. Το φαινόμενο μπορεί να είναι εντονότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτο.

Ευερεθιστότητα

Λόγω της μείωσης των οιστρογόνων στον οργανισμό, η ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας μπορεί να μεταβάλλεται συχνά. Μεταξύ των συνηθέστερων συναισθημάτων που προκαλεί η είσοδος στην εμμηνόπαυση, βρίσκονται η θλίψη, το άγχος, η ανησυχία και ο θυμός. Δεν είναι σπάνια η εμφάνιση κρίσεων άγχους ή πανικού.

Αδυναμία

Διαρκές αίσθημα κόπωσης, δυσκολία συγκέντρωσης και δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει μείωση της μυϊκής μάζας, μυϊκοί πόνοι και πόνοι των αρθρώσεων.

Μειωμένη Libido

Η μειωμένη libido αποτελεί παράγωγο των ψυχολογικών μεταπτώσεων, της σωματικής κόπωσης και αδυναμίας, καθώς και αποτέλεσμα της ξηρότητας κόλπου που επιφέρει η μείωση οιστρογόνων.

Κακός Ύπνος

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει σημαντική δυσκολία στον ύπνο, με αϋπνία ή συχνές διακοπές του ύπνου της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακράτεια Ούρων

Η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της μείωσης οιστρογόνων. Συχνά φέρνει στις γυναίκες αίσθημα ντροπής και άγχους, περιορίζοντάς τις σε πληθώρα καθημερινών δραστηριοτήτων. Αποτελεί ωστόσο ένα φαινόμενο αντιμετωπίσιμο, εάν αναζητηθεί εγκαίρως η κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία.

Υπάρχει μέθοδος ανακούφισης των συμπτωμάτων;

Αρκετές γυναίκες αγνοούν τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, καθώς θεωρούν ότι αποτελούν ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας. Αυτό μπορεί εν μέρει να είναι σωστό. Ωστόσο, η κατάλληλη ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην σωματική ανακούφιση και στην αποκατάσταση της ψυχικής διάθεσης μιας γυναίκας. Προτεραιότητα, να μπορέσει κάθε γυναίκα να ανακτήσει τη δύναμή της και να δει με χαμόγελο την επόμενη μέρα.

Μια έμπειρη γυναικολογική ομάδα και ένας γυναικολόγος μαιευτήρας, έχει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα πλήρως εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης, το οποίο ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button