ΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Ερωτήσεις ΚΚΕ για τις ανεμογεννήτριες στα Ακαρνανικά και το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας

Συνεχίζεται το περιβαλλοντικό έγκλημα με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά Όρη από την εταιρεία «Περγαντή Ακαρνανικών ΑΕ», αναφέρει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Στα Ακαρνανικά Όρη, όπως τονίσαμε και σε προηγούμενες Ερωτήσεις που καταθέσαμε, συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα σχεδόν σε όλο το μήκος και πλάτος του βουνού, μαζί και σε περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα, με αξιοσημείωτη βλάστηση και σπάνια ενδημικά φυτά και πτηνά. Σε όλη τη διαδρομή προς τις μελλοντικές εγκαταστάσεις, μέχρι και την κορυφογραμμή, ανασκάπτονται εκατοντάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων για να διανοιχτούν φαρδύς δρόμοι προσπέλασης για τη μεταφορά μηχανημάτων και εξαρτημάτων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 40 MW. Ταυτόχρονα, καταπατούνται περιουσίες, απειλούνται φτωχοί κτηνοτρόφοι να τα μαζέψουν και να φύγουν, λέγοντας ότι το βουνό ανήκει στην εταιρεία.

Ταυτόχρονα υφίσταται σε επικίνδυνο βαθμό φθορές ο υπάρχων από 60ετία δρόμος, που οδηγεί μέχρι την κορυφή των Ακαρνανικών Ορέων, από τις ανεξέλεγκτες “συνοδές” εργασίες της εταιρείας καθώς και παλαιά γεφύρια λόγω της διέλευσης των βαρέων οχημάτων της. Πλήττονται έτσι σημαντικές δραστηριότητες της περιοχής όπως, η τοπική κτηνοτροφία, που είναι και η κύρια ενασχόληση των φτωχών κατοίκων της περιοχής, αλλά και υποδομές ευρύτερης εμβέλειας που βρίσκονται στην κορυφή του βουνού (Πολιτική Αεροπορία, σταθμοί του ΟΤΕ, της ΕΡΤ, σταθμοί κινητής τηλεφωνίας και τηλεοπτικών σταθμών).

Η κατασκευάστρια εταιρεία, ως “”κράτος εν κράτει” και με ευθύνη όλων των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και του Δήμου, τοποθετεί πινακίδες και ασύρματες κάμερες, απαγορεύουν την πρόσβαση στους πάντες ενώ μέσω συναλλαγών – δωρεών προς το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας επιδιώκει να χρυσώσει το χάπι στους κατοίκους της περιοχής, για να δουν το δέντρο και όχι το δάσος μπροστά στην καταστροφή που συντελείται. Καταστροφή, που θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις σε βάρος του οικοσυστήματος με την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του έργου, που μόνο στόχο έχει τα κέρδη του κεφαλαίου που θα τροφοδοτείται, ελέω ΑΠΕ, από το λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών.

Χαρακτηριστικό της στήριξης, που προσφέρει στην υπόψη “επένδυση” ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέχρι την Περιφέρεια και το Δήμο, αποτελεί και η στάση του νεοσύστατου Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, ο οποίος σιωπά μπροστά σε αυτή την εξέλιξη κρυμμένος πίσω από την άδεια που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Οι ενεργειακές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων δεν σχετίζονται με τέτοιες χρυσοφόρες για το κεφάλαιο επενδύσεις, αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, με εργατική εξουσία, όπου και η ενεργειακή πολιτική θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται  ο κ. υπουργός:

– Αν σκοπεύει να σταματήσει η συγκυβέρνηση την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την καταστροφή του περιβάλλοντος στα Ακαρνανικά Όρη και της τοπικής κτηνοτροφίας, που προκαλεί η υπόψη επένδυση.

– Σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση συντήρηση και επισκευή του δρόμου και των γεφυριών ώστε να γίνει προσβάσιμος και για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων».

ΚΕΦΙΑΠ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ

Ακόμη οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή για τα  προβλήματα στη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Επανερχόμαστε στο σοβαρό θέμα σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Αμφιλοχίας. Η πολιτική υποχρηματοδό­τησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις, απαξιώνει τη δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό στο συγκεκριμένο κέντρο.

Ενδεικτικό της υποβάθμισης του κέντρου, ως συνέπεια της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για ιδιωτικοποίηση της αποκατάστασης, είναι ότι σύγχρονα μηχανήματα (το 95% είναι εκτός λειτουργίας σήμερα) παραμένουν στις αποθήκες αναξιοποίητα και σκουριάζουν για χρόνια. Σήμερα λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία, δεν κάνει καθόλου κλειστή νοσηλεία. Ακόμη και σε αυτή την κατάσταση λειτουργίας το 2017, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο γιατρός του κέντρου είδε 3.220 ασθενείς και ο φυσικοθε­ραπευτής έφτασε τις 3.363 συνεδρίες. Οι ανάγκες όμως για αποκατάσταση των ασθενών της περιοχής, παρά τις προσπάθειες του εναπομείναντα προσωπικού του κέντρου δεν καλύπτονται παρότι υπάρχουν οι υποδομές και η δυνατότητα για 24ωρη ολοκληρωμένη λειτουργία 3 πτερύγων και 60 κλινών. Με βάση αυτά είναι φανερό ότι η λειτουργία του κέντρου βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, οδηγείται κυριολεκτικά στο κλείσιμο.

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε όλο το αναγκαίο επιστημονικό, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, και άλλες ειδικότητες. Την ίδια στιγμή ενώ υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις προσωπικού μετακινείται προσωπικό από το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας στο Νοσοκομείο Αγρινίου, επιβεβαιώνοντας, αυτό που σαν κόμμα είχαμε προειδοποιήσει όπως και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών, ότι η ένταξη των ΚΕΦΙΑΠ σε όλη την Ελλάδα στα νοσοκομεία θα τα οδηγήσει στο κλείσιμο και θα αφήσει την υποδομή τους και το «χώρο» για εκμετάλλευση στους διάφορους επιχειρηματίες. Επίσης λόγω της ανεπαρκούς συντήρησης του κτιρίου επείγει να γίνουν άμεσες εργασίες συντήρησής του (κατεστραμμένοι σοβάδες σε μεγάλη έκταση εσωτερικά και εξωτερικά), φθείρεται από την υγρασία και την εισροή νερών.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 200 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης ενώ οι ανάγκες σύμφωνα με τους ίδιους τους επιστήμονες είναι για 2.000. Την ίδια στιγμή οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν για τις ανάγκες αποκατάστασης των ανθρώπων τους, καταφεύγοντας στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Πρόκειται για συνέχεια της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες για την υγεία, για την αποκατάσταση των αναπήρων πανελλαδικά είναι μεγάλες οι δημόσιες υποδομές δεν αρκούν για να τις καλύψουν και η κυβέρνηση δεν παίρνει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποίες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

– Την άμεση στελέχωση του «Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης» Αμφιλοχίας με το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να αξιοποιηθούν όλες του οι υποδομές και να καλύπτει τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των ασθενών δωρεάν και με υψηλής ποιότητας παροχές Υγείας.

– Την αναγκαία χρηματοδότηση του «Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης», από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών, συντήρησης – επισκευής στις κτιριακές του υποδομές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button