Κηρύξεις Έκτακτης Ανάγκης: Βροχοπτώσεις-πλημμύρες δοκίμασαν τη Δυτική Ελλάδα την δεκαετία 2014-2023
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, συντρέχει σε περίπτωση συντελεσθείσας φυσικής και τεχνολογικής καταστροφής ευρείας κλίμακας στον πληθυσμό και στις υποδομές, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν επαρκούν οι άμεσα διαθέσιμοι πόροι, τα μέσα και τα υλικά των φορέων διαχείρισης σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, και απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης ορισμένης χρονικής διάρκειας.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την περίοδο 2014 – 2023, δημοσιοποίησε το Τμήμα Τεκμηρίωσης , Ερευνών και Στατιστικής της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας , όπου εικονίζεται η στατιστική επισκόπηση των κηρύξεων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα για τη συγκεκριμένη δεκαετία.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 65,2% των κηρύξεων αφορούσε φαινόμενα έντονης βροχόπτωσης-πλημμύρας, τα οποία έπληξαν περιοχές και των τριών περιφερειακών της ενοτήτων, το 17,4% αφορούσε δασικές πυρκαγιές κυρίως στις ΠΕ Ηλείας και Αχαΐας ενώ το υπόλοιπο 17,4% των κηρύξεων αφορούσε μεμονωμένες περιπτώσεις διαφόρων καταστροφικών φαινομένων.
Λόγω δασικής πυρκαγιάς πραγματοποιήθηκαν κατά το εν λόγω διάστημα εκατό τριάντα (130) κηρύξεις περιοχών της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι οποίες αφορούν είκοσι επτά (27) Περιφερειακές Ενότητες, με τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Δυτικής Ελλάδας να συγκεντρώνουν τις περισσότερες κηρύξεις λόγω δασικών πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Ανατολικής Αττικής και Εύβοιας συγκεντρώνουν τις περισσότερες κηρύξεις. Δειτε τον χάρτη:
Όπως και η Πελοπόννησος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό κηρύξεων λόγω επικίνδυνης ρύπανσης, ιδιαίτερα η ΠΕ Ηλείας.
Επίσης, 14 φορές περιοχές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι οποίες σε διάρκεια ξεπέρασαν τα δύο έτη, εξαιτίας καταστροφών που προκλήθηκαν από έντονη βροχόπτωση ή πλημμύρα, την δεκαετία 2014 – 2023.
Συνοπτικά, εκδόθηκαν συνολικά εννιακόσια είκοσι τρεις (923) αποφάσεις κηρύξεων περιοχών της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κατά τη διάρκεια των δέκα ετών από το 2014 έως και το 2023. Οι μισές από τις κηρύξεις αυτές (52%) συγκεντρώνονται σε περιοχές τεσσάρων (4) Περιφερειών της χώρας: Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας και οφείλονται κυρίως σε φαινόμενα έντονης βροχόπτωσης-πλημμύρας.
Τον μικρότερο αριθμό κηρύξεων διαχρονικά συγκεντρώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Το φαινόμενο της έντονης βροχόπτωσης-πλημμύρας αποτελεί το επικρατέστερο αίτιο κήρυξης (ποσοστό 64% επί του συνόλου των κηρύξεων της περιόδου 2014-2023).
Καταστροφικά φαινόμενα έντονης βροχόπτωσης-πλημμύρας αποτελούν επίσης τον κύριο λόγο κήρυξης περιοχών σε οκτώ (8) ακόμη Περιφέρειες: Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κρήτης, Αττικής, Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου και Ιονίων Νήσων με τον συνολικό αριθμό κηρύξεων σε κάθε μία από αυτές, ωστόσο, να είναι μικρότερος σε σύγκριση με τις προαναφερόμενες τρεις Περιφέρειες.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτέλεσαν το δεύτερο αίτιο κήρυξης κατά σειρά συχνότητας για περιοχές επτά Περιφερειών της χώρας, αποτελώντας, ωστόσο, ποσοστό μόλις 14,1% επί του συνόλου των κηρύξεων της περιόδου μελέτης. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί κηρύξεων (από 16 έως 8), λόγω δασικής πυρκαγιάς, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας αφορούσαν με φθίνουσα σειρά περιοχές των Π.Ε. Ευβοίας, Ανατολικής Αττικής, Ηλείας, Κορινθίας, Αχαΐας και Δυτικής Αττικής.
Φαινόμενα χιονόπτωσης-παγετού ευθύνονται μόλις για ποσοστό 8,2% του συνόλου των κηρύξεων της περιόδου 2014-2023, αποτελούν ωστόσο το τρίτο αίτιο κήρυξης κατά σειρά συχνότητας. Ειδικά για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας σημαντικός αριθμός κηρύξεων (15-20%) οφείλεται σε φαινόμενα χιονόπτωσης-παγετού.