Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Σε κινητοποίηση το Λύκειο και το Γυμνασίου Ευηνοχωρίου για το θέμα της αναμοριοδότησης

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Ευηνοχωρίου και έπειτα από πρόσκληση των Συλλόγων Διδασκόντων και των Διευθυντών του Λυκείου και του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου, πραγματοποιήθηκε ανοικτή συνέλευση με θέμα την ενημέρωση και τη δραστηριοποίηση για την αποφυγή αρνητικών συνεπειών από την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων.

Έπειτα από την ενημέρωση που έγινε στους γονείς, ακολούθησε συζήτηση, έγιναν ερωτήσεις και τελικά κατατέθηκαν προτάσεις για τον τρόπο αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας στην απόφαση του Υπουργού Παιδείας.


Ορίστηκε Επιτροπή Αγώνα στη οποία συμμετέχουν οι δύο Διευθυντές των σχολείων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου καθώς και γονείς μαθητών του Λυκείου και του Γυμνασίου. Αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου και καθορίστηκε η Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 6.00 μ.μ. ως ημέρα των εκλογών.

Προτάθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, τα τοπικά Συμβούλια, το Διοικητικό Συμβούλιο της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια των τοπικών πολιτιστικών φορέων και Συλλόγων να πάρουν αποφάσεις ενάντια στην εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης που υποβαθμίζει και απειλεί την ύπαρξη και λειτουργία των σχολείων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ευηνοχωρίου καθώς επίσης να ζητηθεί συνάντηση με όλους τους βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας προς ενημέρωσή τους και κατάθεση ψηφισμάτων διαμαρτυρίας για την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης.

Τέλος, ορίστηκε νέα συνέλευση για την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Ευηνοχωρίου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

ενάντια στην εφαρμογή της υπ’αριθμ. πρωτ. 133529/ΓΔ4/7-08-2018 απόφασης του υπουργού Παιδείας για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων

Τον Αύγουστο του 2018 το Υπουργείο Παιδείας με την υπ’αριθμ. πρωτ. 133529/ΓΔ4/7-08-2018 απόφαση άλλαξε τη μοριοδότηση και κατάταξη σε κατηγορίες των σχολικών μονάδων της χώρας.

Έτσι, πολλά σχολεία αποχαρακτηρίσθηκαν από δυσπρόσιτα και σε πολλά άλλα μειώθηκαν δραστικά τα μόριά τους. Μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, με βάση την αναμοριοδότηση που προέκυψε από την παραπάνω απόφαση, μειώθηκε η μοριοδότηση στα 68 από τα συνολικά 84 σχολεία της, ενώ αποχαρακτηρίσθηκαν από δυσπρόσιτα το Γυμνάσιο Αγίου Βλασσίου, το Γυμνάσιο Κανδήλας, το Γυμνάσιο και Λύκειο Εμπεσού και το ΓΕΛ Μύτικα, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις τόσο της τοπικής ΕΛΜΕ όσο και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.
Το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου κατετάγησαν στην κατηγορία Β αντί της κατηγορίας Δ, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η ύπαρξη και λειτουργία τους τα επόμενα χρόνια.
Αγνοήθηκαν τα εξής δεδομένα:

• H Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των πόλεων και των κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω σχολεία εξυπηρετούν μαθητές που προέρχονται από οικισμούς της ευρύτερης περιοχής ακόμα και σε αποστάσεις ακτίνας 30 χιλιομέτρων, τμήματα των οποίων είναι διαδρομές σε μη θεσμοθετημένο οδικό δίκτυο (βλ. επισυναπτόμενο πίνακα 1). Έτσι η υποβάθμιση των σχολείων, χωρίς να αξιολογούνται οι ειδικές συνθήκες της περιοχής, θα έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των μαθητών, καθώς θα αναγκασθούν να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία πιο μακρινά, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και υφιστάμενοι ταλαιπωρία και πίεση. Συγχρόνως, οι οικογένειές τους θα επωμιστούν ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος, εν μέσω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που ήδη αντιμετωπίζουν, ενώ ταυτόχρονα η τοπική κοινωνία θα απολέσει μία σύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα που διαθέτει κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές με όλες τις προδιαγραφές.

• Τα σχολεία του Λυκείου και Γυμνασίου Ευηνοχωρίου ανήκουν σε τοπική κοινότητα (Ευηνοχωρίου) και δέχονται μαθητές που προέρχονται από άλλες εννέα τοπικές κοινότητες (βλ. επισυναπτόμενο πίνακα 2). Ο συνολικός πληθυσμός κατοίκων που εξυπηρετεί είναι 5009, από τους οποίους μόνο οι 1657 ανήκουν στην τοπική ενότητα του Ευηνοχωρίου. Οι υπόλοιποι 3352 ανήκουν διάσπαρτα στις υπόλοιπες 9 τοπικές κοινότητες.

• Η κατηγοριοποίηση των σχολείων του Ευηνοχωρίου στην κατηγορία Β από Δ, αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό των μαθητών που απαιτούνται για τον σχηματισμό τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού από τους 13 στους 15 μαθητές, που σε συνδυασμό με το διαρκώς διογκούμενο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, δημιουργεί τεράστιο ζήτημα.

• Με το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι ομάδες Προσανατολισμού από τρεις γίνονται τέσσερις, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερος αριθμός μαθητών για το σχηματισμό τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού.

Κατόπιν αυτών, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στις απαιτούμενες αλλαγές, προκειμένου η υπομοριοδότηση των σχολείων, να αποδεσμευτεί από την αύξηση του κατώτατου αναγκαίου αριθμού μαθητών για τον σχηματισμό τμήματος ομάδας προσανατολισμού, ώστε να μην υπονομεύεται η βιωσιμότητά τους. Κύριο μέλημα των εκπαιδευτικών των σχολείων μας, του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Ευηνοχωρίου, είναι η συνέχιση λειτουργίας τους για λόγους παιδευτικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς και σε καμία περίπτωση η συγκέντρωση περισσοτέρων μορίων για εμάς τους ιδίους.

Προτείνουμε λοιπόν:

1. η μοριοδότηση των σχολείων (ουσιαστικά δηλαδή των εκπαιδευτικών) να αποσυνδεθεί από την κατάταξή των σχολείων σε κατηγορίες που αφορά την οργάνωση, τη λειτουργία τους και εν τέλει την ύπαρξη και επιβίωσή τους, αφού η κατηγοριοποίηση αυτή είναι που καθορίζει τον ελάχιστο αριθμό μαθητών που απαιτείται για το σχηματισμό τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού.

2. Η έγκριση των τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού θα πρέπει να γίνεται χωρίς να απαιτείται ελάχιστος αριθμός μαθητών, καθώς:

i. Ο απαιτούμενος αριθμός καθηγητών υπάρχει στα σχολεία μας και δεν επιβαρύνεται η Πολιτεία με πρόσληψη προσωπικού, επιβάρυνση μεγαλύτερη σε περίπτωση μεταφοράς μαθητών σε άλλο σχολείο.
ii. Είναι αντιπαιδαγωγική η μεταφορά μαθητών σε άλλο σχολείο ύστερα από συνεχή πενταετή τους φοίτηση στο ίδιο σχολικό περιβάλλον,
iii. Λόγω χωρικών και οικονομικών περιορισμών που δυσχεραίνουν την παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων, η λειτουργία όσο το δυνατόν πιο ολιγομελών τμημάτων θα έχει καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα για τους μαθητές.

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου.
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Η επιτροπή αγώνα γονέων, κηδεμόνων, μαθητών και εκπαιδευτικών Ευηνοχωρίου.

Onairnews.gr

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pistiolas omilia 1000x563 (1) Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button