ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κινητή τηλεφωνία: Έρχονται μειώσεις για data και λογαριασμούς

Οι μειώσεις στους λογαριασμούς στα κινητά τηλέφωνα είναι προ των πυλών για να ανακοινωθούν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σήμερα συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Μειώσεις στους λογαριασμούς στα κινητά τηλέφωνα μετά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.


Η συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου είναι προγραμματισμένη για τις 10.00 με αντικείμενο τη βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στους δείκτες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής οικονομίας. Υπάρχει βάσιμη εκτίμηση ότι είναι δυνατή η αύξηση της χρήσης των data τουλάχιστον κατά 50%, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση έστειλε ένα ισχυρό µήνυµα προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σηκώνοντας ψηλά το θέμα των χρεώσεων στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας και ειδικά τις χρεώσεις δεδομένων.

Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψήφιση διατάξεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης των κεραιοσυστηµάτων οδηγούν στον επανακαθορισµό των τιµολογίων προς τα κάτω από τις εταιρείες, οι οποίες πάντως εκφράζουν παράπονα για υπερφορολόγηση των υπηρεσιών τους.

Μειώσεις για τους καταναλωτές

Πρώτο «πιάτο» στο μενού της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των εταιρειών είναι το κόστος τηλεφωνίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της κινητής τηλεφωνίας και του ίντερνετ.

Ο κ. Μητσοτάκης, όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει προϊδεάσει τους επικεφαλής των εταιρειών για τις προθέσεις του, ζητώντας ανοιχτά από τις εταιρείες να ρίξουν τις τιμές, ώστε να αυξηθούν οι επιδόσεις της Ελλάδας στους δείκτες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής οικονομίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η βάσιμη εκτίμηση ότι μπορεί -χωρίς οικονομική επιβάρυνση ούτε για τις εταιρείες ούτε για τους πελάτες- να αυξηθεί η χρήση των data τουλάχιστον κατά 50%.

Τα σενάρια θέλουν να βρίσκεται η χρυσή τομή για νέες έμμεσες και άμεσες ελαφρύνσεις κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες θα δουν οι καταναλωτές. Τα ίδια σενάρια, θέλουν να γίνονται πράξη είτε μέσω μειώσεων, είτε από πολλαπλασιασμό των δεδομένων τους για χρήση ίντερνετ.

Όπως είχε γράψει το Dikaiologitika News, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε συνεννόηση με την κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών που χρεώνουν την χρήση internet μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Οι ανακοινώσεις από την πλευρά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα και -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις- θα αφορούν μείωση τιμών για κάθε Mb χρήσης δεδομένων.

Επικρατέστερο σενάριο είναι ο άμεσος διπλασιασμός των δεδομένων σε όλα τα πακέτα κινητής με συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Ο διπλασιασμός των δεδομένων αναμένεται να γίνει χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές και στόχος της απόφασης είναι ο μετριασμός του κόστους πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Είναι χαρακτηριστικές οι παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου. Μητσοτάκη στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΕΠΕ για την ανάγκη μείωσης των εν λόγω χρεώσεων. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρέπει οι τιμές στα δεδομένα να πέσουν «γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας».

Στην προτροπή προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να επανεξετάσουν τις χρεώσεις στα δεδομένα είχε προβεί και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης από το 21ο Συνέδριο Infocom World που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε αναφερθεί στην απόκλιση μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών τιμών, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει αποκρυστάλλωση ποιες είναι οι πραγματικές τιμές και να καταγραφούν.

«Αντιλαμβανόμαστε τις εταιρείες ως αρωγούς στην μετατόπιση της θέσης της χώρας ποιοτικά. Και έχουμε ήδη καλά παραδείγματα στις συνεργασίες μεταξύ μας, που είναι ενέργειες με προστιθέμενη αξία», σημείωσε ο ίδιος.

«Εμείς από την πλευρά μας δεν επιθυμούμε να συμπιέσουμε την αγορά. Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις», πρόσθεσε και επισήμανε απευθυνόμενος στις εταιρείες:

«Ζητάμε να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα – με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της ΕΕ – και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων, γιατί αυτό έχει μεγάλη τόσο πρακτική όσο και συμβολική αξία».

Ο τιμοκατάλογος των data

Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στις ακριβότερες χρεώσεις δεδομένων του ίντερνετ στην Ευρώπη, με τους χρήστες στη χώρα μας να πληρώνουν μέχρι και 30 φορές πάνω για σερφάρισμα από smartphone.

Η χώρα μας είναι στην κορυφή και ακολουθούν Κύπρος, Αγγλία και Ιταλία, με Φινλανδία και Μονακό να είναι πολύ πιο πίσω στις αντίστοιχες χρεώσεις.

Ας σημειωθεί ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στα 7,5 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στον κατάλογο με τα ακριβότερα data της Ευρώπης η κατάταξη έχει ως εξής:

-1η: ΕΛΛΑΔΑ (28,95 ΕΥΡΩ/ GB)

-2η: ΚΥΠΡΟΣ (17,91 ΕΥΡΩ/ GB)

-3η: ΑΓΓΛΙΑ (5,89 ΕΥΡΩ/ GB)

-4η: ΙΤΑΛΙΑ (1,53 ΕΥΡΩ/ GB)

Οι πιο φθηνές χρεώσεις

Αντιθέτως, τις πιο φθηνές χρεώσεις data στην ΕΕ έχουν:

-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: (1,03 ΕΥΡΩ/ GB)

-ΜΟΝΑΚΟ: (1,07 ΕΥΡΩ/ GB).

Η μελέτη του ΙΟΒΕ

Σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ εμφανίζεται ότι στην Ελλάδα, παρά την αύξηση που καταγράφεται, ο χρήστης καταναλώνει το 1/4 των δεδομένων που καταναλώνει ο ευρωπαίος χρήστης.

Σημειώνεται πάντως ότι οι χρεώσεις προ φόρων είναι μικρότερες.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), η Ελλάδα κατά το τελευταίο έτος σημείωσε πρόοδο σε σχέση με το μέσο όρο τστην ΕΕ, αλλά κατατάσσεται στην 26η θέση σε σύνολο 28 κρατών.

dikaiologitika.gr

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button