Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Μέτρα στήριξης των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών ζητά η Κίνηση Μηχανικών Αιτωλ/νίας

Την άμεση σύγκλιση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ζητά η παράταξη της “Κίνησης Μηχανικών”, με ζητούμενο την διεκδίκηση μέτρων στήριξης των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών, που πλήττονται λόγω της κρίσης του νέου κορωνοϊού.

Η παράταξη επισημαίνει πως τουλάχιστον 70.000 μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι οικογένειες τους, βρίσκονται έξω από τα μέτρα της κυβέρνησης, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, παραθέτοντας μια σειρά από διεκδικήσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

Αναλυτικά:

“Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας από τις πιο φονικές πανδημίες που έπληξε τον πλανήτη μας και έχει αλλάξει την ζωή όλων μας.

Η πανδημία πλήττει όλες τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικές ομάδες και τα επαγγέλματα στη χώρα μας. Πρώτη προτεραιότητα για όλους μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η δημόσια υγεία και η συνοχή της κοινωνίας μας.

Προέχει προφανώς η αντιμετώπιση αυτού του αόρατου εχθρού και η υγεία όλων μας αλλά παράλληλα θα πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνική και οικονομική συνοχή των
επαγγελμάτων και των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται. Σε πολύ δυσμενή θέση παράλληλα βρίσκονται όλοι οι συνάδελφοι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, οι τεχνικές εταιρείες και γενικά το σύνολο του τεχνικού κόσμου.

Η οικογένεια των μηχανικών με μεγάλη έκπληξη και έντονη δυσαρέσκεια διαπίστωσε ότι οι κωδικοί δραστηριότητάς των μηχανικών δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων ( ΚΑΔ ) που θα επιδοτηθούν όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, την Παρασκευή 20η Μαρτίου 2020 ούτε περιλήφθηκαν στον κατάλογο που παρατίθεται στην ΥΑ (ΦΕΚ 949Β721.3.2020) που καθορίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19.

Σήμερα τουλάχιστον 70.000 μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι οικογένειες τους, βρίσκονται έξω από τα μέτρα της κυβέρνησης, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Μελετητές και κατασκευαστές έργων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και όσοι απασχολούνται με συμβάσεις έργου, όσοι αμείβονται απολογιστικά, εργαζόμενοι σε μελετητικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις, σύμβουλοι κλπ. βλέπουμε ότι δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Παράλληλα τα εργοτάξια δύναται να αποτελέσουν ωρολογιακή βόμβα καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί οδηγίες και δεν έχουν ληφθεί ξεκάθαρα μέτρα πρόληψης στους χώρους αυτούς στο πλαίσιο των κανόνων της υγιεινής και ασφάλειας που έπρεπε να προβλέπονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία και κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων αλλά και των οικογενειών τους στον κορωνοϊό.

Ο κλάδος μας που πλήγηκε βάναυσα με την στασιμότητα της οικοδομικής δραστηριότητας και τη μείωσης των δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων ετών λόγω της οικονομικής κρίσης, βλέπει τώρα την πανδημία να ολοκληρώσει την οικονομική καταστροφή των συναδέλφων αλλά και των οικογενειών τους.
Τα γραφεία μας- οι επιχειρήσεις μας πλήττονται εξίσου με τα καταστήματα που έκλεισαν. Υπάρχει αλυσιδωτή σχέση όλων των επαγγελμάτων. Κανένας, δεν προχωρά έκδοση οικοδομικής άδειας σε αυτή την πανδημία, ούτε κάνει τακτοποίηση κοκ. Ακόμα και να κάνει, δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν άλλες υπηρεσίες.

Το πιο σημαντικό είναι πως ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

Ζητούμε λοιπόν ισότιμη μεταχείριση με όλες τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις. Το θέμα δεν είναι απλά οικονομικό, είναι θέμα επιβίωσης.

Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά και την απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εργαστούν και να βιοποριστούν οι μηχανικοί και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη έμπρακτης στήριξής τους.

Διεκδικούμε
– Να ενταχθούν αμέσως οι κωδικοί 71.11 «Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων» και 71.12 «Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών» καθώς και τεχνικών και κατασκευαστικών έργων στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
– Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, δόσεων δανείων, οφειλών, και ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία των μηχανικών για όσο διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα. Τα εν λόγω τρίμηνα να πληρωθούν σε δόσεις από το Γενάρη του 21.

– Να καλυφθεί μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις τεχνικές εταιρείες από το κράτος.

– Να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών για ένα επαρκές διάστημα μέχρι να ξεπεραστεί η δυσμενής αυτή κατάσταση.

– Να δοθεί η δυνατότητα στους μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώσουν τμήμα του ενοικίου

– Να δοθεί η δυνατότητα χαμηλότοκης δανειοδότησης κεφαλαίου κίνησης με εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου για τους μηχανικούς, μέλη ΤΕΕ, ελεύθερους επαγγελματίες.

– Να παγώσουν όλα τα δάνεια (επιχειρηματικά – καταναλωτικά – κάρτες –στεγαστικά) γι’ αυτούς τους μήνες.

– Το «μένουμε σπίτι ισχύει και για τους μηχανικούς». Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε αυτοψίες σε σπίτια, σε υπηρεσίες, σε εργοτάξια και να είμαστε εκτεθειμένοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αυτοψίες ηλεκτρονικά, ούτε σκυροδετήσεις, ούτε κατασκευές από το σπίτι και το γραφείο.

Τα εργοτάξια είναι χώροι που συγκεντρώνουν πολλά άτομα. Το επάγγελμα μας είναι γνωστόν τοις πάσι ότι ΔΕΝ γίνεται από το γραφείο ή από απόσταση.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά το τέλος της πανδημίας πρώτοι θα πρέπει να βγούμε μπροστά στην προσπάθεια για ανασύνταξη της χώρας. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να είμαστε έτοιμοι και παράλληλα να δοθεί:

– Παράταση του Ν.4495/2017, οποίος αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών, για τουλάχιστον ένα εξάμηνο

– Παράταση στην υποχρέωση υποβολής εντός 12 μηνών των δικαιολογητικών για τον 4495/2017 αλλά και του Ν.4178/13.

– Παράταση της δυνατότητας δήλωσης χωρίς την καταβολή προστίμων, για τα αδήλωτα τ.μ. έως το Δεκέμβριο του 2020.

– Παράταση στις υπό κτηματογράφηση περιοχές και κανένα πρόστιμο έως το τέλος 2020 για τους πολίτες που δεν τα δήλωσαν στις περιοχές που έληξαν (επιμήκυνση δλδ της σιωπηρής παράτασης)

– Παράταση σε όλα τα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που τρέχουν. Είναι αδύνατον με κλειστά εμπορικά να προλάβουν οι ιδιοκτήτες να τα ολοκληρώσουν.

– Χορήγηση παράτασης όλων των προθεσμιών ανεξάρτητα από το στάδιο εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών (π.χ ποσοστά ολοκλήρωσης αναπτυξιακών νόμων , ημερομηνίες ισχύος οικοδομικών αδειών κ.λ.π)

Επίσης :

– Να εκδοθούν αμέσως οι ΚΥΑ που προβλέπονται στην ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου 2020 ώστε να εφαρμοστούν πρόσθετοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων στα εργοτάξια.

– Λήψη αποφάσεων για χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη λογαριασμού σε εργολήπτες και μελετητές.

– Ενίσχυση των εργοληπτικών επιχειρήσεων, καθώς ακόμα και τα εργοτάξια που συνεχίζουν να λειτουργούν αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων, αυξημένο κόστος λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, μη λειτουργία συνεργατών – πχ συνεργείων επισκευών, μη λειτουργίας προμηθευτών υλικών κλπ.

– Ενίσχυση των μελετητικών γραφείων, καθώς η εκπόνηση μελετών από το σπίτι επιφέρει δυσλειτουργίες που προκαλούν καθυστερήσεις και αύξηση του κόστους.

– Αυτοδίκαιη παράταση κάθε είδους συμβατικής προθεσμίας τόσο για έργα, όσο και για μελέτες Δημοσίου, λόγω ανωτέρας βίας.

– Διευκόλυνση έκδοσης οικοδομικών αδειών. Η εργασία των υπαλλήλων από απόσταση θα πρέπει να διευκολυνθεί με την χορήγηση φορητών υπολογιστών εξοπλισμένων με κατάλληλο λογισμικό.

– Ζητούμε λοιπόν την έκτακτη σύγκληση ΔΕ τμήματος δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη έχοντας μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος καθώς και την έκδοση ψηφίσματος που θα σταλεί, στο Κεντρικό ΤΕΕ, στους βουλευτές του νομού μας αλλά και στους αρμόδιους Υπουργούς για την επίλυση των τόσο σημαντικών προβλημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button