Κινηματογράφος

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο

pol-aggelopoulos-anaparastasi

Η κινηματογραφική λέσχη ΡΩΓΜΗ παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη του ελληνικού κινηματογράφου Θεόδωρο Αγγελόπουλο, το οποίο περιλαμβάνει τις ταινίες: «Αναπαράσταση» (προβολή Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014), «Ο θίασος» (προβολή Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014) και «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (προβολή Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014).
«Εν αρχή ην η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (1970)», γράφει ο Θανάσης Σκαμνάκης σε έναν άρθρο του με τίτλο, «η Αριστερά (και η ιστορία) στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου», και συνεχίζει: «Εκεί κάνει την πρώτη προσέγγιση της σπαραγμένης μετεμφυλιακής ελληνικής κοινωνίας, όπου κυριαρχεί η ερήμωση της υπαίθρου και η μετανάστευση. Το χωριό όπου γίνεται το φονικό είναι η τυπική έκφραση αυτής της Ελλάδας και οι ήρωες του δράματος τυπικές φιγούρες της αλλοτριωμένης ταξικής κοινωνίας, που βιώνουν το αδιέξοδο και εξεγείρονται με τον πρωτόγονο δολοφονικό τους τρόπο.
Όσο για την αλήθεια που αναζητούν, ανακριτές, δημοσιογράφοι, κοινωνικός περίγυρος, δεν είναι ίδια για όλους, γιατί έχει κοινωνικά ταξικά χαρακτηριστικά, άρα δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό συμπέρασμα για τα συμβάντα. Η αναπαράσταση του φόνου είναι αδύνατη. Αναζητείται συνεπώς μια υπέρβαση και μια διαλεκτική σύνθεση, στην ταινία και στην κοινωνία. Το περιβάλλον της καθυστέρησης δεν μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο».

Τα στοιχεία της ταινίας
AΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (1970) Ελλάδα. Ασπρόμαυρη ταινία μεγάλου μήκους. Διάρκεια : 110′.
Σενάριο : Θόδωρος Αγγελόπουλος Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Συνεργασία στο σενάριο : Στρατής Καρράς, Θανάσης Βαλτινός
Φωτογραφία : Γιώργος Αρβανίτης, Μουσική : Δημοτική μουσική και τραγούδια
Μοντάζ : Τάκης Δαυλόπουλος, Ήχος : Θανάσης Αρβανίτης
Ερμηνευτές : Τούλα Σταθοπούλου (Ελένη), Γιάννης Τότσικας (αγροφύλακας),
Θάνος Γραμμένος (αδελφός της Ελένης) , Πετρος Χοιδάς (εισαγγελέας),
Μιχάλης Φωτόπουλος (άντρας της Ελένης) , Αλέξανδρος Αλεξίου( αστυνόμος),
Γιάννης Μπαλάσκας (αξιωματικός της χωροφυλακής), Μερσούλα Καψάλη
(κουνιάδα της Ελένης), Νίκος Αλεβράς (Βοηθός Εισαγγελέας).
Παραγωγή : Γιώργος Σαμιώτης
Διεύθυνση Παραγωγής : Χρήστος Παληγιαννόπουλος

Η Υπόθεση
Μετά από χρόνια δουλειά στη Γερμανία, ένας άντρας επιστρέφει στο χωριό του, Τυμφαία της Ηπείρου. Κανένας δεν τον περιμένει, ενώ η κόρη του, στο κατώφλι του σπιτιού, δεν τον αναγνωρίζει. Λίγες μέρες αργότερα, η σύζυγος , με τη βοήθεια του εραστή της, τον σκοτώνει και τον θάβει στον κήπο, φυτεύοντας κρεμμυδάκια πάνω στον τάφο του. Καίει τα ρούχα και τα λιγοστά υπάρχοντά του, και διαδίδει στο χωριό ότι ο άντρας της ξαναέφυγε για τη Γερμανία. Για να κάνει ακόμα πιο πιστευτή την αναχώρησή του και για να δημιουργήσει ένα άλλοθι, φεύγει με τον εραστή της για τα Γιάννενα. Στο ξενοδοχείο δίνουν το όνομα του συζύγου και μιας άλλης γυναίκας. Στο χωριό όμως η ξαφνική αναχώρηση του μετανάστη δημιουργεί υποψίες και γρήγορα θα φθάσει η αστυνομία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button