ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Το ΚΙΝΑΛ κατάθεσε πρόταση νόμου για επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης

Το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου στην οποία αναφέρει ότι κατάθεσε πρόταση νόμου για επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ζητούν τη χορήγηση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους και στους λαμβάνοντες επίδομα σύνταξης επιδιώκοντας στην αποκατάσταση των αγοραστικών δυνατοτήτων και του βιοτικού επιπέδου τους.

H ανακοίνωση Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Πρόταση Νόμου του Κινήματος Αλλαγής για την «Επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης» Αιτιολογική έκθεση Η πρόταση νόμου «Επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης» στοχεύει:

α) στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τη μερική αποκατάσταση των σημαντικών περικοπών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας μας.

β) στην αποστολή ισχυρού μηνύματος στην ελληνική κοινωνία ότι η σταδιακή έστω οικονομική ανάκαμψη συνδέεται με την αποκατάσταση του Κοινωνικού κράτους, το οποίο αποτελεί για εμάς τους Σοσιαλδημοκράτες, επένδυση στον άνθρωπο και την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

γ) στην επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης σε μόνιμη βάση από τον Ε.Φ.Κ.Α και τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς την προϋπόθεση των ματωμένων υπερπλεονασμάτων και της υπερφορολόγησης. Ειδικότερα : Επί του Άρθρου μόνου Επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης.

Ο οικονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2004-2009 διαμόρφωσε για τη χώρα έναν εφιάλτη χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτήθηκαν επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σημαντικό μέρος αυτών των μέτρων επωμίσθηκαν οι συνταξιούχοι της πατρίδας μας, το εισόδημα των οποίων περικόπηκε είτε με μειώσεις συντάξεων είτε με την περικοπή αρχικά και την κατάργηση στη συνέχεια των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας (περικοπές οι οποίες έχουν κριθεί από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές).

Πλέον τούτων, συνεπεία του 3ου αχρείαστου Μνημονίου, που προκάλεσε η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι συνταξιούχοι της χώρας μας υπέστησαν αφενός δραματικές μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους καθώς και του εφάπαξ βοηθήματος μέσω κυρίως του νόμου 4387/2016, αφετέρου την κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που συνδυαστικά δημιουργούσαν ένα προστατευτικό δίκτυ και διασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Χορήγηση από το 2020

Με το άρθρο αυτό , προτείνεται η επαναχορήγηση μόνιμης 13ης σύνταξης για κάθε έτος αρχής γενομένης από το 2020 σε όλους τους συνταξιούχους και στους λαμβάνοντες επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία από τον Ε.Φ.Κ.Α. αλλά και στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α.

Η 13η σύνταξη είναι πλήρης , δηλαδή αντιστοιχεί στο ύψος της σύνταξης ή του επιδόματος που λαμβάνει κατά την 1η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ο συνταξιούχος και καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους από τον Ε.Φ.Κ.Α. και τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. αντίστοιχα. Παράλληλα, προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης , προκειμένου να ρυθμιστεί κάθε λεπτομερειακό ζήτημα που απαιτείται για την εφαρμογή του άρθρου.

Τέλος, καταργείται το άρθρο 120 του ν. 4611/2019, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χορήγησε προεκλογικό επίδομα αντί της πλήρους κανονικής 13ης σύνταξης. Με το άρθρο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζει σε συμβολικό επίπεδο τις θυσίες στις οποίες υπεβλήθησαν τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας μας και επιδιώκει την εν μέρει αποκατάσταση των αγοραστικών δυνατοτήτων και του βιοτικού επιπέδου τους.

Αποτελεί, τέλος, η νομοθετική αυτή πρόταση σοβαρό σήμα προς όλη την ελληνική κοινωνία ότι η σταδιακή αποκατάσταση της «κανονικότητας» και η έστω μικρή αύξηση του πλούτου της χώρας διοχετεύεται προς άρση αδικιών και ενίσχυση του Κοινωνικού κράτους, ενισχύοντας της κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι προτείνοντες βουλευτές:

Γεννηματά Φώφη, Αρβανιτίδης Γιώργος, Αχμέτ Ιλχάν, Γιαννακοπούλου Νάντια, Γκόκας Χρήστος, Καμίνης Γιώργος, Καστανίδης Χάρης, Κατρίνης Μιχάλης, Κεγκέρογλου Βασίλης, Κεφαλίδου Χαρά, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Κωνσταντόπουλος Δημήτρης, Λιακούλη Ευαγγελία, Λοβέρδος Ανδρέας, Μουλκιώτης Γιώργος, Μπαράν Μπουρχάν, Μπιάγκης Δημήτρης, Πάνας Απόστολος, Παπανδρέου Γιώργος, Πουλάς Ανδρέας, Σκανδαλίδης Κώστας, Φραγγίδης Γιώργος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button