ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν – 2.145 νοσηλευτές και γιατροί τις επόμενες δέκα μέρες

«Το ΕΣΥ αντέχει ακόμη» είπε ο υπουργός Υγείας – «Προχωράμε σε προσλήψεις και λειτουργία νέων ΜΕΘ» – Τόνισε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα γίνουν 2.145 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με τους 1.714 εξ αυτών να είναι νοσηλευτές και τους υπόλοιπους να είναι γιατροί

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει πάρει ήδη το υπουργείο, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- ότι από τον Ιανουάριο έχουν γίνει πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία. Τόνισε ακόμη ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμή σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, «καθώς έχουμε λάβει νωρίς μέτρα, τα οποία είναι σημαντικό να τηρηθούν από όλους» είπε ο Βασίλης Κικίλιας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπάρχει επάρκεια, και για τα υγειονομικά υλικά έχει γίνει πρόβλεψη, καθώς το Δημόσιο προχώρησε στην παραγγελία όλων των απαραίτητων αναλωσίμων αρκετά νωρίς.

«Ωστόσο, στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας πόλεμος, που καθιστά τη διαδικασία παραλαβής ακόμη πιο δύσκολη και έχουμε δώσει μάχη για να έρθει αυτό το υλικό στη χώρα μας. Εχουμε ναυλώσει ειδικά αεροπλάνα για να φέρουν το υλικό στη χώρα μας» είπε ο υπουργός Υγείας.

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να είχε πολλά κενά σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό, που υπάρχουν εδώ και χρόνια, όμως σε αυτή τη φάση «ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε άμεσες προσλήψεις. Συνεχίζουμε στη σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ, οργανώθηκε ένα νέο δίκτυο ανάλυσης δεδομένων και πληροφοριών προς όλους τους φορείς της χώρας».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις που ξεκίνησε το αρμόδιο υπουργείο από τον περασμένο Ιανουάριο που ενέσκηψε ο κορωνοιός στην Κίνα και το δίκτυο ενημέρωσης που οργανώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το ECDC.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα δημόσιας υγείας, ο υπουργός εξήγησε πως γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια να γίνουν περισσότερες από 2.000 προσλήψεις το επόμενο δεκαήμερο (οι 431 είναι γιατροί και οι 1.714 νοσηλευτες και λοιπό προσωπικό). Επίσης, έχουν ήδη τοποθετηθεί 176 γιατροί και περίπου 300 νοσηλευτές.

Ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ, που ήδη σηκώνουν φορτίο της πανδημίας -ένα πεδίο που βρισκόταν ήδη στα όριά του μέσα στο συστημα δημόσιας υγείας- ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως σήμερα λειτουργούν 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Άλλες 107 κλίνες έχουν παραχωρηθεί από τις ιδιωτικές κλινικές για τις ανάγκες της πανδημίας και παράλληλα θα αξιοποιηθούν και οι 108 κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Τα νοσοκομεία Σωτηρία, Παμμακάριστος, Αγία Βαρβάρα, ΝΙΜΤΣ, καθώς και ενα ιδιωτικό θεραπευτήριο 300 κλινών αποτελούν νοσοκομεια πρώτης γραμμής για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Σημαντικη μνεία έκανε ο υπουργός Υγείας στην πρεσβεία της Κίνας στη χώρα μας για το υλικό που προσέφερε, όπως και στους ιδιώτες δωρητές που έσπευσαν να καλύψουν ανάγκες του συστήματος υγείας.

«Το ΕΣΥ ακόμα αντέχει και είναι στο χέρι μας και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, να συνεχίσει να αντέχει» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button