Κέικ μαρμπρέ με ελαιόλαδο, πορτοκάλι, κανέλα και καφέ
Αντί για το κλασικό κέικ βανίλια-σοκολάτα, φτιάχνουμε ένα δίχρωμο κέικ, το μισό με πορτοκάλι και το άλλο μισό με κανέλα, κακάο και καφέ. Τα δύο ξεχωριστά γλασαρίσματα, ένα με σοκολάτα και ένα με πορτοκάλι, για να διαλέξουμε αυτό που μας αρέσει καλύτερα, δίνουν πληθωρική νοστιμιά και αρώματα.

Μπορούμε εξάλλου να φτιάξουμε και τα δύο γλασαρίσματα, και να περιχύσουμε το μισό κέικ με το ένα γλάσο και το άλλο μισό με το άλλο.
Αν δεν έχουμε το μεγάλο μέγεθος φόρμας της συνταγής, επιλέγουμε δύο μικρότερες, μακρόστενες, με διαστάσεις 23 x 10 εκ., απλώς θα ψήσουμε για λιγότερο χρόνο, περίπου 50 λεπτά.
Υλικά
Μερίδες: 12
4 αυγά μεγάλου μεγέθους
440 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
250 ml ελαιόλαδο + λίγο για τη φόρμα
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
200 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για τη φόρμα
2 κουτ. γλυκού σκόνη κακάο
2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. στιγμιαίος καφές, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας μας
Για το γλάσο πορτοκαλιού
200 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού, σουρωμένος
Για το γλάσο σοκολάτας
125 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο, τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
Διαδικασία
Κέικ
Για το κέικ μαρμπρέ με ελαιόλαδο, πορτοκάλι, κανέλα και καφέ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 28 εκ.
Χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα πυκνό, αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Ρίχνουμε τον χυμό και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. Κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα, για να αναμειχθεί.
Μεταφέρουμε σε άλλο μπολ 2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού από το μείγμα και σε αυτό προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα, τον στιγμιαίο καφέ και το ποτό. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε στη φόρμα μια γεμάτη δόση λευκό μείγμα και 3/4 της κουτάλας μείγμα καφέ, εναλλάξ, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να τελειώσουν τα μείγματα.
Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και 10 λεπτά, σε ένα από τα χαμηλά ράφια.
Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε στη φόρμα και 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε.
Γλάσο πορτοκαλιού
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα δύο υλικά, μέχρι να γίνουν ένα λείο και πυκνόρρευστο μείγμα, και περιχύνουμε αμέσως το κρύο κέικ (δεν καθυστερούμε, γιατί όσο μένει το γλάσο, στερεοποιείται).
Αφήνουμε για 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Γλάσο σοκολάτας
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή την ανακατεύουμε μαζί με το ελαιόλαδο, με ελαστική σπάτουλα, μέσα σε ένα μικρό ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, μέχρι να λιώσει η μισή ποσότητα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και η υπόλοιπη τριμμένη σοκολάτα από τη θερμότητα του μείγματος – έτσι γίνεται πιο πυκνό και παχύρρευστο το γλάσο και καλύπτει ωραία το κέικ.
Περιχύνουμε το κέικ και αφήνουμε να σφίξει, πριν το κόψουμε σε φέτες.
Βαγγελιώ Κασσαπάκη – gastronomos.gr