Αυτοδιοίκηση

Κατσιφάρας: Κρίσιμη η φάση της υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων

perifereiako-xytaΣτην πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας ΕΣΠΑ 2014-2020 αναφέρθηκε διεξοδικά σήμερα Δευτέρα 19 Μαρτίου 2019 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αναλύοντας την μέχρι πορεία που έχει ακολουθηθεί  τόνισε χαρακτηριστικά:
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Βρισκόμαστε στην κρίσιμη φάση  της υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων.  Η υλοποίηση του σχεδίου έχει στόχο να υπηρετήσει την αντίληψη της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης. Στο κέντρο βάρους του έχει τη διαλογή στην πηγή. Πρόκειται για μια νέα αντίληψη στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχονται στα 35.000.000 € με εκχώρηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Η Περιφέρεια είναι έτοιμη να βγάλει τις προσκλήσεις για τη χρηματοδότηση των έργων ως το τέλος Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε η τεχνική συνάντηση με τους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ που πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για την ένταξη έργων” εξήγησε και επανέλαβε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί, όπως άλλωστε είχε ενημερώσει και στην τεχνική συνάντηση το πρωί της ίδιας ημέρας.

Ο κ. Κατσιφάρας αποσαφήνισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στο σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων του Α’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι επεσήμανε ότι η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπ όψη τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των Δήμων.

«Ποια ήταν η ευθύνη της Περιφέρειας; Μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης  ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, να βρει τους πόρους. Σήμερα έχουμε την ετοιμότητα. Θα ακούσουμε όμως πρώτα τους Δήμους, ώστε όταν ανοίξουμε την πρόσκληση, να έχουμε αποτέλεσμα και φυσικά θα βοηθήσουμε όπου χρειαστεί» τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε:  «Κινούμαστε με υπεύθυνο τρόπο. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Οι έχοντες την πλήρη αρμοδιότητα θα πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες».

Αναφερόμενος στις βαριές υποδομές και στα  εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχει αναλάβει να τα χρηματοδοτήσει κεντρικά η Κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι μεγάλη εκκρεμότητα αποτελεί η Αιγιάλεια, καθώς η μονάδα απορρίφθηκε και θα πρέπει η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 Άλκηστις Σταθοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην τεχνική συνάντηση με τους εκπροσώπους των Δήμων και των ΦΟΔΣΑ  που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Νίκου Μαμαλούγκα  γενικού  διευθυντή της ΕΥΔ Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ).  «Περιμένουμε οδηγίες ώστε να προχωρήσουμε στις προσκλήσεις. Οι Δήμοι θα πρέπει να προετοιμαστούν καταθέτοντας  ώριμες προτάσεις προς αξιολόγηση. Στόχος είναι να χρηματοδοτήσουμε δράσεις απαραίτητες, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατό περισσότερες  ανάγκες» ανέφερε η κ. Σταθοπούλου.

Στη δευτερολογία του ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Είμαστε εδώ να ακούσουμε τα προβλήματα  και να αναζητήσουμε λύσεις στο πλαίσιο του εγκεκριμένου  ΠΕΣΔΑ, πάντα όμως στη βάση μιας ολοκληρωμένης πρότασης από τον φορέα που έχει την ευθύνη της διαχείρισης».

Το ιστορικό

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετά την με α.π 138000/12762/21-10-2014 Διαπιστωτική πράξη του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δ. Ελλάδας & Ιονίου ανέλαβε το δύσκολο αλλά και ουσιαστικό έργο της εκπόνησης του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των αποβλήτων, εκ μέρους των Δήμων και των ΦοΔΣΑ της περιοχής.

Μετά από διαβούλευση με τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων της περιοχής, τις εγκρίσεις των αρμόδιων Υπουργείων και την ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που αποτελεί υλοποιήσιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων για την επόμενη εικοσαετία αφού κατάφερε να ενσωματώσει όλες τις προτάσεις των Δήμων και των Συνδέσμων Διαχείρισης Αποβλήτων στη βάση και το πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας σχεδιασμού.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε Επιτροπή Κατοίκων από την Ανατολική Αιγιάλεια που ζήτησε το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας και την αποκατάσταση του χώρου.

Επίσης, παρέστησαν  οι Δήμαρχοι Θέρμου Σπυρίδων Κωνσταντάρας  και Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο που έχει ενεργήσει η Δυτική Αχαΐα ως προς το ΧΥΤΑ Φλόκα, τονίζοντας από την πλευρά του:  «Ναι,  σηκώνουμε το βάρος, συνεχίζουμε με ευθύνη και αξιοπρέπεια γιατί έχουμε επίγνωση της σημερινής κατάστασης. Διεκδικούμε εκείνα που είναι ρεαλιστικά».  Ευχαρίστησε την ΕΥΔ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 που είναι διατεθειμένη να συνδράμει τους Δήμους και εκτίμησε ότι  «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκανε παραπάνω απ ότι είχε ευθύνη και αρμοδιότητα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button