ΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Ετοιμότητα για την υλοποίηση νέων στρατηγικών έργων του INTERREG Ελλάδα-Ιταλία ζητά ο Περιφερειάρχης

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, σε συνάντηση εργασίας που συγκάλεσε, ζήτησε ετοιμότητα για την υλοποίηση νέων στρατηγικών έργων που έχουν ενταχθεί στο INTERREG Ελλάδα-Ιταλία. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:

Ο συντονισμός των ενεργειών και ο προγραμματισμός δράσεων, ώστε να μπουν σε διαδικασία υλοποίησης  τα  νέα στρατηγικά έργα για τη Δυτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, που εντάχθηκαν  INTERREG Ελλάδα – Ιταλία, αποτέλεσαν το αντικείμενο συνάντησης εργασίας, που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σήμερα Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων στα έργα.


Η διαδικασία απαιτεί συντονισμένες και άμεσες ενέργειες, διότι η ανακοίνωση των προσκλήσεων θα εκδοθεί εντός 15 ημερών από την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής. Επιπλέον και οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν ωριμάσει απολύτως μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

«Πρόκειται για πέντε στοχευμένα έργα που αφορούν, για πρώτη φορά, κτιριακές παρεμβάσεις. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνεται στο σύνολο του σχεδιασμού. Το παρελθόν με την Αποκατάσταση Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Τρυπητή που χρόνια διεκδικούσε πηγή χρηματοδότησης και το Καλέντζι, το ιστορικό χωριό της Αχαΐας με την καταγωγή ελλήνων πολιτικών. Το παρόν με τις τουριστικές υποδομές στη λίμνη Πηνειού, που λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης δεν είχαν ολοκληρωθεί. Το μέλλον με   Τουριστικό Καταφύγιο στην περιοχή Γρίμποβο Ναυπακτίας. Αυτό που θα συμβάλλει καθοριστικά στο μέλλον και αφορά τη νέα γενιά είναι οι Θερμοκοιτίδες Επιχειρηματικότητας με έμφαση στη δημιουργική βιομηχανία. Οι νέοι μας, που επιθυμούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, αποκτούν στέγη. Εμείς θα δουλέψουμε για το μέλλον των νέων μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Τα πέντε νέα στρατηγικά έργα στο  πρόγραμμα  INTERREG Ελλάδα – Ιταλία

Άξονας 1 : Clusters και Θερμοκοιτίδες για καινοτόμες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αναλάβει την δημιουργία δομής για την επιχειρηματικότητα με ενδεικτικό τίτλο «Ολιστική δικτύωση ΜμΕ μέσω θερμοκοιτίδων με έμφαση στις δημιουργικές βιομηχανίες». Ενδεικτικός προϋπολογισμός για την ΠΔΕ 2,5 εκ- 3εκ.€. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  προτίθεται να αξιοποιήσει υφιστάμενο κτίριο ιδιοκτησίας, στην περιοχή Κοτρώνι (παλαιά Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων) και να το μετατρέψει σε χώρο φιλοξενίας θερμοκοιτίδων και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στο πεδίο των δημιουργικών βιομηχανιών. Στην κατεύθυνση αυτή θα αναζητηθούν ανάλογοι χώροι σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να δημιουργηθούν και εκεί αντίστοιχες θερμοκοιτίδες και εστίες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκπονηθεί μάστερ πλαν που θα περιλαμβάνει ιδέες και προτάσεις για την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων στο Κοτρώνι, όπως επίσης για τη διαμόρφωση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου με δυνατότητα πραγματοποίησης υπαίθριων εκδηλώσεων, ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος και στο ευρύ κοινό.

Άξονας 2.1 Thematic Tourism

  • Πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο «Αποκατάσταση του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Τρυπητή», που βρίσκεται στο Αίγιο, προϋπολογισμού 2.000.000 €. Για το έργο η ΠΔΕ είναι σε στενή συνεργασία  με την  Εφορεία Αρχαιοτήτων  Αχαΐας  -Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων όπου υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες. Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα προσκυνήματα της Ελλάδας τον μεγαλοπρεπή ναό της Ζωοδόχου Πηγής, ένα εμβληματικό μνημείο που είναι γνωστό ως Παναγία Τρυπητή, η  ίδρυση του οποίου  ανάγεται στα μέσα του 16ου αιώνα και αποτελεί σημείο αναφορά για τον θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής και όχι μόνο.
  • Στο ίδιο άξονα θα υλοποιηθεί το έργο, «Διαδρομές τουρισμού- Εκσυγχρονισμός και ανάπλαση υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων στο Καλέντζι Δήμου Ερυμάνθου», προϋπολογισμού έως 1.000.000 €.  Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός-ανάπλαση δύο υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων στο Καλέντζι Δήμου Ερυμάνθου και η μετατροπή τους σε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Μουσείο με παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία,  ιστορική βιβλιοθήκη, με σπάνια τοπικά αντικείμενα περασμένων εποχών και το « Μουσείο Πολιτικής Ιστορίας – Γεώργιος Παπανδρέου». Το έργο συμπίπτει με τη χρονική συγκυρία της σχεδιαζόμενη αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Καλεντζίου, προκειμένου να αναδειχθούν τα παραδοσιακά στοιχεία της περιοχής που θα της προσδώσουν αναπτυξιακή διάσταση.

Άξονας 2.2 Βιοποικιλότητα

Εκ μέρους της ΠΔΕ  θα υποβληθεί  το έργο «Συμπλήρωση τουριστικών υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την προώθηση της βιοποικιλότητας», προϋπολογισμού έως 1.000.000 €. Πρόκειται για παρεμβάσεις στη τεχνητή λίμνη Πηνειού, που είναι χαρακτηρισμένος υγρότοπος από το Ελληνικό κέντρο υγροτόπων. Μέσω του έργου θα αξιοποιηθεί υφιστάμενες υποδομές προκειμένου να δημιουργηθεί παρατηρητήριο οικοτόπων και ενδιαιτημάτων, εκθεσιακό κέντρο και χώρος εκδηλώσεων περιβαλλοντικού – οικοτουριστικού ενδιαφέροντος.

Άξονας 3.1 Λιμάνια

Εκ μέρους της ΠΔΕ θα υποβληθεί το έργο «Δημιουργία τουριστικού καταφύγιου  Ναυπάκτου», στην περιοχή Γρίμποβο, δυναμικότητας 60-100 σκαφών. Ο προϋπολογισμός του έργου κυμαίνεται σε  2.000.000 €. Για το έργο η ΠΔΕ βρίσκεται σε συνεργασία με το  Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο  Ναυπάκτου και τον Δήμο Ναυπάκτου, προκειμένου να ετοιμασθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις. Είναι έργο στρατηγικής σημασίας για τον Κορινθιακό Κόλπο που θα εδραιώσει περαιτέρω τον τουριστικό κόλπο της Ναυπάκτου ως σταθμό μικρών τουριστικών σταθμών.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ερυμάνθου Θανάσης Καρπής και Ναυπάκτου Παναγιώτης Λουκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος,  ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος βοηθός Περιφερειάρχη σε Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Μπούνιας, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου Αντώνιος Φράγκος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση, οι εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτριος Καραβίδας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Ελένη Σπυράκη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής Σπύρος Παπασπύρου, στελέχη από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, όπως και εκπρόσωποι των εμπλεκομένων υπηρεσιών των φορέων υλοποίησης.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button