ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Kάτοικοι ζητούν μέτρα για την «δραματική ακαρπία στο Μεσολόγγι» – ερώτηση της Ελληνικής Λύσης

Ερώτηση των Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και του Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης κατατέθηκε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό με θέμα: «δραματική ακαρπία στο Μεσολόγγι, με τους κατοίκους της περιοχής να ζητούν μέτρα και αποζημιώσεις».

Στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται ότι «η περιοχή του Μεσολογγίου παράγει κάθε χρόνο σχεδόν το 50% της εθνικής παραγωγής σε ελιά Καλαμών, η οποία, σε μεγάλο ποσοστό, εξάγεται. Τέλος, οι παραγωγοί του Μεσολογγίου επαναφέρουν στις ως άνω αναρτήσεις τους το θέμα της μείωσης της παραγωγής τους λόγω των παγετών του Μαρτίου του 2021 και υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για αποζημιώσεις των παγετόπληκτων αλλά και αντίστοιχες πρωτοβουλίες – κινήσεις σε άλλες περιοχές, ενώ ζητούν και μέτρα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών της περιοχής».

Το κείμενο της ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ,


Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Δήμου Μεσολογγίου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου και φέτος, η αγροτική παραγωγή τους θα είναι εξαιρετικά μειωμένη, αφαιρώντας σημαντικά χρηματικά ποσά από τους ίδιους τους ως άνω αγρότες αλλά και από την εθνική οικονομία.

Το ακόμα πιο αρνητικό είναι ότι, ο συγκεκριμένος παραγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα στο εισόδημά του, από το 2018 κι έπειτα για μια σειρά από λόγους.

Αξίζει να τονιστεί ότι, η περιοχή του Μεσολογγίου παράγει κάθε χρόνο σχεδόν το 50% της εθνικής παραγωγής σε ελιά Καλαμών, η οποία, σε μεγάλο ποσοστό, εξάγεται. Τέλος, οι παραγωγοί του Μεσολογγίου επαναφέρουν στις ως άνω αναρτήσεις τους το θέμα της μείωσης της παραγωγής τους λόγω των παγετών του Μαρτίου του 2021 και υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για αποζημιώσεις των παγετόπληκτων αλλά και αντίστοιχες πρωτοβουλίες – κινήσεις σε άλλες περιοχές, ενώ ζητούν και μέτρα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών της περιοχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Μεσολογγίου που πλήττονται από την ακαρπία να μην περιέλθουν σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς, η ήδη δυσχερής οικονομική κατάστασή τους επιδεινώθηκε περισσότερο με την φετινή απώλεια της σοδειάς τους και ως εκ τούτου, καθίσταται αδήριτη και αναγκαία η οικονομική στήριξή τους;

2. Εξετάζετε το ενδεχόμενο ένταξης των ως άνω αγροτοπαραγωγών σε ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα οικονομικής στήριξής τους, εξαιτίας των ζημιών που έχουν υποστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αποστόλου Αβδελά,

Κωνσταντίνου Χήτα»

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button