sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Κάτοικοι στις Ραΐνες Αγρινίου στη δικαιοσύνη για τον υποσταθμό της ΔΕΗ

«Έχουν φύγει πολλοί νέοι άνθρωποι», λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Σκουτεσιάδας

Αναστατωμένοι για το Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της πρώην ΔΕΗ και νυν ΑΔΜΗΕ, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970, είναι οι κάτοικοι στις Ραΐνες Αγρινίου, του οικισμού επί της ε.ο. Αγρινίου – Καρπενησίου, που ανήκει στην Κοινότητα Σκουτεσιάδας

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο υποσταθμός έχει πάθει ζημιά και τα μέτρα δεν είναι επαρκή για την προστασία της υγείας τους.


«Υπάρχουν πολλά περιστατικά με προβλήματα υγείας και έχουν φύγει πολλοί νέοι άνθρωποι», λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Σκουτεσιάδας, Γεώργιος Μπανής μιλώντας στο agriniopress. Συμπλήρωσε, δε, ότι «οι κάτοικοι έχουν κάνει σχετικές καταγγελίες και η υπόθεση έχει φτάσει στην Εισαγγελία».

Για τις ενέργειες των κατοίκων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενημερωθεί βουλευτές και αυτοδιοικητικοί ενώ το θέμα αναμένεται να φτάσει και στη βουλή με σχετικές ερωτήσεις. Είναι όπως φαίνεται πολλές οι πιθανότητες η υπόθεση να φτάσει στα δικαστήρια.

Στ. Καμμένος: «Ο αγώνας των κατοίκων της Ραΐνας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας»

Για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Σταύρος Καμμένος ο οποίος σημειώνει ότι «από τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής ανακίνησαν το θέμα, έρχονται στο φως στοιχεία τουλάχιστον ανησυχητικά καθώς από τη μία ρητές προβλέψεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΚΥΤ φαίνεται να παραβιάζονται ενώ ήδη εκκρεμούν διαδικασίες ενώπιον των Δικαστικών Αρχών από την άλλη καταγράφονται περιστατικά σοβαρότατων προβλημάτων υγείας στους κατοίκους της περιοχής (καρκίνος, θυροειδείς, καταρράκτες)».

Η ανακοίνωση:

««ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ;;»

Στην κοιλάδα του οικισμού Ραΐνας της ΤΚ Σκουτεσιάδας του Δήμου Αγρινίου λειτουργεί ένα από τα Κέντρα Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της πρώην ΔΕΗ και νυν ΑΔΜΗΕ, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970. Κι αν ήδη από τότε έλαβαν χώρα μια σειρά «ακροβασιών» για τη δημιουργία του, η συνεχιζόμενη επέκτασή του δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων που χρήζουν απάντησης χθες, ούτε καν εδώ και τώρα. Ένα ΚΥΤ που δημιουργήθηκε με έξι γραμμές υψηλής τάσης, λειτουργεί σήμερα με δέκα ενώ έχουν εκπονηθεί σχέδια περαιτέρω επέκτασης!!

Από τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής ανακίνησαν το θέμα, έρχονται στο φως στοιχεία τουλάχιστον ανησυχητικά καθώς από τη μία ρητές προβλέψεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΚΥΤ φαίνεται να παραβιάζονται ενώ ήδη εκκρεμούν διαδικασίες ενώπιον των Δικαστικών Αρχών από την άλλη καταγράφονται περιστατικά σοβαρότατων προβλημάτων υγείας στους κατοίκους της περιοχής (καρκίνος, θυροειδείς, καταρράκτες). Η πρακτική των τελευταίων χρόνων, από τις Σκουριές μέχρι τα Αιολικά Πάρκα στις αλπικές ζώνες των βουνών μας δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας και επανάπαυσης, αντιθέτως θέτουν καθήκον επιφυλακής για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής!!

Οι εποπτεύουσες αρχές (Περιφέρεια, Υπουργείο Περιβάλλοντος) οφείλουν να πράττουν τα δέοντα, να εξηγήσουν τους λόγους της αδράνειάς τους μέχρι την αντίδραση των κατοίκων και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που λαμβάνουν χώρα. Η παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ξεκαθαρίζουμε ότι τα μάτια της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας είναι ορθάνοιχτα, στραμμένα στο ζήτημα και θα εγγυηθούν ότι δε θα υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Το ηλεκτρικό ρεύμα από την παραγωγή και τη μεταφορά μέχρι την κατανάλωσή του είναι κοινωνικό αγαθό και κάθε διαδικασία υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος δε θυσιάζονται στο βωμό οποιασδήποτε κερδοφορίας. Ο αγώνας των κατοίκων της Ραΐνας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας».

φωτογραφία αρχείου

Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou tsalafouti Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button