sliderΑγρότεςΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Κάτω του κόστους οι τιμές στην χονδροελιά-κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς

Η ΠΕΜΕΤΕ ζητά απο τα μέλη της να στηρίξουν το προϊόν-ανακοίνωση από τον συνεταιρισμό Καινουργίου

Με τους χειρότερους οιωνούς έχει ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσης της βρώσιμης ελιάς σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, με τις τιμές που δίνει το εμπόριο να βρίσκονται κάτω του κόστους και με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Το φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, προκαλώντας διαμαρτυρίες μιας και το κόστος, εξαιτίας του κύματος ακρίβειας που σαρώνει, έχει εκτοξευτεί.


Η κατάσταση είναι τέτοια που η ίδια η Πανελλήνια Ενωση των μεταποιητών – εξαγωγέων – τυποποιητών ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, εστιάζοντας στο πρόβλημα και ζητώντας απο τα μέλη της να στηρίξουν το προϊόν. «Η υπέρμετρη πτώση των τιμών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο εισόδημα του Έλληνα ελαιοπαραγωγού» με απρόβλεπτες μελλοντικές συνέπειες σημειώνει η ΠΕΜΕΤΕ:

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινουργίου μαζί με φορείς της περιοχής, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, ζητώντας μείωση του κόστους και «διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος».

Αναλυτικά:

«Ζούμε σε ένα χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, το Καινούργιο Τριχωνίδας, όπου η συγκομιδή της ελιάς αποτελεί, ίσως, το σημαντικότερο στοιχείο βιοπορισμού της τοπικής κοινωνίας.

Η ώρα συγκομιδής της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς, λοιπόν, έχει φτάσει, ακολουθούμενη, δυστυχώς, από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Επιπλέον, το κόστος παραγωγής έχει ανέρθει ήδη στα € 0,70 / κιλό (αύξηση τιμής πετρελαίου, λιπασμάτων και γενικά αγροτικών εφοδίων) και η τιμή πώλησης καταρρέει.

Τα εργοστάσια μεταποίησης ελιάς επιβάλουν τιμή αγοράς του προϊόντος στα € 0,50 / κιλό κατά μέσο όρο. Το κόστος, λοιπόν, που επωμίζεται ο παραγωγός, καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιβίωσή του.

Στην παραπάνω κατάσταση έρχονται να προστεθούν και τα επιμέρους προβλήματα που αφορούν την αγροτική οδοποιία η οποία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, την έλλειψη αρδευτικών έργων κλπ. Αντί, λοιπόν, οι υπεύθυνοι να μεριμνήσουν για τη λύση των προβλημάτων και να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή, η Βουλή ψηφίζει αύξηση των ναύλων για τα πλοία κατά 10%, δίνονται 80 εκατομμύρια και άλλες παροχές στους εφοπλιστές, δίνεται αφορολόγητο πετρέλαιο τη στιγμή που οι αγρότες το πληρώνουν € 2,00 το λίτρο, δίνονται αστρονομικά ποσά στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας όταν οι πολίτες το πληρώνουν (όσοι έχουν τη δυνατότητα) πανάκριβα.

Εμείς, οι φορείς που εκπροσωπούμε τους αγρότες του τόπου μας (Δημοτική Κοινότητα, Αγροτικός Συνεταιρισμός και Αγροτικός Σύλλογος), ζητάμε από το κράτος να παρέμβει δίνοντας μειωμένη τιμή πετρελαίου στους αγρότες, δίνοντας ενισχύσεις στην πρωτογενή παραγωγή, δίνοντας εγγυημένη κατώτατη τιμή στο προϊόν, να αλλάξει τον αναχρονιστικό τρόπο αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και να δημιουργήσει υποδομές για εξασφάλιση ποσότητας και ποιότητας αγροτικών προϊόντων.

Ζητάμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος και Περιφέρεια) και από τους βουλευτές του Νομού να ενεργοποιηθούν και να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση (όπως έπραξαν για το ΠΟΠ Καλαμάτας) ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους ελαιοκαλλιεργητές. Ζητάμε, απλά, να μην ξεριζωθούμε από τη γη μας».

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button