Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Το Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου, γιορτάζει τον ΑηΛιά του

Γράφει ο Χρήστος Γερ. Σιάχος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου, θα γιορτάσει το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου τον ΑηΛιά του. Την παραμονή της εορτής, 19 Ιουλίου το απόγευμα η καμπάνα στο εκκλησάκι θα κτυπήσει πανηγυρικά. Στη συνέχεια θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας ιερουργούντος του εορτάζοντος π. Ηλία Μανδρούκα.

Ο Ναός κάθε χρόνο κατακλύζεται από πιστούς που έρχονται από το Κάτω Κεράσοβο αλλά και από τα γύρω χωριά της Μακρυνείας. Μετά το πέρας του Εσπερινού θα προσφερθούν κεράσματα στους προσκυνητές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Χωριού.  Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 20 Ιουλίου, θα τελεσθεί ο Όρθρος και κατόπιν η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμή του Προφήτη Ηλία.

Ο Προφήτης Ηλίας καταγόταν από τη Θέσβη της περιοχής Γαλααδ και έζησε τον 9ο αιώνα π.Χ. Άσκησε το προφητικό του χάρισμα για είκοσι πέντε χρόνια και προείπε την έλευση του Χρηστού μας 816 χρόνια πριν από τη γέννησή του, είχε θαυματουργή  δύναμη.

Το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται μέσα στο δασωμένο Αράκυνθο και απέχει από το χωριό Κάτω Κεράσοβο πέντε χιλιόμετρα, κοντά στον οικισμό Λαναραίικα.

Το εξωκκλήσι αυτό χτίστηκε, σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται σε μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του καθολικού, από τον Νικόλαο Καρβούνη, το 1914. Με τη βοήθεια των  κατοίκων του οικισμού, της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου του χωριού και άλλων πιστών, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι τις ημέρες μας.

Στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία τελούνται περιστασιακά εκκλησιαστικά μυστήρια. Κάθε χρόνο, την ημέρα της εορτής του Προφήτη Ηλία, 20 Ιουλίου, τελείται  πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος και αρτοκλασίας.  Την ημέρα αυτή, πλήθος πιστών προσέρχονται από όλα τα γύρω χωριά για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία,  τις λατρευτικές εκδηλώσεις και  να ανάψουν το κεράκι τους.

Το απολυτίκιο του Προφήτη Ηλία.

Ὁ ἔνσαρκοςἌγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθενκαταπέμψας, Ἐλισαίῳτὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶλεπροὺς καθαρίζει, διὸκαὶτοῖςτιμῶσιναὐτόν, βρύειἰάματα.

*Οι Φωτόγραφίες είναι από την περσινή εορτή

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close