Γεγονότα

Κάτω 30% η παραγωγή γάλακτος στην Αιτωλοακαρνανία

koi-probataΆμεση επίπτωση στην γαλακτοπαραγωγή έχει επιφέρει στη χώρα μας και φυσικά και στην Αιτωλοακαρνανία η οικονομική κρίση, αφού φέτος σημειώνεται μεγάλη μείωση της ποσότητας γάλακτος που παράγεται.

Τόσο για το πρόβειο όσο και το γίδινο γάλα παρατηρείται μεγάλη πτώση, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 30%.
Οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι,  σύμφωνα με τον Σπύρο Κοτοπούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την μείωση της γαλακτοπαραγωγής. Όπως εξηγεί ο ίδιος, από τη στιγμή που οι οικονομικές συνθήκες και η σκληρή πραγματικότητα της αγοράς δεν ευνοούν τους κτηνοτρόφους να ασκήσουν το επάγγελμά τους, πολλοί είναι αυτοί που είτε μειώνουν τον αριθμό των ζώων τους είτε εγκαταλείπουν εντελώς της κτηνοτροφία.
Το κόστος συντήρησης του κοπαδιού είναι μεγάλο και υπάρχει δυσκολία για αγορά των ζωοτροφών που απαιτούνται αλλά και της κάλυψης του κόστους τον εμβολιασμών που χρειάζεται το κάθε ζώο. Παράλληλα, μεγάλη πτώση γνωρίζει και η εγχώρια παραγωγή φυτικών ζωοτροφών, όπως είναι το καλαμπόκι, η σόγια και η βρώμη. Είναι γνωστό ότι η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή αποτελούν «αλυσίδα», με άμεσες επιπτώσεις του ενός τομέα στον άλλο σε κάθε διακύμανση της παραγωγής.
Από την 1η Ιανουαρίου 2015, οι κτηνοτρόφοι μάλιστα καλούνται να εγκαταστήσουν στις στάνες και τα μαντριά τους μηχανικά συστήματα άρμεξης. Το κόστος των αρμεκτηρίων υπολογίζεται σε 100-150 ευρώ το κεφάλι. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι ένα σημαντικό κόστος το οποίο δύσκολα μπορεί να επωμιστεί ένας μικρομεσαίος κτηνοτρόφος, ακόμη κι αν λάβει επιδότηση, ακολουθώντας την περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που προβλέπεται. Εκφράζεται μάλιστα από πλευράς του κ. Κοτοπούλη ότι τα αρμεκτήρια θα αποτελέσουν και το «τελειωτικό χτύπημα» του κτηνοτροφικού κόσμου, αφού όσοι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, αναγκαστικά θα επιλέξουν τον περιορισμό ή ακόμη και την πώληση των ζώων τους.
Ως μέτρο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης η οποία τείνει να παγιωθεί, προτείνεται από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας η ενίσχυση των κτηνοτρόφων μέσω επιδοτήσεων για τις ζωοτροφές αλλά και η καθιέρωση καλύτερων τιμών πώλησης του γάλακτος και του κρέατος. Πιστεύουμε όμως πως χρειάζεται και μια γενικότερη θεώρηση του προβλήματος, καθώς όπως βλέπουμε άμεσες είναι οι συνέπειες στην κτηνοτροφία της μείωση της αγροτικής παραγωγής, ειδικά όσον αφορά στις καλλιέργειες που είναι κατάλληλες για ζωική κατανάλωση. Η πρωτογενής παραγωγή πρέπει να αντιμετωπιστεί στο σύνολό της, και από τη στιγμή που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν αποδίδουν, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα για την υποστήριξη του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου. Διαφορετικά, δεν έχουμε λόγο να μην πιστεύουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και όντως ο τελικός σκοπός δεν είναι άλλος από τον αφανισμό των μικρομεσαίων.
Κώστας Καρακώστας – εφημερίδα “Συνείδηση”


Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button