sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Καθηγητής Τζανάκης για Αιτωλοακαρνανία: «Από περιοχή πρότυπο, στην έξαρση, εξαιτίας της καταπάτησης των μέτρων»

Αποκλιμάκωση παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα με τον δείκτη Rt να βρίσκεται στο 0,88 στην περιοχή

Σταθερά πτωτική αναμένεται τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας που «βαδίζει», πλέον, μετά από ένα «σκληρό» χειμώνα, προς το χαμηλό επίπεδο των πανδημικών κριτηρίων βάσει των οποίων το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων ταξινομεί τις χώρες.

Το «ψυχολογικό» όριο των 1.000 κρουσμάτων μπορεί να επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση μεταξύ 15-20 Ιουνίου, όπως αποτυπώνεται στη νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογικής Ανάλυσης Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το iefimerida.gr.

Μιλώντας για την Κάλυμνο και την Αιτωλοακαρνανία επεξήγησε το ότι η μη τήρηση των μέτρων οδήγησε σε έξαρση, υπογραμμίζοντας ότι «ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιχνηλασιών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολλές συρροές στην Αιτωλοακαρνανία δημιουργήθηκαν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές στους ναούς και τα μοναστήρια της περιοχής».

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η επιδημιολογική εικόνα δύο ΠΕ ενοτήτων, Καλύμνου και Αιτωλοακαρνανίας, που λόγω του χαμηλού πληθυσμιακού δυναμικού δε συμβάλλουν καθοριστικά στο συνολικό επιδημιολογικό φορτίο. Όμως αποτελούν παραδείγματα περιοχών που λόγω λαθών συμπεριφοράς και χαμηλής επίδοσης της ατομικής ευθύνης έχουν παρουσιάσει τη χειρότερη μέχρι στιγμής εικόνα συγκριτικά με όλες τις ΠΕ της χώρας.

Η Αιτωλοακαρνανία είχε εξαιρετική εικόνα σε όλη τη διάρκεια του τρίτου κύματος. Μετά το Πάσχα όμως παρουσίασε κατακόρυφη επιδείνωση φθάνοντας τον δείκτη IR σε ύψη ρεκόρ κοντά στο 800. Το μοτίβο της εξέλιξης αυτής σε μια περιοχή πρότυπο έως τώρα, πιθανώς έχει την εξήγηση του στην απόλυτη περιφρόνηση και καταπάτηση των κανόνων που εξήγγειλε η πολιτεία από τους πάντες στη διάρκεια των γιορτών. Ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιχνηλασιών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολλές συρροές στην Αιτωλοακαρνανία δημιουργήθηκαν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές στους ναούς και τα μοναστήρια της περιοχής.

Η Κάλυμνος οδηγήθηκε σε σταθερά κακή εικόνα από την αρχή του Φλεβάρη. Η κατάσταση προσέλαβε εκρηκτικές διαστάσεις λόγω των γιορτών με τον δείκτη IR να εκτοξεύεται κοντά στο 1500. Η μέγιστη τιμή του επιδημιολογικού φορτίου της Καλύμνου είναι η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα από ενάρξεως της πανδημίας έως τώρα. Αν οι μέγιστες τιμές των επιδημιολογικών φορτίων Καλύμνου και Αιτωλοακαρνανίας επικρατούσαν αντίστοιχα σε μεγάλες περιοχές της επικράτειας θα είχαμε καθημερινά 8000-11000 κρούσματα.

«Το παράδειγμα τους επίσης δείχνει την τραγική εικόνα που θα επικρατούσε στη χώρα αν η πολιτεία δεν εφάρμοζε γενικά μέτρα lockdown. Ευτυχώς τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν και στις δύο περιοχές άμεσα μετά το Πάσχα, οδήγησαν σε σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση με τον δείκτη Rt να βρίσκεται στο πολύ ευοίωνο όριο του 0,65 για την Κάλυμνο και στο πολύ καλό 0,88 για την Αιτωλοακαρνανία», αναφέρει ο κ. Τζανάκης.

Διαβάστε περισσότερα για την επιδημιολογική εικόνα της επικράτειας στο iefimerida.gr

2 Σχόλια

  1. “πιθανώς έχει την εξήγηση του στην απόλυτη περιφρόνηση και καταπάτηση των κανόνων που εξήγγειλε η πολιτεία από τους πάντες” μάλιστα…. Και καπάκι “πολλές συρροές στην Αιτωλοακαρνανία δημιουργήθηκαν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές στους ναούς και τα μοναστήρια της περιοχής”. Οι πάντες είναι οι Ναοί και τα Μοναστήρια…. Μάλλον λέει για τους Αγίους Πάντες! Και το απότελειωτικό “Ευτυχώς τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν και στις δύο περιοχές άμεσα μετά το Πάσχα, οδήγησαν σε σταθεροποίηση” βρε μπάρμπα θα μας τρελάνεις? Ποια ειδικά μέτρα και που? Που ήταν ανοιχτά τα σχολεία που δούλευαν οι καφετέριες που δε φορούσε κανένας μάσκα που λειτουργούσαν όλες οι Εκκλησίες??? Το μόνο μέτρο ήταν που έκλεισε η Αγιαλεουσα. Δηλαδή έλεος…. Δημόσια πρόσωπα και να λένε αιολα πράγματα!

    1. Καλά να τα λένε οι άλλοι που δεν ήταν στο Αγρίνιο.. Αλλά οι Αγρινιώτες;;; δουλευόμαστε και μεταξύ μας κάθε μέρα γινόταν πανζουρλισμος έξω από νεαρό κόσμο η αστυνομία τη μεγάλη εβδομάδα κυκλοφορούσε με ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΕΣ στην πλατεία για να αδειάσει και μιλάτε ΜΌΝΟ για τις εκκλησίες;;; στο πάρκο;; ήταν άδειο μάλλον.. Στο πάρτι που φημολογείται ότι έγινε στο δάσος με πάνω από χίλια άτομα;;; φυσικά και μπορεί να έγινε και στις εκκλησίες διασπορά αλλά όχι μόνο εκεί.. Μην τρελαθούμε τελείως

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button