Γεγονότα

Καθηγητής του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι φέρεται ως εγκέφαλος κυκλώματος λαθρεμπορίας χελιών

epi-tei-mesΕπικεφαλής του μέγα- κυκλώματος λαθρεμπορίας των χρυσών χελιών φέρεται να είναι καθηγητής ΤΕΙ από το Μεσολόγγι.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του e reportaz, οι τελωνειακοί έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής τέσσερα άτομα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο καθηγητής φέρεται να διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο στην παράνομη «επιχείρηση» που είχε σχηματιστεί, αποτελώντας τον μεσάζοντα ώστε να φτάνουν τα χέλια στην Ελλάδα.

Η σπείρα που εξάρθρωσαν οι ελληνικές Αρχές, ήταν διεθνούς εμβελειας με φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκής επιχείρησης, που διοργανώθηκε από τη Europol σε συνεργασία με την Τελωνειακή Υπηρεσία και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαρθρώθηκε το κύκλωμα με την παράνομη δραστηριότητα, στο οποίο συμμετείχαν ελληνικές επιχειρήσεις και αφορούσε στην παράνομη διακίνηση του προστατευόμενου είδους χελιών (Anguilla Anguilla) (υαλοχελών) από την Ισπανία στην Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια εξάγονταν παράνομα στην Κίνα.

Η χρυσή «επιχείρηση»

Το ανωτέρω είδος χελιού απαγορεύεται να εξαχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 338/1997 «για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους» (Διεθνής Σύμβαση CITES).

Ειδικότερα, τα χέλια αυτά αλιεύονταν ζωντανά στην Ισπανία λίγο μετά τη γέννησή τους.

Στη συνέχεια,συγκεντρώνονταν από ισπανική εταιρεία, η οποία αποτελούσε το επιχειρησιακό κέντρο τoυ κυκλώματος και μεταφέρονταν με φορτηγό-ψυγείο μέσω Ιταλίας στην Ελλάδα προκειμένου να «ξεκουραστούν» και να οργανωθεί μέσω ελληνικών επιχειρήσεων η μετέπειτα παράνομη εξαγωγή τους στη Κίνα.

Οι παραλήπτες στην Κίνα προέβαιναν στην εκτροφή – πάχυνσή τους, και στη συνέχεια τα πωλούσαν προς 1.500 περίπου ευρώ το κιλό,καθώς εκεί αποτελούν εκλεκτό έδεσμα.

e-reportaz.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close