ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Κατερίνα Λιβιτσάνου-Ντάνου: «Πολτοποίηση βιβλίων»

Άρθρο της Κατερίνας Λιβιτσάνου-Ντάνου για την πολτοποίηση βιβλίων.

Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για την πολτοποίηση όλων των βιβλίων, που υπήρχαν στις αποθήκες του εκδοτικού οίκου ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ από τις πιστώτριες τράπεζες ! Απίστευτο και όμως γεγονός!

Μετά το θάνατο του εκδότη Σάμη Γαβριηλίδη, δεν κατέστη δυνατόν να γίνει κάτι, ώστε τα βιβλία τόσων καταξιωμένων συγγραφέων στην Ποίηση και την Πεζογραφία να μην πολτοποιηθούν, να μην καταλήξουν στα μηχανήματα. Πόσο οδυνηρό για την εποχή μας και πόση αγανάκτηση μου δημιούργησε!

Άρθρα στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, συνεντεύξεις συγγραφέων που δεν ενημερώθηκαν και δε ρωτήθηκαν μήπως ήθελαν τα βιβλία τους, αντιδράσεις κομμάτων και συλλόγων και τελικά όλα τα βιβλία ένας πολτός με συγκεκριμένη χρηματική αξία. “Ο tempora, o mores” μου ήρθε στο μυαλό η σοφή και διαχρονική ρήση του Κικέρωνα, γιατί για ποια ήθη και ποιες αξίες μιλάμε πια στην εποχή μας;

Διαχρονικά το βιβλίο είναι το μεγαλύτερο πνευματικό επίτευγμα του ανθρώπου. Εκεί αποτυπώνει τη σκέψη του , ενημερώνει, ταξιδεύει, ψυχαγωγεί, δεν εγκαταλείπει κανένα στη μοναξιά του. Δεν είναι επομένως ένα κουτί ή ένα άψυχο αντικείμενο , που μπορεί ο καθένας να καταστρέφει. Όλοι γνωρίζουμε για τις περιόδους της Ιστορίας , που τα βιβλία κατέληγαν στην πυρά. Το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Μάρκους Ζούσακ «Η κλέφτρα των βιβλίων» και αργότερα η μεταφορά του στον κινηματογράφο καθώς και άλλα βιβλία που διάβασα , για να δω την ταινία, μου άφησαν μια πικρή γεύση, για να μην πω μου προκάλεσαν αηδία για κάποιους ανθρώπους και τις πράξεις τους.

Άλλες εποχές , άλλα ήθη είπα τότε και αισθάνθηκα τυχερή που δεν έζησα εκείνες τις εποχές. Αλλά τώρα ντρέπομαι πραγματικά για ό,τι έγινε και γιατί δεν κατέστη δυνατόν αυτά τα βιβλία να διασωθούν σε βιβλιοθήκες ή να πουληθούν σε τιμή κόστους, ώστε να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα για ιδρύματα και άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και σε τελευταία ανάλυση να κληθούν όσοι από τους συγγραφείς ήθελαν να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία.

Δε θα αναφέρω ονόματα γνωστών συγγραφέων, που είδαν τα βιβλία τους να πολτοποιούνται, γιατί είναι γνωστά από τα ΜΜΕ. Θα πω όμως με μεγάλη μου θλίψη πως τέσσαρα βιβλία μου (τρεις ποιητικές συλλογές και μια συλλογή διηγημάτων) ήταν ανάμεσά τους, ενώ το πέμπτο (μια συλλογή διηγημάτων) δεν πρόλαβε να τυπωθεί. Κι ούτε πιστεύω πως σε τούτη τη στιγμή χρειάζεται να μακρηγορήσω, θα εκφράσω όμως την ευχή κάτι να προβλεφθεί σε αυτές τις περιπτώσεις από τους αρμόδιους, ώστε να μη συνεχιστούν άλλες τέτοιες ενέργειες από τις ψυχρές πιστώτριες τράπεζες. Κι αυτό για το καλό όχι μόνο των ανθρώπων που γράφουν και διαβάζουν βιβλία, αλλά για την τιμή και τη διάσωση των αξιών της Ανθρωπότητας!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ – ΝΤΑΝΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button