sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Το…καταθλιπτικό Αγρίνιο: τρομερή αύξηση σε κρούσματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής

Συγκλονιστικά τα στοιχεία για την Αιτωλοακαρνανία: 20% αύξηση στα κρούσματα κατάθλιψης και 30% αύξηση στις αγχώδεις διαταραχές στα χρόνια της κρίσης

Με θέμα «Νέοι και ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει», η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έφερε στο επίκεντρο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα και αποτέλεσε αφορμή για συζητήσεις σχετικά με το τι χρειάζονται οι νέοι προκειμένου να είναι υγιείς, ευτυχισμένοι και ψυχικά ανθεκτικοί.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, θεσμοθετήθηκε το 1992 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ψυχικές ασθένειες.


Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο Πρόεδρος της Τομεακής Επιστημονικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Βασίλης Μπρούμας, μίλησε χθες το πρωί στην εκπομπή της Μαρίνας Ζαρκαβέλη στο agriniowebradio.gr και τα στοιχεία που έδωσε για την εικόνα που επικρατεί τόσο σε Πανελλήνιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, είναι πολύ ενδιαφέροντα και καταδεικνύουν μια τάση τρομερής αύξησης των κρουσμάτων των διαταραχών.

«Είναι ευκαιρία κάθε 10 Οκτωβρίου να προσεγγίζεται το θέμα της ψυχικής υγείας. Το φετινό θέμα αφορά τους νέους ανθρώπους και το έχει προτείνει η παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και είναι οι νέοι άνθρωποι και η ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει», εξηγεί ο κ. Μπρούμας.

Πως πλήττεται η ψυχική Υγεία των νέων τα τελευταία χρόνια;

«Η αντίληψη του άγχους, οι αντιξοότητες της ζωής, η προσκόλληση στην οικογένεια, η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας και η έκθεση στα Μέσα Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης , όπως επίσης και οι άμεσες επιπτώσεις της … κλιματικής αλλαγής στην εφηβική ψυχική υγεία, έχουν έναν κοινό παρονομαστή , που προδιαθέτει τον έφηβο στην κατάθλιψη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον κύριο Μπρούμα, η κατάθλιψη στατιστικά είναι η τρίτη αιτία νοσηρότητας μεταξύ των εφήβων και η αυτοκτονία η δεύτερη αιτία θανάτου ανθρώπων από 15 έως 29 ετών!

Πως μπορεί ένας γονιός να καταλάβει ότι το παιδί χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης;

Όπως εξηγεί ο κ. Μπρούμας, ο γονιός πρέπει να μπορεί και να θέλει να καταλάβει το παιδί, να είναι κοντά του.

«Να συνδέεται συναισθηματικά με το παιδί και αυτό να νιώθει ασφάλεια, ότι υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης . Θα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να παρατηρήσει ο γονιός, σε σχέση με το άγχος, με την διάθεση και την ανάπτυξη συνολικά της προσωπικότητας του παιδιού που, με τις διαπροσωπικές του σχέσεις στην εφηβεία κλπ», τονίζει ο κ. Μπρούμας.

Ποιες είναι όμως οι συχνότερες αιτίες διαταραχών στους νέους της Ελλάδας;

Ο κ. Μπρούμας εξηγεί πως η αύξηση των διαταραχών ψυχικής υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρίση.
«Είναι γεγονός ότι η φτώχεια και η ανεργία επηρεάζουν τις σχέσεις μέσα στις οικογένειες, επηρεάζουν την ψυχολογία», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι σημαντικό που έχει διαπιστωθεί μετά από έρευνα και σε τοπικό επίπεδο, εδώ, στην Αιτωλοακαρνανία, είναι ότι τα άτομα μέχρι 35 ετών στερούνται κινήτρων και προοπτικής σήμερα και τους δημιουργούνται ανασφάλειες για την επαγγελματική τους ζωή και τις προοπτικές αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και που εν τέλει επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική τους υγεία.

«Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από αντίστοιχη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2014. Για την αύξηση των αυτοκτονιών δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, αλλά είναι προφανής η πίεση που υφίστανται οι άνθρωποι …», προσθέτει.

Η εικόνα για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία σε σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων Ψυχικών Διαταραχών

Σύμφωνα με τον Βασίλη Μπρούμα, περίπου ένα 10% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποιο σχετικά σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

«Είναι γνωστό ότι ένα στα πέντε παιδιά αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα μαθησιακό ή ακόμη και ψυχικής υγείας. Σε συνθήκες κρίσης και στη δική μας περιοχή, έχουμε βρει ότι υπάρχει αύξηση των χρόνιων κρουσμάτων ψυχικής υγείας, που σχετίζονται ιδιαίτερα με το στρες, όπως είναι η αϋπνία, το άγχος και η κατάθλιψη, που αφορούν κυρίως νεαρές γυναίκες. Αυτό προκύπτει και από τοπικές μελέτες», λέει ο ειδικός.

Ακόμη αναφέρει: «Η κρίση έχει συμβάλει στατιστικά στην Αιτωλοακαρνανία σε αύξηση κατά 20% των περιστατικών κατάθλιψης γενικά και περίπου στο 30% σε αύξηση των περιστατικών άγχους! Οι αγχώδεις διαταραχές αυξήθηκαν δραματικά στην περιοχή τα χρόνια της κρίσης…»

Ταμπού και στίγμα: πόσο αποτρέπουν τους πάσχοντες στην Αιτωλοακαρνανία από το να απευθυνθούν σε ειδικό

Σύμφωνα με τον κ. Β. Μπρούμα, υπάρχει μια αυξημένη προσέλευση κόσμου στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο.

«Υπάρχει πρόοδος ,αφού νεότεροι άνθρωποι αλλά και μεγαλύτεροι έρχονται πλέον με ευχαρίστηση να πάρουν μια συμβουλή. Πάντα υπάρχει το στερεότυπο και το στίγμα, αλλά μπροστά στην ανάγκη… απευθύνονται. Άλλωστε, ακόμη και μια διαρκής αγχώδης διαταραχή παρακινεί το άτομο να μιλήσει με ειδικό, αφού το κάνει μη αποδοτικό στη ζωή του. Ευτυχώς στην περιοχή έχουμε καλές δομές Ψυχικής Υγείας, σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο», αναφέρει.

Οι δομές Ψυχικής Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία και η ανάγκη για οικοτροφείο και λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο

 

Οι υπηρεσίες ψυχικής Υγείας σε επίπεδο νομού αυξάνονται. «Πλέον υπάρχει απάντηση στα προβλήματα», λέει ο υπεύθυνος σε επίπεδο νομού για τους τομείς Ψυχικής Υγείας, που επισημαίνει ωστόσο ότι «χρειαζόμαστε περισσότερε δομές και προσωπικό»

Ο κ. Μπρούμας σταχυολογεί τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία:

«Είναι μεγάλη κατάκτηση το ΚΨΥ Αγρινίου, που έχει στελεχωθεί με εκλεκτούς επιστήμονες και με παιδοψυχίατρο. Πρέπει όμως να τεθεί στις προτεραιότητες η λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Αγρινίου (σ.σ. ο χώρος υπάρχει από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του νοσοκομείου) και νομίζω πως οι συνθήκες πλέον για αυτό έχουν ωριμάσει. Χρειάζονται όμως προσλήψεις. Δεν φτάνουν τρεις γιατροί για μια κλινική, θέλουμε τουλάχιστον πέντε. Δύο ακόμη κινητές μονάδες ψυχικής υγείας που θα καλύπτουν Αγρίνιο και Ναύπακτο, που είναι ακάλυπτη από δομές ψυχικής υγείας και ο κόσμος από εκεί απευθύνεται στις δομές το Μεσολόγγι. Ένα κέντρο ημέρας που πρέπει να γίνει στο Μεσολόγγι που θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και τέλος, το βασικό, ένα οικοτροφείο».

Όπως εξηγεί ο γιατρός, άνθρωποι που ακολουθούν τα προγράμματα ψυχικής αποκατάστασης του «Ψυχαργώς» κάποια στιγμή μεγαλώνουν και πρέπει να μετακινηθούν σε ένα οικοτροφείο. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη να λειτουργήσει οικοτροφείο στην Αιτωλοακαρνανία.

«Είναι στον σχεδιασμό και ελπίζω όλα αυτά στο μέλλον να γίνουν. Ο δημόσιος τομέας της ψυχικής περίθαλψης ξεκίνησε το 1996, δηλαδή πολύ πρόσφατα και παρόλα αυτά πάμε καλά», λέει.

Στο γιατί δεν μιλάμε ακόμη και σήμερα ανοιχτά για τις ψυχικές μας νόσους αλλά δεν κρύβουμε τις «κοινές» ασθένειες, ο κ. Μπορύμας απαντά με μια απλή, ρητορική ερώτηση:

«Ποιος δεν έχει κατάθλιψη σήμερα; Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους, οι περισσότεροι μάλιστα δύο δεκαήμερα μέσα στον χρόνο περνούν μια φάση κατάθλιψης με όλα της τα συμπτώματα. Πολλές φορές αυτή δεν διαγιγνώσκεται σωστά όταν πρέπει και άλλες υπέρ διαγιγνώσκεται, δηλαδή σε μια απλή διαταραχή διάθεσης κάνουμε λόγο για κατάθλιψη».

Αγρίνιο, η πόλη του xanax

Η ιστορία μιας νεαρής στο Αγρίνιο, που απευθύνθηκε για xanax σε φαρμακείο της πόλης και πήρε από τον φαρμακοποιό την απάντηση «θα πρέπει να μου τα παραγγέλνεις νωρίτερα γιατί έχουμε έλλειψη λόγω υπερκατανάλωσης», έδωσε τον κύριο Μπρούμα την κατάλληλη «πάσα» για να μιλήσει και για το μείζον ζήτημα της υπερκατανάλωσης χαπιών:

«Υπάρχει υπερκατανάλωση στα χάπια, είναι φανερή. «Δώσε μου κάτι για το άγχος, δώσε κάτι για τη θλίψη…», το ακούμε καθημερινά πλέον.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαία, σήμερα όμως έχουμε και την ψυχοθεραπεία και άλλους εναλλακτικούς τρόπους και εγκεκριμένους.

Το xanax και οι βενζοδιαζεπίνες ευρύτερα δίνονται δυστυχώς από όλους τους γιατρούς και πλέον είναι εύκολο να βρει κανείς ακόμη και από φίλους και γνωστούς…

Πρέπει οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι είναι πυροσβεστική μέθοδος δεν αντιμετωπίζουν έτσι τα αίτια των προβλημάτων τους.

Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για τα αίτια.

Ψυχοθεραπεία και ψυχανάλυση και αν χρειαστεί στη συνέχεια, θεραπεία με αγωγή. Τα σημερινά αντικαταθλιπτικά είναι ασφαλή και δεν χρειάζεται να τα παίρνει κανείς για πάντα, και πλέον αυτό ισχύει και για τα αντιψυχωσικά, ακόμη και σε βαριές περιπτώσεις ορισμένες φορές.

Το λέω αυτό γιατί (σ.σ. στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας) έρχονται άνθρωποι και μας λένε «γράψ’ τε μου αυτά τα αντικαταθλιπτικά, τα παίρνω χρόνια» και μας δείχνουν συνταγές προ δεκαετιών που έχουν από κάποιον γιατρό, κάποτε, στην Αθήνα…»

Ακούστε όλη τη συνέντευξη:

 

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

4 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button