West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

Καταρρέει η γέφυρα Μανώλη (φωτο-video)

Ζημιές υπέστη χθες το πέτρινο γεφύρι του Μανώλη, που χρονολογείται το 1659 και γεφύρωνε τον Αγραφιώτη ποταμό (παραπόταμο του Αχελώου).

Το βίντεο ανέβασε ο Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη στη σελίδα της στο facebook, ζητώντας άμεση παρέμβαση από τους αρμόδιους. Μάλιστα σε άλλη ανάρτηση στη σελίδα, παρατίθενται εκτός από φωτογραφίες από το μισογκρεμισμένο γεφύρι , και κάποιες από την ασφαλτόστρωση στον δρόμο που οδηγεί σε αυτό, με τον Σύλλογο να διερωτάται «η ασφαλτόστρωση προς το γεφύρι ,που κόστισε 470.000€, αν αυτό πέσει, σε τι θα χρησιμεύσει;»


«Απορούμε ακόμη γιατί δεν έχει γίνει κάτι ώστε να μην πέσει το γεφύρι καθώς “κρέμεται σε μια κλωστή”
Αναμένουμε από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ.Κωστα Μπακογιάννη να πάρει θέση για το γεφύρι του Μανώλη.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οδεύει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αλλά δεν εξαιρεί το γεγονός ότι πρέπει να αφήσει το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρυτανίας στην τύχη του.

Αναμένουμε από τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Ευρυτανίας κ.Αριστειδη Τασιο επίσης να πάρει θέση και να ενημερώσει για την κατάσταση της γέφυρας.


Πρέπει να γνωρίζετε ότι για το πολιτιστικό αυτό μνημείο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και απαιτούμε να δούναι το θέμα άμεσα», αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωση του, αναρτώντας σχετικές φωτογραφίες και βίντεο.

Το γεφύρι του Μανώλι είναι Πέτρινο μονότοξο γεφύρι το οποίο γεφύρωνε τον Αγραφιώτη ποταμό. Πλέον το γεφύρι τους περισσότερους μήνες του χρόνου βρίσκεται κάτω απο τα νερά της λίμνης των Κρεμαστών και μόνο λίγες μέρες του χρόνου έρχεται στην επιφάνεια για να μπορέσει να το θαυμάσει κάποιος! Το γεφύρι χτίστηκε το 1659 και πήρε το ονομά του μάλλον απο τον Ηπειρώτη πρωτομάστορα Μανώλη Χρυσιώτη ο οποίος είχε εγκατασταθεί με την γυναίκα του Παρασκευή στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα).

Οδηγίες Πρόσβασης: 

Ακολουθώντας το δρόμο απο γέφυρα Τατάρνας για Καρπενήσι κάποια στιγμή θα φτάσουμε στον οικισμό Φτερόλακα. Μόλις φτάσουμε στη Φτερόλακα θα συναντήσουμε πινακίδα που μας οδηγεί στο γεφύρι του Μανώλη.

Σύμφωνα με την παράδοση το γεφύρι πήρε το όνομα του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) όπου ζούσε με την γυναίκα του την Παρασκευή.

Το ζευγάρι δεν μπορούσε να αποκτήσει απογόνους, γι’ αυτό το λόγο τρία μεγάλα έργα του παραλληλίζονται ως παιδιά του, ως αγόρι το γεφύρι και ως κόρες του οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγ. Παρασκευή στα Βραγγιανά.

Ώ­σπου να τελειώσει το χτίσιμο του, οι χτίστες έφαγαν, λένε, χί­λιες γίδες σιούτες κι άλλες τόσες με κέρατα! Ένας άλλος θρύλος για το γεφύρι μας λέει πως κι εδώ έχουμε στέριωμα με ανθροποθυσία.

Σύμφωνα με αυτόν ο πρωτομαστωρας Μανώλης αναλαμβάνει να χτίσει το γεφύρι για λογαριασμό του βασιλιά του Αγγελοκάστρου, το γεφύρι όμως δεν στεριώνει και ο πρωτομάστορας κινδυνέυει να θανατωθεί.

Η βασιλοπούλα όμως που είναι ερωτευμένη με τον πρωτομάστορα (όπως και αυτός με την βασιλοπούλα) θα πέσει μέσα στα βαθιά νερά του ποταμόυ και έτσι το γεφύρι θα στεριώσει.

Στο τέλος όμως ο Μανώλης απελπισμένος από τον χαμό της καλής του θα πέσει κι αυτός μέσα στα νερά του ποταμού και θα πνιγεί.

(πληροφορίες από petrinagefiria.com)

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Εδω καταρέει η Ελλαδα και οι Ελληνες δεν θα πέσουν τα γεφυρια; Γιατι τα φροντισε ποτε κανενας; Μονο Δημαρχεια και Διοικητιρια ηξεραν να φτιαχνουν καθε 2 χιλομετρα!!! Χρηματα για την συντηριση του πολιτισμου μας δεν υπαρχουν!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button