Γεγονότα

Καταγγέλλουν λαθροϋλοτομία στον Άγιο Θωμά

Όλα υπό έλεγχο απαντά το Δασαρχείο Αγρινίου, παρά τις επώνυμες καταγγελίες έξι κάτοικων της περιοχής του Αγίου Θωμά στο Αγρίνιο

Έπειτα από επώνυμο και προσυπογεγραμμένο από 6 άτομα κείμενο διαμαρτυρίας και καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες περί παράνομης υλοτομίας στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Θωμά και συγκεκριμένα πλησίον του 9ου Δημοτικού σχολείου, πραγματοποιήσαμε αυτοψία για να το διασταυρώσουμε. Η καταγγελία αναφέρει πως εδώ και δύο μήνες έχουν κοπεί από αγνώστους πάνω από πενήντα δέντρα. Το κείμενο που έχουν συντάξει οι υπογράφοντες αναφέρει: «Αρκετοί από εμάς επανειλημμένα τηλεφωνήσαμε στην υπηρεσία σας να γνωστοποιήσουμε την κατάσταση και απλά κρατούσατε στοιχεία μας και τηλέφωνά μας, προκειμένου να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας υποδείξουμε το σημείο που κατακρεουργήθηκαν πάνω από πενήντα πεύκα. Ουδέποτε επικοινωνήσατε με κανένα μας, με αποτέλεσμα εδώ και δύο μήνες το δάσος να έχει αραιώσει και να κινδυνεύει να αφανιστεί».

Στην επίσκεψή μας στο Δασαρχείο Αγρινίου η δασάρχης δεν ήταν ενημερωμένη για το συμβάν και άμεσα κάλεσε αρμόδιους υπαλλήλους για να προχωρήσουν σε αυτοψία, ώστε να επισημανθεί και επίσημα το θέμα. Οι υπογράφοντες βέβαια της καταγγελίας απέστειλαν το συγκεκριμένο κείμενο διαμαρτυρίας, μόλις χθες, τόσο στο δασαρχείο Αγρινίου. Το ερώτημα που θέτουν προς τους υπευθύνους είναι:

«Για ποιο λόγο δεν έχετε ακόμη μεριμνήσει για την παράνομη υλοτομία που διεξάγεται στην περιοχή Αγίου Θωμά και πιο συγκεκριμένα στο ειδικό σχολείο στις οδούς Απεραντίων και Τέρμα Ψηλοβράχου».

Η αυτοψία των αρμοδίων του δασαρχείου που έγινε τις πρωινές και πρώτες μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας (χθες) ήταν αρχικά προς την κατεύθυνση της εξακρίβωσης της παράνομης υλοτομίας, έπειτα από σύνταξη επίσημου εγγράφου προς την υπηρεσία για την προφύλαξη και αντιμετώπιση του ζητήματος.

Οι περίοικοι της περιοχής βέβαια εκτός των περιβαλλοντικών, αισθητικών ζητημάτων που θίγουν, κάνουν λόγο και για την υλοτόμηση της οποίας τα ξύλα οδεύουν προς πώληση. Η άλλη όψη του νομίσματος που αναδεικνύει το κείμενο διαμαρτυρίας – καταγγελίας, όπως αναφέρεται εντός του είναι ότι κάποιοι κόβουν δέντρα γιατί θέλουν να επεκτείνουν τα παράνομα οικόπεδά τους. Συγκεκριμένα το κομμάτι αυτή της καταγγελίας αναφέρει:

«Κάποιοι κόβουν τα δέντρα και τα πουλούν ως ξυλεία, γιατί θέλουν να επεκτείνουν τα παράνομα οικόπεδά τους που συνορεύουν με το δάσος».

Η απάντηση που λάβαμε από το δασαρχείο Αγρινίου για το όλο θέμα ήταν:

«Οι δασοφύλακες διαπιστώσανε κομμένα 12 μικρής διαμέτρου πεύκα γύρω από τρις μεγάλες ρίζες ελιών. Αυτό βρίσκεται μέσα σε περιοχή που είναι αναγνωρισμένη ως ιδιωτική έκταση με αριθμό πρωτοκόλλου 70963/1265/94/23/5/1996 (916 οικοδομικό τετράγωνο) με απόφαση του υπουργού Γεωργίας. Σύμφωνα βέβαια με την επιτόπια έρευνα δεν εμπλέκονται στην κοπή οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων. Το κομμάτι δεξιά του δρόμου είναι εντός σχεδίου πόλεως και αναγνωρισμένο ως οικονομικό τετράγωνο 920. Έχει ζητηθεί από το δασαρχείο Αγρινίου να εξαιρεθεί το συγκεκραμένο οικοδομικό κομμάτι από τον Δήμο Αγρινίου, όπως και το 916 διότι έχουν σήμερα την μορφή του δάσους. Όπως και να έχει όμως, το δασαρχείο εποπτεύει αυτά τα μέρη και είναι έτοιμο να τα διεκδικήσει νομικά αν δεν εξαιρεθούν και τα έχει υπό την προστασία του. Κάποια από τα δέντρα που είναι κομμένα διάσπαρτα στην δεξιά πλευρά του δρόμου, έπειτα από παρακολούθηση της υπηρεσίας δόθηκε η άδεια να κοπούν και έπειτα απ’ αυτό διανεμήθηκαν σε κατοίκους της περιοχής που τα ζητήσανε».

Του Κώστα Χονδρού, από την εφημερίδα “Συνείδηση”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button