ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Καταγγελία: H Λεπενού κινδυνεύει να χαρακτηριστεί Δημόσιο Δάσος

Μεγάλο ζήτημα  έχει προκύψει με το Ελληνικό Δημόσιο και τις διεκδικήσεις του στο χωριό της Λεπενούς ως δασικές εκτάσεις, καθώς τόσο ο Δήμος Αγρινίου όσο και η Περιφέρεια φέρεται να έχουν πλήρη άγνοια επί του θέματος.

Τις σχετικές επισημάνσεις κάνει η κ. Μαίρη Αξούλη, που τονίζει πως μέσα στο χωριό διεκδικούνται πάρα πολλά σπίτια και οικόπεδα ακόμα και τα σχολεία του χωριού ως δασικές εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και δεν ανήκουν (σύμφωνα με το Δημόσιο) στους κατοίκους του χωριού.


Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

«Με το Κτηματολόγιο της περιοχής σε εξέλιξη ενημερώθηκα από τους συγγενείς μου πως η δήλωση που είχαν κάνει για το σπίτι στο χωριό μας τη Λεπενού Δήμου Αγρινίου απορρίφθηκε επειδή προκρίθηκε «άλλο δικαίωμα». Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με το Κτηματολόγιο στη Στράτο ενημερώθηκα προς έκπληξή μου πως το οικόπεδο με το σπίτι στη Λεπενού είχε δηλώσει και είχε πάρει η Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας ως δασικό, ενώ η δική μας δήλωση ακυρώθηκε. Σημειωτέον το σπίτι βρίσκεται 500 μέτρα από την είσοδο του χωριού, είναι λιγότερο από 5 λεπτά από την κεντρική πλατεία με τα πόδια και έχει χτιστεί με άδεια, δεν βρίσκεται κάπου απομονωμένο εκτός του χωριού. Μετά την αρχική έκπληξη ακολούθησαν οι επόμενες ερωτήσεις, τί πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα και βέβαια αν έχουν και άλλοι το ίδιο πρόβλημα.

Οι πληροφορίες που μάζεψα αφού απευθύνθηκα και σε μηχανικούς στο Αγρίνιο έχουν ως παρακάτω.

Τεράστια έκταση στη Λεπενού, περίπου το μισό χωριό, έχει χαρακτηριστεί ως δασικό, παρότι υπάρχουν άδειες οικοδομής πάρα πολλών σπιτιών , έχουν ανοιχτεί κοινοτικοί δρόμοι, έχουν χτιστεί τα σχολεία με τα γήπεδά τους, ακόμα και οι αποθήκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού που λειτουργεί από τη δεκαετία του 1970 έχουν δηλωθεί ως δασικά και ακυρώθηκαν οι άνθρωποι και οι επαγγελματίες από το Κτηματολόγιο.

Στο διάγραμμα που σας στέλνω και μου χορήγησε μηχανικός που έχει πελάτες με το ίδιο πρόβλημα , φαίνεται ότι  μέσα σε κόκκινο χρώμα δηλώθηκε δασικό στο Κτηματολόγιο ενώ με κίτρινη γραμμή είναι το κεντρικό κομμάτι του χωριού που δεν δηλώθηκε ως δασικό. Τεράστιες εκτάσεις με κτισμένα και μη οικόπεδα χαρακτηρίστηκαν δασικά όπως φαίνεται στο διάγραμμα. Στη σελίδα των δασικών χαρτών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας οι εκτάσεις αυτές έχουν σημείωση ότι δεν βρίσκονται στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, παρόλα αυτά όμως δηλώθηκαν σαν δημόσιες εκτάσεις στο Κτηματολόγιο. Το παντελώς παράλογο είναι πως δεν έχουμε καν δικαίωμα ένστασης κατά του χαρακτηρισμού ως δασικού, καθώς η περιοχή εντός του χωριού είναι εκτός ανάρτησης δασικών χαρτών (προσοχή εκτός ανάρτησης σημαίνει δεν μπορείς να κάνεις ένσταση όχι ότι ένα χωράφι ή οικόπεδο δεν είναι δασικό) και θα γίνει ανάρτηση άγνωστο πότε στο μέλλον σύμφωνα με γνώστες μηχανικούς.

Άρα πρακτικά όλοι εμείς που είδαμε τις δηλώσεις μας να ακυρώνονται στη Λεπενού, και ένσταση να κάνουμε προς το Κτηματολόγιο, εφ’ όσον δεν μπορούμε να κάνουμε ένσταση κατά του δασικού χάρτη, δεν θα κερδίσουμε τίποτα. Θα μας αναγκάσει δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο να χάσουμε την κυριότητα των σπιτιών και των οικοπέδων μας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Ένσταση για να κερδίσει κάποιος το σπίτι του μπορεί να κάνει μόνο αν έχει παλιά οικοδομική άδεια και μπορεί να σώσει μας είπαν μόνο το τμήμα εκείνο του γεωτεμαχίου που έχει το σπίτι όπως το έδειχνε η παλιά άδεια και όχι όλο το οικόπεδο. Επίσης για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να κάνει καινούργιο τοπογραφικό και να πάρει και βεβαίωση από μηχανικό για τα όρια της παλιάς άδειας οικοδομής, να αναλάβει δηλαδή ένα τεράστιο κόστος και δεν θα βγάλει και τελείως άκρη καθώς παλιές άδειες και δεν έχουν όλοι και είναι και πολλά τα οικόπεδα που δεν έχουν χτιστεί για να έχει κάποιος άδεια και άρα de facto οι ιδιοκτήτες θα χάσουν την κυριότητα στα οικόπεδα αυτά.

Σε ερώτηση προς μηχανικό γιατί το χωριό μας έχει τέτοιο θέμα ενώ διπλανά χωριά δεν έχουν, μου απάντησε πως η Λεπενού δεν έφτιαξε ποτέ σχέδιο πόλης ή σχέδιο οικισμού και το Δημόσιο όταν δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο πόλης ή οικισμού μπορεί να δηλώνει ακόμα και μέσα στο χωριό ότι θεωρεί (αυθαίρετα ) πώς κάποτε αποτελούσε δασική έκταση. Για το Δημόσιο δηλαδή θεωρούμαστε εκτός σχεδίου ζώνη στη Λεπενού και κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά ισχύει. Το μόνο σίγουρο είναι πως εκατοντάδες κάτοικοι θα ταλαιπωρηθούν απίστευτα με βάση αυτά τα στοιχεία. Αν όλα αυτά τα οικόπεδα παραμείνουν δασικά στο Κτηματολόγιο, δεν θα μπορούμε να τα μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας με συμβόλαιο, δεν θα μπορούμε να βγάλουμε νέες άδειες να χτίσουμε, δεν θα μπορούμε να πάρουμε επιδοτήσεις για επισκευές και ποιος ξέρει τι άλλο πρόβλημα μπορεί να βγει στην πορεία.

Είναι απορίας άξιο ο Δήμος Αγρινίου που λειτουργεί τα σχολεία και τα γήπεδα και τους δρόμους που βγήκαν δασικά όπως με ενημέρωσαν, δεν προτίθεται να κάνει τίποτα για αυτήν την κατάσταση; Και οι δικές του ιδιοκτησίες δεν θίχτηκαν; Θα πρέπει ο κάθε Λεπενιώτης μόνος του να μπλέξει σε ένα λαβύρινθο διατάξεων περί δασικών, αρτιότητας, κτηματολογίου και ότι άλλο μπορεί να προκύψει από έναν δυσλειτουργικό Ελληνικό Δημόσιο; Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τι κάνει για αυτό; Αν δηλαδή υπάρχουν οικισμοί και πόλεις που δεν έχουν οριοθετηθεί μέχρι και σήμερα, η Διεύθυνση Δασών μπορεί να δηλώνει ότι θέλει ως Δασική Έκταση μέχρι τις πλατείες των χωριών μας, να απορρίπτονται οι δηλώσεις μας στο Κτηματολόγιο και να μην μας δίνει καν το δικαίωμα να κάνουμε ένσταση στους δασικούς χάρτες; Και πότε περιμένει η Περιφέρεια και ο Δήμος να προβεί σε οριοθέτηση των οικισμών της δικαιοδοσίας τους; Όταν εμείς θα έχουμε χάσει την κυριότητα των σπιτιών μας και θα έχουμε ήδη ταλαιπωρηθεί και θα έχουμε χάσει σημαντικά χρηματικά ποσά σε μηχανικούς και δικηγόρους; Και αν στη Λεπενού διεκδικούνται 200 σπίτια ποιος ξέρει σε άλλα χωριά και πόλεις του Νομού μας πόσα διεκδικούνται;

Δεν μπορώ καν να θυμηθώ πόσες φορές έχουμε ακούσει για το μαρασμό του τόπου μας και αναζητούνται οι αιτίες που νέοι άνθρωποι τον εγκαταλείπουν, ειδικά στις αγροτικές περιοχές του Νομού μας. Το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λεπενού με τα σπίτια του κόσμου που φέρονται ως δασικές εκτάσεις και τα παίρνει το Δημόσιο χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα είναι μία ακόμα από τις άπειρες μικρές αιτίες της στασιμότητας της ζωής στην περιοχή μας. Και αυτό πρέπει κάποτε επιτέλους να αλλάξει.

Απαιτούμε μία εξήγηση για αυτό το χάος που έχει προκύψει και από το Δήμο και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και από τη Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας και από το Κτηματολόγιο. Ζητάμε να αποπεμφθεί άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο από τις εκτάσεις του χωριού της Λεπενούς, να ανακαλέσει την απαράδεκτη δήλωσή του στο Κτηματολόγιο και να σταματήσει να διεκδικεί τα σπίτια μας, τα οικόπεδά μας, τον αγροτικό συνεταιρισμό μας και τα σχολεία των παιδιών μας. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να συνεργαστούν άμεσα ώστε να οριοθετηθεί και να προστατευθεί ο οικισμός Λεπενούς και να μην κινδυνεύσουν περιουσίες από τον παραλογισμό των διεκδικήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και της Διεύθυνσης Δασών.

Το παρόν θα κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στον τύπο, ελπίζοντας κάποιος να κινητοποιηθεί και να αρθεί η αδικία που βιώνουμε.

Με τιμή

Μαίρη Αξούλη
σημ. με κόκκινο χρώμα στον χάρτη όλα τα σπίτια και οικόπεδα του χωριού που το Δημόσιο τα θεωρεί “δάσος” ιδιοκτησίας του, εκτός από τα ήδη πράσινα που επίσης θεωρούνται δασικές εκτάσεις αν και πολλά είναι καλλιεργήσιμα
lepenou dasos

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Αυτό είναι το κράτος μας, μάλλον το κράτος του δασαρχείου και όχι το κράτος μας.
    Απ’ αυτήν την υπηρεσία όλοι ταλαιπορουμαστε με τεράστιο οικονομικό κόστος και άκρη δεν βγάζουμε, γιατί το κράτος τους έχει στο απυρόβλητο.
    Καλή ταλαιπωρία……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button