Δυτική Ελλάδα

Καρπενήσι: Η διάσωση άντρα από χιονοστιβάδα (φωτο)

askisi-xionostivada

Με επιτυχία διοργανώθηκε για 3η συνεχή χρονιά στο Καρπενήσι, το 8ο προχωρημένο σεμινάριο ιατρικής βουνού (Advanced Course in Mountain Medicine) που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης (InselspitalBern) στην Ελβετία, το οποίο αποτελεί Κέντρο Αριστείας στην Επείγουσα Ιατρική ειδικά για ατυχήματα σε ορεινούς όγκους.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί καθώς και εθελοντές διασώστες-ορειβάτες.Κατά τις εργασίες του μελετήθηκε πληθώρα θεμάτων ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται οι τελευταίες τεχνικές και εξελίξεις σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο βουνό, οι διακομιδές, η αντιμετώπιση κακώσεων από ψύχος, αντιμετώπιση της υποθερμίας, κρυπογημάτων, έρευνα και διάσωση θυμάτων από χιονοστιβάδες κ.α.

Παράλληλα έγιναν ασκήσεις για την έρευνα και διάσωση θυμάτων από χιονοστιβάδες καθώς και οι τρόπο μελέτης του πεδίου για την πρόγνωση χιονοστιβάδων.Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α) και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου, του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας και του Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Από το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας συμμετείχαν 4 μέλη αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων έρευνας-διάσωσης και παροχής Ά βοηθειών σε θύματα από ατυχήματα σε ορεινούς όγκους, φαράγγια κλπ.

Εκπαιδευτές του σεμιναρίου με αλφαβητική σειρά ήταν οι:

- Monika Brodmann Maeder, MD, PhD, Specialist in preclinical and clinical emergency

medicine SSERM, Senior Attending in Education and Mountain Emergency Medicine,

Department of Emergency Medicine, University Hospital, Bern, Switzerland

- A. Κουκούτση, MD, MSc, DIMM, Χειρουργός Ορθοπεδικός, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας»

- Ι. Θεοχαρόπουλος, καθηγητής φυσικής αγωγής, οδηγός βουνού

- Ι. Κωνσταντάκης, εκπαιδευτής Ορειβασίας και Αναρρίχησης

- Στ. Μωραϊτίνης, Οδηγός βουνού H.M.G.A

- Ι. Μωϋσίδης, Υποψήφιος Οδηγός Βουνού IFMGA – UIAGM

- Α. Παρούσης, οδηγός βουνού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης και  εκπαιδευτής Ορειβασίας, Αναρρίχησης και Ορειβατικού Σκι

- Π. Τσιαντός, οδηγός βουνού

- Π. Χλωροκώστας, MD, Καρδιολόγος, Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΜΣ «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας»

Φωτογραφία του χρήστη ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ.

vimapoliti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close