Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Καρκίνος προστάτη: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Ο προστάτης βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και εκκρίνει το προστατικό υγρό, το οποίο παίζει ρόλο στην ποιότητα του σπέρματος.

Αν εμφανιστεί καρκίνος του προστάτη, αυτό σημαίνει ότι τα προστατικά κύτταρα θα αλλάξουν ποσότητα, αφού θα αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά κακοήθειας. Τα κύτταρα αυτά επηρεάζουν και γειτονικά όργανα όπως είναι η ουροδόχος κύστη και μπορούν να φτάσουν ως τους λεμφαδένες.

Αν η διάγνωση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο και με την σωστή ιατρική φροντίδα, υπάρχουν πολλές πιθανότητα να θεραπευτεί ο καρκίνος στο 100%.

Η νόσος απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών ανάμεσα στα 50 χρόνια, με τις πιθανότητες να ανεβαίνουν όσο προχωράνε τα χρόνια.


Αιτίες & Συμπτώματα

Σαφή αίτια δεν υπάρχουν που να υποδηλώνουν την πάθηση, αλλά μπορούμε να αναγνωρίσουμε πολλούς παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση. Η κληρονομικότητα είναι η πρώτη πιθανότητα μαζί με το γενετικό πλαίσιο και τις μεταλλάξεις σε διάφορα γονίδια. Έπειτα επηρεάζουν η ηλικία αλλά και οι διατροφικές επιλογές.

Συμπτώματα παρουσιάζονται στον ασθενή όταν ο καρκίνος έχει επηρεάσει το ουροποιητικό σύστημα. Μπορεί να εμφανίσει αιματουρία (αίμα στα ούρα), δυσχέρεια στην έναρξη της ούρησης, νυκτουρία και διακεκομμένα ούρα.

Διάγνωση

Η εύκολη και πρώτη εξέταση που γίνεται είναι η δακτυλική εξέταση, η οποία μπορεί να δώσει μία αρχική εικόνα για το μέγεθος του αδένα. Έπειτα ελέγχεται το PSA, για την μετάλλαξη των προστατικών κυττάρων. Τέλος, ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία είναι ιδιαίτερες εξετάσεις. Αν διαγνωστεί καρκίνος προστάτη, τότε συνεχίζεται η διερεύνηση.

Στάδια

Όταν διαγνώσκεται ο καρκίνος σε αρχικό στάδιο μπορεί και να θεραπευτεί πλήρως.

Στο δεύτερο στάδιο θα πρέπει η αντιμετώπιση να είναι γρήγορη από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης. Η ριζική προστατεκτομή με ή χωρίς ακτινοθεραπεία είναι απαραίτητες.

Στο επόμενο στάδιο ο καρκίνος είναι διηθητικός και η θεραπεία είναι περίπου η ίδια με το δεύτερο στάδιο, ελέγχοντας και το κατά πόσο η υγεία του ασθενούς μπορεί να την υποστηρίξει.

Τελικά, στο τέταρτο στάδιο έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα και η θεραπεία είναι κυρίως παρηγορητική.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Παντελής Κατσίβας είναι η ειδικότητα που πρέπει να εμπιστευθείτε!

Ιστοσελίδα: katsivas-urology.gr

 

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button