Δυτική Ελλάδα

Καρκινοπαθείς στην ουρά για ακτινοθεραπεία στο νοσοκομείο του Ρίου

epi-nosokomeio-rioΚι ενώ οι καρκινοπαθείς της περιφέρειάς μας βρίσκονται σε λίστα αναμονής τεσσάρων εβδομάδων στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, το νοσοκομείο κινδυνεύει να χάσει τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την προμήθεια σύγχρονου ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος, επειδή το υπουργείο δεν προσλαμβάνει δύο χειριστές.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι το υπάρχουν μηχάνημα ακτινοθεραπείας -γραμμικός επιταχυντής- του νοσοκομείου έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του εδώ και χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2014 το συγκεκριμένο μηχάνημα είχε πραγματοποιήσει 33.888 ακτινοβολίες. Ενώ πρόκειται για μηχάνημα που δουλεύει συνεχώς 244 ημέρες τον χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που έγκαιρα, συγκεκριμένα πριν από 17 χρόνια, ο καθηγητής Ακτινοθεραπείας Δημήτριος Καρδαμάκης ξεκίνησε να καταβάλλει προσπάθειες για την αντικατάστασή του, όπως γράφει η Μαρίνα Ριζογιάννη στην εφημερίδα “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”.
Οι συνέπειες από την έλλειψη ενός σύγχρονου μηχανήματος είναι άμεσες στους ογκολογικούς ασθενείς. Αρκετά συχνά το υπάρχουν μηχάνημα τίθεται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται τα προγραμματισμένα ραντεβού για θεραπεία και οι πάσχοντες να είναι αναγκασμένοι πολλές φορές να μετακινούνται στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές, για να προλάβουν την εξέλιξη της νόσου. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή υπάρχει λίστα αναμονής τεσσάρων εβδομάδων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την θεραπευτική πορεία των ογκολογικών ασθενών.
Προχθές το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έστειλε και δεύτερο έγγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου, με το οποίο ζητάει να ενημερωθεί εάν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα της πρόσληψης χειριστών, προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες προμήθειας και εγκατάστασης του μηχανήματος. Μέχρι στιγμής το κενό αυτό δεν έχει καλυφθεί, ενώ οι πληροφορίες μας ανέφεραν ότι πρόκειται το νοσοκομείο να προσλάβει επικουρικούς και δύο από αυτούς να τους διαθέσει στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Ολα αυτά όμως αποτελούν μία καλή θεωρία, στην οποία δεν μπορεί να στηριχτεί ο δωρητής και να προχωρήσει στην ολοκλήρωσης της διαδικασίας της δωρεάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button