ΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Π. Καρατσόλης: “Σπέκουλα Καραπάνου για το κτίριο «Συγγρού στην Κατοχή»”-τι απαντά ο Δήμος

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου για το 32ο  Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών, ο κ. Καραπάνος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κτίριο του «Συγγρού». Είπε «δόθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες  χωρίς να συνοδεύονται από τη βιωσιμότητα του κτιρίου… αν δεν ξέρεις τη χρήση του τότε αυτό είναι σπατάλη χρημάτων».

Με αφορμή την αναφορά αυτή, ο προερχόμενος από τις Οινιάδες Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης και πρώην αντιδήμαρχος Παντελής Καρατσόλης (φωτο), προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

“Επειδή ο κ. Καραπάνος απουσίαζε εκείνο το χρονικό διάστημα από τον τόπο μας, καλό είναι να ενημερωθεί, έστω και τώρα, από τους συνεργάτες του για την ιστορία του κτιρίου «Συγγρού» στην Κατοχή.

Επί δεκαετίες ήταν ερειπωμένο. Κυριολεκτικά προς κατάρρευση. Ο στενός του συνεργάτης και μέχρι προσφάτως αντιδήμαρχος κ. Ρόμπολας, επί έτη πολλά διατελέσας στην κοινότητα Κατοχής το γνωρίζει καλά και ας μην έκανε το παραμικρό για τη σωτηρία του κτιρίου.

Το όνειρο τριών δεκαετιών για τους πολίτες της Δημοτικής Ενότητας Κατοχής έγινε πραγματικότητα το 2013, τότε που δόθηκε για πολιτιστική χρήση το ανακαινισμένο πλέον νεοκλασικό κτίριο του “Συγγρού”. Το έργο ήταν προϋπολογισμού 400.980 € και δημοπρατήθηκε με έκπτωση 54,12% (ούτε με ανάθεση, ούτε με «διαπραγμάτευση»). Χρηματοδοτήθηκε δε από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από το ταμείο του δήμου.

Επομένως από τις τσέπες των δημοτών του διευρυμένου δήμου μας δεν «σπαταλήθηκε» ούτε ένα ευρώ.

Αμέσως μετά εμείς που «δεν ξέραμε τι να το κάνουμε», σύμφωνα με τον κ. Καραπάνο, φροντίσαμε να φιλοξενήσει στις αρχές του 2014 και σε μόνιμη βάση την έκθεση των ιστορικών εκθεμάτων της αδελφής και μαρτυρικής πόλης της Μόρφου. Ο στόχος ήταν απλός. Να αποκτήσει ζωντάνια και επισκεψιμότητα από τους πολίτες και τους μαθητές όχι μόνο της περιοχής μας. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η κατεχόμενη πόλη της Κύπρου. Η έκθεση εγκαινιάστηκε παρουσία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόρφου.

Και μετά ανέλαβε ο κ. Καραπάνος, ο οποίος 4 χρόνια μετά ανακάλυψε ότι «δεν υπήρχε σχέδιο βιωσιμότητας». Στο χρονικό διάστημα αυτών των 4 ετών, ο κ. Καραπάνος και οι συνεργάτες του φρόντισαν να «εξαφανίσουν» και τα ιστορικά εκθέματα του δήμου Μόρφου που κοσμούσαν το κτίριο!”

 Έλεος και ντροπή.

Απάντηση του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Δ. Μπουσμπουρέλη στον Δημοτικό Σύμβουλο Π.Καρατσώλη για το κτήριο Συγγρού

 Σε δήλωσή του μετά την σημερινή ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου Παντελή Καρατσώλη για το κτήριο Συγγρού στην Τ.Κ. Κατοχής, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Δημήτριος Μπουσμπουρέλης αναφέρει:

«Ο κ. Καρατσώλης με την ανακοίνωσή του σήμερα το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ακυρώσει το όποιο έργο της θητείας του στην δημοτική αρχή. Κι αυτό το καταφέρνει περίφημα με δυο τρόπους. Αφενός θεωρεί εμμέσως πλην σαφώς «σπατάλη» την ανακαίνιση ενός περίφημου κτηρίου αφετέρου η εξέλιξη του «φιλόδοξου»  σχεδίου για την χρήση του τον διαψεύδει κατηγορηματικά.

Επισημαίνεται λοιπόν στον ίδιο, πως ασφαλώς και δεν ήταν δυνατό να αντληθούν οι χρηματικοί πόροι για την αναστήλωση του κτηρίου από το δήμο προφανώς γιατί το ταμείο είχε οικονομική στενότητα…

Όμως αυτό που πραγματικά αξίζει ιδιαίτερης ερμηνείας είναι το πως θα μπορούσε ν’ αποτελεί «σπατάλη» για τους δημότες, η ανακαίνιση ενός δημοτικού κτηρίου το οποίο είναι «κόσμημα» για την περιοχή…με αυτή τη λογική κάθε έργο που απευθύνεται προς τους πολίτες για τον αθλητισμό, την καθημερινότητα, τον πολιτισμό ή τις υποδομές και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους θα πρέπει να θεωρείται «σπατάλη».

Τέλος, σε ότι αφορά την «μονιμότητα» της συλλογής φωτογραφιών της μαρτυρικής Κυπριακήςπόλης Μόρφου, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τον ίδιο πως μόνο εξαφανισμένες δεν είναι. Βρέθηκαν μετά από αναζήτησή μας, μέσα στα ίδιακουτιάμε τα οποία είχαν αρχικά μεταφερθεί στο χώρο χωρίς κανείς να γνωρίζει το πως και το γιατί. Θεωρώ πως το πολύτιμο αυτό υλικό θα ταξινομηθεί και θ’ αξιοποιηθεί με σαφώς καλύτερο τρόπο και ίσως με περισσότερο σεβασμό στον συμβολισμό του.

Το κτήριο Συγγρού  πιστεύουμε πως συνδέεται άμεσα με το Αρχαίο Θέατρο. Άλλωστε η Κατοχή είναι η «ιδιαίτερη πατρίδα» του όπως εύστοχα αναφέρθηκε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου. Μέχρι σήμερα,  έχει φιλοξενήσει στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του τις Παράλληλες Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών καθώς επίσης ημερίδες που αφορούν την τοπική κοινωνία, με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία. Ο στόχος που έχει τεθεί για το κτήριο Συγγρού στην Κατοχή είναι φιλόδοξος και υψηλός. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι θα το καταφέρουμε. Δεν το δικαιούται μόνο ο τόπος, αλλά γενικότερα αποτελεί πράξη συνολικής ανάδειξης της πολιτισμικής του φυσιογνωμίας.

Κάθε δημοτική αρχή κρίνεται από το αποτέλεσμά της. Η θητεία της δημοτικής αρχής όπου ο κ. Καραστώλης ήταν μέλος, κρίθηκε από τους δημότες. Η παρούσα δημοτική αρχή συνεχίζει την πορεία της.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button