ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Κριτική Ν. Καραπάνου, μετά την δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Μεσολογγίου

Μια σειρά από αιτιάσεις παραθέτει ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, μετά την δια περιφοράς συνεδρίαση του σώματος, λόγω κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής της παράταξης ‘’δήμος για τα παιδιά μας” κάνει λόγο μεταξύ άλλων για ημιτελείς εισηγήσεις, ερωτήματα που τίθεται αλλά δεν δίνονται απαντήσεις και γενικά παρατηρεί δυσλειτουργ;iες στην ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης Καραπάνου, με αποδέκτη τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου:

“Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού μας συμβουλίου,

Λάβαμε την πρόσκλησή σας για συμμετοχή στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς. Όπως θα είδατε εκ του αποτελέσματος, συμμετείχε σχεδόν όλη η δημοτική μας ομάδα θέλοντας να στηρίξουμε με την ψήφο μας όχι μόνο την διαδικασία που προβλέπει το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την τοπική μας κοινωνία.

Κύριε Πρόεδρε, την απόφαση για την δια περιφοράς συνεδρίαση την λάβατε μόνος σας και όχι όλοι μαζί, δηλαδή το Προεδρείο του δημοτικού μας συμβουλίου όπως θα περιμέναμε, μιας και πρώτη φορά συνεδριάζουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες αποκλεισμού και απομόνωσης.

Παρ’όλα αυτά, είδαμε θέματα να εισάγονται προς ψήφιση ημιτελή, χωρίς επαρκείς εισηγήσεις, δυσνόητα αλλά και χωρίς διάθεση πραγματικής αντιμετώπισης. Είναι απαράδεκτο το πρώτο δια περιφοράς συμβούλιο να μην είναι άριστα οργανωμένο και επεξηγηματικό. Εισήγηση για αποκατάσταση οδοποιίας με συντεταγμένες και όχι με αναφορές περιοχών, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2024 με καμία επεξήγηση πως προέκυψαν τα νούμερα στοχοθεσίας, αλλά κι άλλες εισηγήσεις μη επαρκείς.

Γι΄αυτό τον λόγο άλλωστε άλλες καταψηφίσαμε και για άλλες ζητούμε επιεικώς την αναβολή τους έως ότου να λάβουμε επεξηγήσεις.

Είναι η δεύτερη φορά κύριε Πρόεδρε, που είμαι υποχρεωμένος να σας ενημερώσω δια του τύπου, μήπως και σας βοηθήσω στο έργο σας.

Αναφέρομαι επίσης δυσάρεστα και στο θέμα, ότι πολλές ερωτήσεις οι οποίες έχουν τεθεί στο δημοτικό μας συμβούλιο, δεν έχουν απαντηθεί έως σήμερα. Γνωρίζετε τι προβλέπεται από την νομοθεσία όταν σε διάστημα ενός μήνα μένουν αναπάντητες?

Γνωρίζετε ότι από τον νόμο, εδώ και οκτώ μήνες, είστε υποχρεωμένοι να παραχωρήσετε στην αντιπολίτευση σύσσωμη, γραφείο και τεχνική υποστήριξη για να εκτελεί τα καθήκοντά της εντός του Δημαρχιακού μεγάρου ή σε οποιοδήποτε άλλο δημοτικό κτίριο? Εσείς όμως το αποφεύγετε συνεχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα…

Γνωρίζουμε κύριε Πρόεδρε ότι όλα αυτά δεν περιμέναμε να τα επιλύσετε μόνος σας αλλά σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και την δημοτική αρχή. Αλλά απ΄ότι φαίνεται, και εσείς ,όπως και άλλοι συνάδελφοί σας στην δημοτική σας αρχή, δεν εισακούγεστε…

Κάτι πρέπει να γίνει όμως γιατί ο καιρός περνάει, κι εσείς σαν δημοτική αρχή δεν μπορείτε να λύσετε θέματα που άπτονται της λειτουργίας του θεσμού μας.

Περιμένουμε κύριε Τσώλο, να καλέσετε, εσείς προσωπικά ως θεσμός, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να πάρουμε άμεσα λύσεις για θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Δημοτικού συμβουλίου.

Παρακαλώ όμως, ως ένδειξη σεβασμού στο ότι συμμετείχαμε ενεργά με προτάσεις αλλά και με αιτιολογημένες ενστάσεις, στην σημερινή συνεδρίαση, συμβάλλοντας ουσιαστικά, να αναβάλλετε θέματα τα οποία χρήζουν καλύτερης ενημέρωσης, πριν λάβετε αποφάσεις που θα θίξουν τα συμφέροντα του Δήμου μας και των δημοτών μας…”

ΕΝΤΥΠΟ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

6ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 2020 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Ημερομηνία συνεδρίασης : 06/04/2020

ΘΕΜΑ ΥΠΕΡ ΚΑΤΑ ΠΑΡΩΝ ΑΠΟΧΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1.         Λήψη μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου που πλήττεται από τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, κατόπιν της ΠΝΠ της 20ης. 03. 2020 (ΦΕΚ 68/20-03-2020 τεύχ. Α΄) . Χ       Υιοθετούμε πλήρως τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση μετά από εισήγηση της ΚΕΔΕ. Ζητούμε όμως άμεσα την σύγκλιση σύσκεψης των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με μοναδικό θέμα συζήτησης «Τρόποι επιπλέον ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα, που αφορά και τα τρία δημοτικά διαμερίσματα μας, καθώς και όλους τους κλάδους που πλήττονται».
2.         Αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. με τίτλο ‘‘Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου’’ .          
3.         Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με καθορισμό τελών χρήσης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για το έτος 2020 . Χ       Με την επιφύλαξη, αν συνεχιστεί η κρίση, λόγω του COVID-19, πέραν του μηνός Μαΐου, να ξανασυζητηθεί το θέμα των τελών χρήσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
4.         Κατάρτιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2021-2024 .     Χ   Ζητούμε αναβολή για ένα τόσο σημαντικό θέμα ώστε όπως μας αποστείλετε αναλυτική ενημέρωση για τα ποσά και τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Πώς προκύπτουν οι στοχοθετήσεις και με ποια δεδομένα επεξεργαστήκατε τα στοιχεία που αναγράφονται στον πίνακα της εισήγησης?
5.         Έγκριση αγοράς μεταχειρισμένων οχημάτων από το ελεύθερο εμπόριο .   Χ     Θεωρούμε το θέμα επιεικώς απαράδεκτο για τους παρακάτω λόγους: α) όπως κι εσείς αναφέρετε, μέσω ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ φρόντισε η προηγούμενη δημοτική αρχή για την απόκτηση καινούριου σύγχρονου ανυψωτικού μηχανήματος. β) επίσης στον προϋπολογισμό του ’18 και ’19, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εγγεγραμμένη πίστωση 12.000€ για προμήθεια τριών μεταχειρισμένων αγροτικών αυτοκινήτων. Θεωρούμε υπέρογκο το ποσό των 100.000€ ετούτη την οικονομική συγκυρία, με δεδομένο ότι τα έσοδα του Δήμου μας, λόγω του COVID-19, θα μειωθούν αισθητά και θα επέλθει μείωση των εσόδων τα οποία θα έχει ο Δήμος στον αντίστοιχο κωδικό του προϋπολογισμού.
6.         Διαπίστωση αδυναμίας εκτέλεσης ηλεκτρολογικών εργασιών συντήρησης, αποκατάστασης και αναβάθμισης δικτύων δημοτικού φωτισμού .   Χ     Κύριε Δήμαρχε, μετά την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να προσλαμβάνετε κατ΄εξαίρεση προσωπικό στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου (Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός κτλ), κάτι που δεν ίσχυε στην θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, θεωρούμε απαράδεκτη την εισήγησή σας για ουσιαστική εκχώρηση των υπηρεσιών του Δήμου μας σε ιδιώτες. Οκτώ μήνες τώρα, δεν έχετε προβεί σε καμία ενέργεια πρόσληψης προσωπικού ,έστω και μερικής απασχόλησης.
7.         Αποδοχή ένταξης του έργου ‘‘Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες’’ του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΧ στον άξονα προτεραιότητας ‘‘Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων’’ . Χ        
8.         Έγκριση τροποποίησης της υποβληθείσας μελέτης του έργου ‘‘Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας’’ του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» του άξονα προτεραιότητας «Δράσεις για τη βελτίωση αγροτικής οδοποιίας» (σχετική η υπ’αριθμ. 230/2018 απόφασή μας) .     Χ   Ζητούμε αναβολή του συγκεκριμένου θέματος για περεταίρω επεξηγήσεις και ενημέρωση. α) Ποιες περιοχές αφορά ακριβώς το έργο? β) Πόσα χιλιόμετρα κατά περίπτωση αφορά η κατασκευή κάθε αγροτικού δρόμου? γ) Επειδή αφορά χρηματοδότηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, συμπεριλαμβάνονται τα τμήματα της αγροτικής οδοποιίας που είχαν κατατεθεί στο Τεχνικό Δελτίο και αφορά τα τοπικά διαμερίσματα Κατοχής και Ευηνοχωρίου?
9.         Εισηγήσεις της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με αναμορφώσεις προϋπ/σμού και τεχνικού προγράμματος οικον. έτους 2020 . Χ (1Α) Χ (1Β)     Διαφωνούμε με την μεταφορά 24.800€ που αφορούσε τον κωδικό ‘’Κατασκευή δημοτικού κολυμβητηρίου’’ στον κωδικό ‘’Αντιπλημμυρικές μελέτες’’. Θεωρούμε ότι οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες αλλά και οι υπάλληλοί της διαθέτουν τις γνώσεις και την τεχνική κατάρτιση να συντάξουν μια τέτοια απλούστατη μελέτη μέσα σε λίγες μέρες. Άλλωστε το απέδειξαν με το παραπάνω μέχρι σήμερα. Μήπως η παραπάνω ανάθεση ύψους 24.800€ σε ιδιώτη αφορά κάτι άλλο και δεν θα μπορέσει να πληρωθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο η συγκεκριμένη μελέτη.
10.      Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με αποδοχή ποσού για την εξόφληση υποχρεώσεων από διαταγές πληρωμής και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις . Χ        
11.      Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με αποδοχή ποσού για κάλυψη αναγκών για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 . Χ       Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου, έκανε λόγο για ελλιπή μέτρα προστασίας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα χρήματα που δίνονται έκτακτα, λόγω του COVID-19, από το Υπουργείο Εσωτερικών, να αφορούν πρωτίστως την παροχή ο,τιδήποτε υλικών χρειάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου για την προστασία και την ασφάλεια των υπαλλήλων μας.

 

 

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap feta rizotto 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button