ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Νέα σύγχρονη γέφυρα στην Αβώρανη ζητά η “Συμμαχία Πολιτών”

“Αναγκαιότητα για την κοινωνία η κατασκευή νέας σύγχρονης γέφυρας της Αβώρανης. Υπάρχει η πολιτική βούληση;”, αναφέρεται στο ερώτημα που κατέθεσε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, ο Γ. Καραμητσόπουλος εκ μέρους της “Συμμαχίας Πολιτών”.

Η ερώτηση:

“Πριν ένα χρόνο περίπου (4 Μάρτη 2019) είχαμε με ανακοίνωσή μας κρούσει τον κώδωνα του κίνδυνου για τα προβλήματα της γέφυρας της Αβώρανης τόσο για τις φθορές στις βάσεις στήριξης των πυλώνων της γέφυρας όσο και για τα συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν,μεταφέροντας την ανησυχία και την αγανάκτησητων κατοίκωναλλά και των διερχόμενων.

Και είναι θετικό ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή έδειξε αντανακλαστικά και θωράκισε τα πέλματα της γέφυρας με την παρέμβαση της αμέσως μόλις ανέλαβε. Όμως τα υπόλοιπα προβλήματα παραμένουν και οξύνονταικαθώς τα ατυχήματα αυξάνονται με ρυθμό γεωμετρικήςπροόδουόπως και οι κίνδυνοι.

Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι η γέφυρα της Αβώρανης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πολλαπλάσια – σε σχέση με το παρελθόν – κυκλοφορία οχημάτων.
Οι λόγοι είναι προφανείς:

Ας θυμίσουμε καταρχάς ότι η γέφυρα της Αβώρανηςάρχισε να κατασκευάζεται το 1895 επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη. Ολοκληρώθηκε το 1909.Σήμερα 111 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της εξακολουθεί να συνδέει το Αγρίνιο με το Θέρμο και με τις παραλίμνιες περιοχές με αποτέλεσμα να διέρχεται από αυτή καθημερινά έναςτεράστιος, για το μέγεθος της, αριθμός οχημάτων που είναι δύσκολο να εξυπηρετήσει.

Επιπλέον λόγω του μικρού πλάτους της γέφυρας που είναι μόνο 4,5 μέτρα η διέλευση γίνεται εκ περιτροπής με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης η διέλευση φορτηγών μεγάλου βάρους είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για μια γέφυρα που κατασκευάστηκε με εντελώς άλλες προδιαγραφές (για διέλευση κάρων κλπ).
Τέλος να τονίσουμε και την μεγάληεπικινδυνότητατου δρόμου από τον Τροχό Αγρίνιου μέχρι τη γέφυρα και στη συνέχεια από την γέφυρα μέχρι και την εκκλησίατης Αβώρανηςλόγω της στενότητας και των συνεχών και απότομων στροφών. Και οι κίνδυνοι αφορούν τόσο τα διερχόμενα οχήματα όσο και τους πεζούς …οι οποίοι καλό είναι αν πρέπει να τον διασχίσουν να κάνουνπρώτα την προσευχήτους.

Θεωρούμεαπαράδεκτοστον 21ο αιώνα να συνεχίζειαυτή η γέφυρα ναεξυπηρετείμια περιοχή με περίπου 120.000 κατοίκους των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου, ενώ συνδέει μέσω Προυσού το Αγρίνιο με την Ευρυτανία.

Η «Συμμαχία Πολιτών» καλεί τόσο τον Δήμαρχο Αγρινίου όσο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας που έχει και την αρμοδιότητα του έργου να θέσουν ως απόλυτη προτεραιότητα την κατασκευή νέας σύγχρονης γέφυρας που θα καλύπτει τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ανάγκες της περιοχής.Είναι προφανές ότι η νέα γέφυρα θα αποτελέσει τμήμα της νέας οδού Αγρινίου-Θέρμου, ένα έργο που επίσης σύντομα θα πρέπει να ξεκινήσει καθώς μαζί με τη γέφυρα θα συμβάλουν στην ασφαλέστερηκαι συντομότερη μετακίνηση αλλά αποτελούν και προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσειη ανάδειξη της τωρινής γέφυρας της Αβώρανης σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.Θυμίσουμε ότι είναι μια από τις σημαντικότερες πετρόχτιστες γέφυρεςκαι με μεγάλη ιστορική αξία για την περιοχή μας.

Επειδή εξαγγελίες και υποσχέσεις υπήρξαν και στο παρελθόν χωρίς τίποτα να προχωρήσει το ερώτημα που τίθεται προς τη Δημοτική Αρχή είναι «υπάρχει η πολιτικήβούλησηνα μπει ως προτεραιότητα το θέμα, ώστε να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν η νέα γέφυρα και αν ναι ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα»”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button