sliderΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Καραμανλής: Πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για τον Αχελώο

Τα έργα στον Αχελώο μπαίνουν στην ατζέντα του υπουργείου Υποδομών. Σε χθεσινή του παρουσία και ομιλία στο πάνελ των υποδομών του συνεδρίου «ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής, υπήρξε σαφής.

Όπως αποκάλυψε ο κ.Καραμανλής, πριν από λίγες μέρες έγινε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί. Μελετώνται οι απόψεις αλλά και οι πτυχές του έργου, και εξετάζει βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ τι μπορεί να γίνει για να μην καταρρεύσουν οι κατασκευές που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια. Το θέμα που κυριάρχησε και στο πάνελ είναι τι θα γίνει με την περίφημη εκτροπή του Αχελώου.


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ

Όπως εξήγγειλε ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις εργασίες συντήρησης των ημιτελών έργων του Αχελώου. Τα τεύχη δημοπράτησης είναι σε διαδικασία ελέγχου και αφορούν κυρίως του καθαρισμού των σηράγγων εκτροπής του Φράγματος Συκιάς, της επισκευής της επένδυσης τους και των επεμβάσεων στην είσοδο-έξοδο της σήραγγας. Πρόκειται για έργασίες για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί περιβαλοντική απαλλαγή. Τα έργα είναι απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και την προστασία των υφιστάμενων κατασκευών.

ΤΡΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

Ο υπουργός Υποδομών υποστήριξε ότι υπάρχουν τρία δεδομένα:
«Το πρώτο είναι ότι η Θεσσαλία αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο και επείγον υδατικό και οικολογικό πρόβλημα, εξαιτίας της υπεραντλήσεως μη ανανεούμενων υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων. Δεν μπορούμε να ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και να το αγνοούμε αυτό, ούτε να συζητάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και να μην λύνουμε ένα τέτοιο πρόβλημα.

Το άλλο δεδομένο, για το οποίο δεν έχω ακούσει πειστικό αντίλογο, είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ήπια μεταφορά από τον Αχελώο ποσότητας νερού μικρότερης από το 10% των υδάτων του ποταμού που ούτως ή άλλως χύνονται στη θάλασσα».

Το τρίτο δεδομένο «είναι ότι για το σύνολο των έργων του Αχελώου μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ – τα οποία θα πάνε οριστικά χαμένα αν εγκαταλειφθεί πλήρως το έργο. Συγκεκριμένα, 352 για το φράγμα της Συκιάς που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και άλλα 300 για το φράγμα της Μεσοχώρας, της ΔΕΗ, που έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Υπάρχει όμως και ένα δεδομένο ακόμα: Ότι «το νέο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής Αχελώου που εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2017, προβλέπει μηδενική μεταφορά υδάτων προς τη Θεσσαλία. Μηδέν… Αυτό που πρέπει να γίνει, συνεπώς, είναι να εξετασθεί και διερευνηθεί η δυνατότητα τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιάς, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες για μία ήπια μερική μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο».

Σημαντική πάντως ήταν, στη συζήτηση που ακολούθησε στο πάνελ και η φράση του υπουργού σε απάντηση πως θα ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ περιφερειών. Πιο συγκεκριμένα είπε «εδώ έχουμε να κάνουμε με μία περιφέρεια που πάσχει από έλλειψη νερού και μία άλλη περιφέρεια που πλημμυρίζει. Θα πρέπει να κάτσουν κάτω οι φορείς και να βρουν κοινό τόπο προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων».

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Στο πάνελ συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας που υποστήριξε ένθερμα το έργο εκτροπής και μάλιστα τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ που ήταν και ο λόγος που σταμάτησαν τα έργα δεν στηρίχθηκε σε περιβαλλοντικά, αλλά γραφειοκρατικά δεδομένα. Ο ίδιος πιστεύει ότι το θέμα μπορεί να ξανατεθεί και να προχωρήσουν τελικά τα έργα με οφέλη και στις δύο περιφέρειες. Επίσης σημείωσε ότι έχουν γίνει έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων τα οποία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω αχρησίας.

Τέλος κάνοντας αντίλογο στην παρουσία ή όχι φραγμάτων σημείωσε, δείχνοντας σχετικό χάρτη, ότι ήδη υπάρχουν σε λειτουργία φράγματα στη διαδρομή του Αχελώου. Έφερε δε ως παράδειγμα αξιοποίσης των υδάτινων πόρων, την περίπτωση της λίμνης Πλαστήρα για την οποία υποστήριξε πως αν δεν υπήρχε, δεν θα μπορούσε να υδροδοτηθεί ο κάμπος στην περιοχή της Καρδίτσας.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

2 Σχόλια

  1. Θα το παμε εως το ευρωπαικο δικαστηριο. Καμια εκτροπη. Το ΣΤΕ μιλησε. Χαλασατε τους υδατινους πορους σας και τωρα πατε να χαλασετε και των αλλονων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button