Δωρεά στην Βιβλιοθήκη Αγρινίου από τον συγγραφέα Γιάννη Μιχ. Καρακώστα (φωτο)

Σε ειδική τελετή το απόγευμα της Τετάρτης στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου τιμήθηκε ο συγγραφέας-ποιητής και στοχαστής Γιάννης Μιχ. Καρακώστας για το πνευματικό του έργο αποτελούμενο από 38 βιβλία, τα οποία -εις διπλούν- δώρισε στην βιβλιοθήκη.

Η Κυρία Δήμητρα Λουκοπούλου, ανοίγοντας την εκδήλωση προς τιμήν του πολυγραφότατου Αιτωλοακαρνάνα συγγραφέα, τον ευχαρίστησε για την δωρεά του και παρέλαβε τα βιβλία του, τα οποία πλέον θα είναι στην διάθεση των αναγνωστών της βιβλιοθήκης.


Ακολούθως ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου απηύθυνε χαιρετισμό.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Α. Καρακώστας έκανε αναφορά για την προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα.

Αποσπάσματα από την ποίηση και πεζογραφία των λογοτεχνικών έργων του Γιάννη Καρακώστα διάβασαν ο καθηγητής πρώην γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Αρρένων Αγρινίου Τάκης Καρακώστας καθώς και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ” Παναγία Βλαχερνών” κυρία Λ. Παπαδημητρίου.

Κατόπιν τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας-στοχαστής ο οποίος μίλησε περιγράφοντας συντόμως τα βιβλία του που απαρτίζονται από Φιλοσοφικά-Ποιητικά-Λογοτεχνικά και Νομικά έργα.

Έκλεισε δε την όλη εκδήλωση απαγγέλοντας ένα ποίημά του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι κύριοι Σπύρος Αδάμης συντονιστής της βιβλιοθήκης, ο Δημήτρης Τσούνης Πρόεδρος συνδέσμου αποστράτων αξιωματικών, Δάσκαλοι, Καθηγητές, Αξιωματικοί της Αστυνομίας και πολίτες από το Αγρίνιο και την γύρω περιοχή.

Ο τιμώμενος Ιωάννης, ή Ίων, Καρακώστας του Μιχάλη και της Φωτεινής, είναι γέννημα της Ρούμελης, συγγραφέας και στοχαστής με Νομική, Φιλοσοφική και Πολιτική Παιδεία.

Σπούδασε:

1) Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και, με το Π.Δ. 28-12-1974 (Φ.Ε.Κ. 534/3012-1974), διορίστηκε Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

2) Πραγματοποίησε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Δημοσιολογικών Σπουδών και Ερευνών Αθηνών, όπου σπούδασε: Φιλοσοφία, Δημοσιογραφία, Δημοσιολογία και Πολιτικές Επιστήμες.

3) Είναι απόφοιτος της Αστυνομικής Ακαδημίας (Σχολή Αξιωματικών), εξελιχθείς στις Ανώτατες βαθμίδες του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα εντός της σχολής, σπούδασε: Κοινωνιολογία, Εγκληματολογία, Ιατροδικαστική και Ψυχολογία.

4) Εξειδικεύτηκε στη ΣΕΛΕΤΕ (Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής & Τεχνικής Εκπαίδευσης), πάνω σε προγράμματα Διδασκαλίας για καθηγεσία σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.). Διάδοχος της ΣΕΛΕΤΕ είναι η σημερινή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Α.Ε.Ι.)

DCIM100MEDIA

5) Διατέλεσε Καθηγητής του Ποινικού και του Αστυνομικού Δικαίου στην Αστυνομική Ακαδημία Αθηνών, εισάγοντας μάλιστα για πρώτη φορά στην Αστυνομική Ακαδημία το Αστυνομικό Δίκαιο, το οποίοκαθιερώθηκε ως κύριο μάθημα, διδάσκοντάς το ο ίδιος και εκδίδοντας δύο συγγράμματα, ήτοι:
α) «Εισαγωγή εις την Επιστήμη του Αστυνομικού Δικαίου» (εκδόθηκε το 1978) και
β) Δίκαιο Αστυνομίας ή Αστυνομικό Δίκαιο (εκδόθηκε το 1987).

6) Φοίτησε στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών «ΟΜΗΡΟΣ» και έλαβε αποφοιτήριο εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας.

7) Υπήρξε εκδότης της εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας «Νέος Αγώνας», η οποία κυκλοφόρησε από το 1990 έως το 1992 και ταυτόχρονα υπήρξε αρθρογράφος σε εφημερίδες του ημερήσιου και περιοδικού τύπου.

8) Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με το συνδυασμό της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη.

9) Διατέλεσε Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στη Βουλή των Ελλήνων, την περίοδο 1996-2000, και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης-Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Από το βήμα της Βουλής διακήρυξε την αναγκαιότητα καθιέρωσης του Πολιτεύματος της «Άμεσης Περιφερειακής Δημοκρατίας», καθώς και τη μετατροπή της σημερινής Ενωμένης Ευρώπης σε μια Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία με Αμεσοδημοκρατικό Πολίτευμα στα πρότυπα της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Για το σκοπό αυτό, το 1995, συνέταξε «Σχέδιο Συντάγματος των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», το οποίο δημοσιεύτηκε στο Βιβλίο του «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΟΜΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ», (εκδόσεις Γιάννη Βασδέκη, 1995) και το οποίο μεταφρασμένο στην Αγγλική γλώσσα το υπέβαλε, ως βουλευτής το 1999, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

10) Υπήρξε συντάκτης του καταστατικού και ιδρυτικό μέλος της «Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών» και ταυτόχρονα είναι ενεργό μέλος της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών», στην Αθήνα.

12) Ειδικότερα, είναι εισηγητής και συγγραφέας των πρωτοποριακών στη Φιλοσοφία και το Πολιτικό Σύστημα έργων, ήτοι:
ι) «Αμφικτυονική φιλοσοφία και Εφαρμοσμένη Σοφοθεραπευτική»,
ιι) Το «ΔΕΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα: pnyka1937.blogspot.gr

13) Έλαβε δύο βραβεία ποίησης και ένα θεατρικού έργου από το 21ο το 2005 και το 23ο το 2007 Πανελλήνιο Συμπόσιο Ποίησης και Λογοτεχνίας. Επίσης, βραβείο από το 24ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ποίησης και Λογοτεχνίας το 2008 για το βιβλίο του «Κριτική στη μεταφυσική σκέψη με βάση τον Πλάτωνα».

14) Βιογραφήθηκε και καταχωρίσθηκε:

α. Στο «Επίτομο Βιογραφικό Λεξικό: Who’sWho», ετών 1998 και 2002-2003.

β. Στη «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», του ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, που έχει αφιερώσει, για το φιλοσοφικό και ποιητικό του έργο, τέσσερις σελίδες από 288 έως και 291, τόμος 13ος έτους 2007.

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Γιάννης Μιχ. Καρακώστας Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη