ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Καπραβέλος: Η Αθήνα είναι ένα ηφαίστειο που δεν έχει εκραγεί – Μην κάνουμε χαρακίρι

Για τα σενάρια περί ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, καθώς και για το πώς βλέπει το Πάσχα του 2021, μίλησε στο Newsbomb.gr o διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Χάνω την ηρεμία μου με αυτά που ακούω και βλέπω για σταδιακό άνοιγμα, την ίδια ώρα που υπάρχουν αυτά τα δεδομένα. Άνθρωποι που έχουν τόσα στοιχεία στα χέρια τους, δεν επιτρέπεται κάτω από συγκεκριμένες πιέσεις να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες», ανέφερε φανερά φορτισμένος ο κ. Καπραβέλος.

Ο ίδιος, τάχθηκε κατά ενός ανοίγματος τη δεδομένη στιγμή, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα «καταπατήσει» όλη την προηγούμενη προσπάθεια, η οποία δεν πηγαίνει χαμένη.

«Να αναφέρω ότι είμαι αισιόδοξος, είμαστε στο τέλος της πανδημίας του τρίτου κύματος, δεν έχει φτάσει στην κορύφωση ακόμη, αλλά δεν υπάρχει τέταρτο κύμα. Πλέον λοιπόν πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική μας και έχουμε τον τρόπο και τα μέσα να το κάνουμε, μέσω των εμβολίων, της ανίχνευσης, της ιχνηλάτησης και της ενίσχυσης του συστήματος υγείας, μέχρι τον επόμενο Οκτώβρη-Νοέμβρη που θα έρθει το επόμενο κύμα. Όλα αυτά εξαρτώνται από εμάς να τα πραγματοποιήσουμε, καθώς έχουμε δεδομένο πως είναι αδύνατη η ”εκρίζωση” του κορονοϊού».

«Το σύστημα Υγείας πιέζεται, υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά με κρούσματα, τα οποία μετατρέπονται σε εισαγωγές σε νοσοκομεία. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη νοσηρότητα, η οποία δεν μπορεί να αποσυμφορηθεί εύκολα, καθώς οι ασθενείς που πιάνουν ένα κρεβάτι το “κλειδώνουν” για αρκετό καιρό», επεσήμανε o διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Δεν μπορεί εν μέσω της οξύτητας της πανδημίας να ανοίξει η ανθρώπινη δραστηριότητα. Την ώρα που συζητάμε να μετρατρέψουμε κλίνες μη covid σε covid, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει στο τραπέζι μια τέτοια συζήτηση για άνοιγμα», τόνισε.

Με τα λόγια αυτά περιέγραψε στο Newsbomb.gr την κατάσταση με την πανδημία στην χώρα μας ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι «Επειδή φτάνουμε προς το τέλος, πρέπει να δούμε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο να αρχίσουν σιγά σιγά να ανοίγουν. Η Αθήνα είναι ένα ηφαίστειο που δεν έχει εκραγεί και αν το βοήθησουμε να εκραγεί θα μιλάμε για χιλιάδες θύματα, καθώς είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με πολλές δραστηριότητες. Ειδικά στις δύο μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πρέπει πρώτα η Θεσσαλονίκη να ανοίξει στα μέσα Απριλίου και μετά η πρωτεύουσα».

Σχετικά με τα self test επεσήμανε ότι κανένας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη, καθώς όπως σχολίασε «Το τεστ, η διάγνωση δηλαδή, στα χέρια του ειδικού είναι όπλο, στα χέρια του ανίδεου είναι αυτοκαταστροφικό. Χρειαζόμαστε πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα αποτελέσματα αυτών των τεστ θα πρέπει να αξιολογούνται από ειδικούς επιστήμονες για να είναι έγκυρα», δήλωσε αναφερόμενος στην πολιτική των self test o διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Αναφορικά με το Πάσχα, υπογράμμισε πως αν προσέξουμε και δεν κάνουμε ένα επιπόλαιο άνοιγμα που θα παρατείνει την τωρινή κατάσταση, θα υπάρχει τότε μία καλύτερη εικόνα, καθώς θα είναι σύμμαχός μας και ο καιρός και οι εμβολιασμοί. «Πρέπει να καταλάβουμε πως όποιος κουράζεται δεν κάνει ”χαρακίρι”, χρειάζεται υπομονή», κατέληξε ο ίδιος.

newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button