Δυτική Ελλάδα

Κανένα θέμα με την ασφάλεια της παραλίας Πόρτο Κατσίκι

lif-porto-katsikiΤο θέμα της παραλίας του «Πόρτο Κατσίκι», η οποία με την κατάλληλη σήμανση θα παραμείνει ανοικτή, αυτό το καλοκαίρι, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιοτης Λευκάδας , ένα θέμα το οποίο μπήκε εκτός Ημερήσιας Διάταξης.

Την αντίθεση του να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο, εξέφρασε ο Θανάσης Καββαδάς, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα πολύ λεπτό θέμα και από την στιγμή που υπάρχει η Έκθεση του Καθηγητή κύριου Λέκκα, καθώς και η έκθεση του Τεχνικού κλιμακίου, για ευνόητους λόγους η όποια δημόσια συζήτηση θα έκανε κακό.


Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Χαλικιά και τους επικεφαλής των παρατάξεων και να παρθεί εκεί μια απόφαση και όχι να συζητηθεί δημόσια .
Ο Δήμαρχος βρήκε την πρόταση του κύριου Καββαδά λογικότατη και θα την αποδεχόταν ωστόσο τα χρονικά περιθώρια πιέζουν και το θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί μετά από είκοσι μέρες, όπως ανέφερε ο κύριος Δρακονταειδής.
Στην ενημέρωση του ο Δήμαρχος Κώστας Δρακονταειδής αναφέρθηκε αναλυτικά στις κινήσεις του Δήμου για να αντιμετωπιστεί το θέμα καταθέτοντας την πρόταση του Δήμου μέσω της εισήγησης.
Ο κύριος Δρακονταειδής ανέφερε ότι πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι λουόμενοι, καθώς «ζωνοποιείται» το Πόρτο Κατσίκι, υπάρχουν πολύ μεγάλα ελεύθερα τμήματα στα οποία θα οριοθετηθούν με πασσάλους, που πιθανότατα θα συνδέονται μεταξύ τους με σχοινί και επιπροσθέτως θα τοποθετηθούν τρεις πινακίδες συγκεκριμένων διαστάσεων και τύπου βάση του Νόμου , που θα αναγράφουν συγκεκριμένο περιεχόμενο και επισημάνσεις με την θέση τοποθέτησης τους να είναι στο Δημοτικό Πάρκινκ, στην περιοχή πριν την υπάρχουσα κλίμακα που οδηγεί στην παραλία, καθώς και στην παραλία προκειμένου να είναι ορατές σε εμφανές σημείο.

Για την υλοποίηση των μέτρων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την Περιφέρεια, αποφασίστηκε ο Δήμος Λευκάδας να προμηθευτεί τα υλικά, με την Περιφέρεια να κάνει την τοποθέτηση, καθώς και την βελτίωση του οδοστρώματος προς το Πόρτο Κατσίκι.

Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα ο Δήμαρχος ανακοίνωσε και νέα συνάντηση με τους Επικεφαλής με βάση την πρόταση του κυρίου Καββαδά.

Σε ερώτηση του ο Θανάσης Καββαδάς θέλησε να μάθει αν το θέμα της παραλίας έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αν έχει τοποθετηθεί, καθώς και με ποια αρμοδιότητα εμπλέκεται ο Δήμος.
Στην απάντηση του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει και τον παρέπεμψε σε έγγραφο της 16-10-2014,της Γενική Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας , καθώς όπως ανέφερε ο Δήμος έπρεπε να διερευνήσει και ένα θεσμικό πλαίσιο «να το πάρει ο διάολος», σε σχέση με τις αρμοδιότητες και το συγκεκριμένο δισέλιδο έγγραφο απαντάει στα ερωτήματα του.

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το θέμα είναι σημαντικό, με την απόφαση του Δήμου να πρέπει να είναι συλλογική, με τον Δήμο να είναι αποφασισμένος να πάρει την απόφαση του η οποία και έχει διατυπωθεί με σαφήνεια στο κείμενο της εισήγησης. Η συνάντηση με τους επικεφαλής, έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορεί να ειπωθούν και κάποιες σκέψεις οι οποίες να έχουν ενδιαφέρον.
Στην τοποθέτηση του ο Σπύρος Μαργέλης, αναφέρθηκε στο θέμα της επικινδυνότητας το οποίο υπάρχει και σε άλλες παραλίες εκτός του Πόρτο Κατσίκι και στο βαθμό που διαπιστώνεται οφείλουμε να πάρουμε μέτρα ασφάλειας, ανέφερε.

Το δεύτερο θέμα που τίθεται και βάση των Εκθέσεων των τοπικών κλιμακίων, αλλά και του κυρίου Λέκκα ασχολείται με το θέμα της άρσης της επικινδυνότητας, το οποίο και πρέπει να απασχολήσει τον Δήμο.

«Εκεί που υπάρχει μεσαίος και αυξημένος κίνδυνος είναι δική μας δουλειά να κάνουμε παρεμβάσεις στο κράτος και να αναλάβει το κόστος για να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και έργα, για την άρση αυτής της επικινδυνότητας», φέρνοντας για παράδειγμα την παραλία του Μύρτου που έγιναν πρόσφατα έργα μετά τον σεισμό.

«Το θέμα αυτό πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά και με πολύ διεκδικητικό και απαιτητικό τρόπο να ζητήσουμε από την πολιτεία να κάνει κάτι αντίστοιχο και στο Πόρτο Κατσίκι.»
Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι συμφωνεί με τα μέτρα που θα παρθούν, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει μια εποπτεία για να μην φοβίσουν τον κόσμο.
Στην τοποθέτηση του ο Θανάσης Καββαδάς είπε  ότι από την στιγμή που υπάρχουν οι δυο εκθέσεις του Τοπικού Κλιμακίου, αλλά και του κυρίου Λέκκα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν πινακίδες χωρίς να γίνει ιδιαίτερος ντόρος, γιατί κάποιοι καλοθελητές μπορεί να το εκμεταλλευτούν.

Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεση του για τον τρόπο που το θέμα εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το λόγο ότι η συγκεκριμένη παραλία ανήκει στην αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας και από την στιγμή που δεν έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης  στον Δήμο δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον χώρο, «ουσιαστικά πάμε να αναλάβουμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν», ανέφερε.
Εξήγησε ότι το Έγγραφο από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας λέει ξεκάθαρα ότι ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα εκτέλεσης έργου, κάνοντας την χάρη στον Δήμο να πετάξει τις τυχόν πέτρες που μπορεί να υπάρξουν.

Επίσης υποδεικνύει στον Δήμο και την τοποθέτηση πινακίδων, παρόλο που δεν έχει καμία αρμοδιότητα.
«Από την στιγμή που μπαίνουμε στην διαδικασία να ψηφίσουμε, είναι σαν να οικειοποιούμαστε ευθύνες σε περίπτωση που γίνει κάτι σε χώρο που δεν είναι δικός μας» είπε , ενώ αναρωτήθηκε και για  την διάρκεια της ισχύς της απόφασης,  με τον ίδιο να λέει ότι:  «δεν μπορεί η σημερινή απόφαση να μας κυνηγάει για δεκαπέντε χρόνια» και επανέλαβε την πρόταση του για συνάντηση των επικεφαλείς των παρατάξεων με τον Αντιπεριφερειάρχη και να παρθεί αθόρυβα μια απόφαση, όπως αντίστοιχα έγινε και με τους καταρράκτες στο Νυδρί, με τον ίδιο να μην βρίσκει τον λόγο που το θέμα συζητιέται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο ίδιος υπογράμμισε και την παρατήρηση του  Τεχνικού Κλιμακίου ότι η πρόσβαση από τα σκαλοπάτια είναι επισφαλής, με τον ίδιο να αναφέρει ότι όταν ο Δήμος έχει κάθε χρόνο εισόδημα 30.000 ευρώ από το πάρκινκ και επιπλέον από την μίσθωση των καντινών μπορεί να βάλει ένα προστατευτικό στην σκάλα που κατεβαίνει στην παραλία.
«Οι ενδιάμεσες λύσεις δεν λύνουν τι πρόβλημα και πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση», κατέληξε.
Ο Κώστας Γληγόρης αναφέρθηκε στα δυο πορίσματα που υπάρχουν, λέγοντας ότι συμφωνεί με το πόρισμα του Τεχνικού Κλιμακίου.

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Κοντογεώργης, είπε ότι σωστά απασχολεί τον Δήμο η συγκεκριμένη παραλία, η οποία είναι σήμα κατατεθέν του Νησιού και δεν μπορεί να μην έχει άποψη, με τον ίδιο σε γενικές γραμμές και βάση όσων γνωρίζει με την εισήγηση να συμφωνεί, λέγοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την άρση της Επικινδυνότητας.

Στην τοποθέτηση της η δημοτική σύμβουλος Μαριάννα Καρφάκη, ανέφερε ότι από την στιγμή που όλοι μιλάνε δημόσια, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο αναμεταδίδεται και ραδιοφωνικά, το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να μιλάει να ενημερώνει και να προστατέψει τον κόσμο, καθώς είναι πράγματα που δεν κρύβονται.

Οι καταπτώσεις στις δυτικές ακτές είναι ένα συχνό φαινόμενο και προς τον δρόμο για τον Άγιο Νικήτα, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες πινακίδες, δεν χρειαζόντουσαν τεχνικό κλιμάκιο, ούτε κανέναν Λέκκα, καθώς εδώ και πολλά χρόνια θα έπρεπε να μπουν και στο Πόρτο Κατσίκι.

«Απόψε μετατοπίζουμε την ευθύνη στο λουόμενο και πρέπει να το κάνουμε γιατί πρέπει να το καταλάβει να μην πλησιάσει», είπε. Όσον αφορά τα έργα για να αρθούν οι καταπτώσεις, εξέφρασε την επιφύλαξη της για το αν πρέπει να γίνουν διότι αυτή είναι η φύση και με καταπτώσεις δημιουργήθηκαν οι παραλίες και η άμμος που ζηλεύει όλη η Υφήλιος.

Ο κύριος Βικέντιος αναφέρθηκε στις καταπτώσεις λέγοντας ότι έτσι είναι η φύση της Λευκάδας, καθώς ότι πινακίδα και αν τοποθετηθεί στην περιοχή την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει.

Στην δευτερολογία του ο Σπύρος Μαργέλης ανέφερε ότι και για το Πόρτο Κατσίκι έχει ευθύνη ο Δήμος, όχι με την έννοια της Νομικής Ευθύνης, αλλά με την έννοια ότι η παραλία είναι στον τόπο του, τον νοιάζει και πρέπει να κάνει προτάσεις.

«Με αυτή την έννοια μπορούμε να κάνουμε προτάσεις για το θέμα, με το Δημοτικό Συμβούλιο να μην είναι αρμόδιο να καθορίσει τα μέτρα, καθώς ο πυρήνας αυτών έχει αποφασιστεί από τους ειδικούς».
Ο κύριος Μαργέλης ανέφερε ότι υπάρχει θέμα με την σκάλα που κατεβαίνει στην παραλία ο κόσμος, εκτιμώντας ότι δεν είναι τεράστιο το κόστος για να παρθούν κάποια μέτρα ασφαλείας και στην σκάλα που κατεβαίνουν κάτω.

Στην δευτερολογία του ο Θανάσης Καββαδάς παρουσίασε την απόφαση της παράταξης του λέγοντας ότι η ισχύς των μέτρων να είναι μέχρι τον Οκτώβρη και όχι για πάντα. Μάλιστα ζήτησε να έρθει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος του χρόνου για την γενική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κλείνοντας το θέμα ο Δήμαρχος Λευκάδας ανέφερε ότι μερικές φορές βάζουμε το δάχτυλο μας μπροστά από το πρόσωπο για να κρυφτούμε, λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα δόθηκαν πολλές συνεντεύξεις για το Πόρτο Κατσίκι.

«Ο Δήμος έχει ευθύνη ανεξάρτητα με τους Νόμους και τις διατυπώσεις των Υπουργείων, καθώς είναι ένα πρόβλημα που είναι στο χώρο μας και δεν μπορεί να λέμε ότι δεν το βλέπουμε.»
Όπως είπε, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πόρτο Κατσίκι δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη παραλία, αλλά όπως του επεσήμανε ο καθηγητής κύριος Λέκκας το σύνολο των Επτανήσων.

Όσον αφορά το θέμα της μακροχρόνιας παρέμβασης η Περιφέρεια Λευκάδας και ο κύριος Χαλικιάς είναι στην κατεύθυνση διεκδίκησης πόρων για να αντιμετωπιστεί το θέμα συνολικότερα, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος με βάση αυτή την λογική θα προχωρήσει στα μέτρα που υπάρχουν στην εισήγηση, με το θέμα της διατύπωσης των πινακίδων να μείνει ανοικτό και να συναποφασιστεί και μαζί με τις υπηρεσίες, καθώς μπορεί να προκύψει και μια νέα διατύπωση.

http://www.mylefkada.gr/

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button