Καμίνσκι: Σε ένα χρόνο «πήραν» στα λόγια δύο ομάδες, «ενδιαφέρθηκαν» για ακόμη τρεις αλλά δεν απέκτησαν καμία

Η αγορά της Κορτράικ από την οικογένεια Καμίνσκι «ναυάγησε» και στη Φλάνδρα παρατηρήθηκε ένα déjà vu με το Αγρίνιο και τον Παναιτωλικό. Η εκ των ΗΠΑ οικογένεια «μετρά» πλέον μηδενικό ποσοστό επιτυχίας σε ομάδες που εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει σε χρονικό ορίζοντα περίπου 13 μηνών, παρότι με τις δύο συμφώνησε προφορικά.

Ραγδαίες είναι τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις στην Κορτράικ, όπου στις 14 Ιουνίου ανακοινώθηκε πως η οικογένεια Καμίνσκι απέκτησε τη βελγική ομάδα αλλά το deal «ναυάγησε» οριστικά. Το club με επίσημη τοποθέτησή του έκανε γνωστό πως «ακυρώθηκε η πώληση», ενώ τα εκεί ΜΜΕ αναφέρουν πως η πλευρά των εκ των ΗΠΑ οικογένειας πήρε από τον ιδιοκτήτη Βίνσεντ Ταν δύο χρονικές παρατάσεις ώστε να καταβάλει τα χρήματα που συμφώνησαν και ανέρχονταν στα 17 εκατομμύρια ευρώ – η τελευταία εξέπνευσε στις 6 Ιουλίου – ωστόσο αυτό δεν συνέβη.


Εάν το όνομα του Μάτσιεκ Καμίνσκι δεν είχε εμπλακεί στον Παναιτωλικό όλα τα παραπάνω θα ήταν μία είδηση που θα πέρναγε, κατά πάσα πιθανότητα, στα ψιλά σε ότι αφορά την ελληνική πραγματικότητα, όμως ο εκ της Μινεσότα επιχειρηματίας που ισχυρίζεται πως διαθέτει μεγάλη περιουσία λόγω της ενασχόλησής του με τα ακίνητα, απασχόλησε για περίπου τέσσερις μήνες τα εγχώρια δρώμενα όταν και βρέθηκε μια ανάσα από τα «καναρίνια».

Μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε γνωστό πως συμφώνησε προφορικά με τον Φώτη Κωστούλα, όπως δηλαδή συνέβη και με τον Βίνσεντ Ταν της Κορτράικ, ώστε να πάρει το club, μπήκε «μέσα» στην ομάδα, αλλά με την πάροδο του χρόνου τα στελέχη του απομακρύνθηκαν επειδή δεν υλοποιήθηκαν, ξανά, οι δεσμεύσεις του και ο μεγαλομέτοχος των «κυανοκίτρινων» έκανε γνωστό πως παρήλθε το deadline που είχε στη διάθεσή του ώστε να μετουσιώσει σε πράξεις τα όσα είπαν στα λόγια και ύστερα υπέγραψαν, αρχικά με προσύμφωνο και ύστερα με τα απαραίτητα συμβόλαια.

Πλέον ο Μάτσιεκ Καμίνσκι και ο γιος του Μίχαηλ μετρούν 0/5 απόπειρες να πάρουν κάποια ομάδα σε διάστημα περίπου 13 μηνών, αφού εκτός από τον Παναιτωλικό και την Κορτάικ το όνομά τους «έπαιξε» για ακόμη τρεις, αλλά σε καμία δεν απέκτησαν τις μετοχές. Συνολικά σε δύο τις «κράτησαν» στα λόγια και για ένα μικρό χρονικό διάστημα (Παναιτωλικός, Κορτράικ) και σε τρεις (Εβερτον, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπελιντσόνα) υπήρξαν ορισμένα δημοσιεύματα πως ενδιαφέρονται και… ως εκεί. Και στις πέντε πάντα κάτι… συνέβαινε.

Ας ανατρέξουμε στην αρχή της ιστορίας μας.

Το εις διπλούν ενδιαφέρον για την Εβερτον που δεν οδήγησε κάπου και τα μεγάλα «ερωτηματικά» των «Times»

Το όνομά τους έγινε ευρύτερα γνωστό τον περασμένο Ιούνιο όταν και συμπεριλήφθηκε σε ένα fund που ηγούνταν ο Πίτερ Κένιον και «έτρεχε» την αγορά της Εβερτον. Μάλιστα οι τότε διαρροές που δημοσιεύτηκαν στον βρετανικό Τύπο ανέφεραν πως ο Μάτσιεκ Καμίνσκι θέλει να «τελειώσει» τη δουλειά άμεσα, αφού τα «ζαχαρωτά» είχαν προγραμματίσει μίνι-προετοιμασία στην ευρύτερη περιοχή της Μινεάπολις που είναι η «βάση» του.

Τελικά δεν προχώρησε κάτι αλλά τον Σεπτέμβριο, περίπου, εμφανίστηκε εκ νέου στο προσκήνιο, όταν και έδειχνε διατεθειμένος να πάρει μόνος το club, με γνώμονα και τα σχέδια που υπήρχαν για την ανέγερση καινούργιο γηπέδου, ωστόσο εκ νέου δεν… υπήρξε φως.

Το όνομά τους γράφθηκε στον Τύπο 1-2 φορές, το όλο story ατόνησε και ύστερα κάπου χάθηκε εν μέσω πολλών «ερωτηματικών» από κορυφαία βρετανικά ταμπλόιντ, όπως οι «Times», για το κατά πόσο «αντέχουν» το όλο εγχείρημα. Το έγκυρο μιντιακό μέσο έκανε ενδελεχή έρευνα στις ΗΠΑ και με ορισμένα ρεπορτάζ που δημοσίευσε έδειχνε πεπεισμένο πως οι Καμίνσκι δεν είναι σε θέση να αγοράσουν σύλλογο επιπέδου Premier League.

Τελευταία ουσιαστικά αναφορά ήταν εκείνη της Telegraph στα μέσα Ιανουαρίου, όταν και αποκάλυψε πως οι όποιες σχετικές επαφές είχαν «παγώσει» μήνες πριν και δεν τίθεται θέμα επιστροφής τους στην «καθημερινότητα» της Εβερτον.

Στον Παναιτωλικό ήρθαν, συμφώνησαν, «έτρεξαν» την ομάδα αλλά ο Κωστούλας τους… έψαχνε να πληρώσουν

Επόμενη… στάση των Καμίνσκι ήταν η Ελλάδα. Από το καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησαν επαφές με τον Φώτη Κωστούλα ώστε να αγοράσουν τον Παναιτωλικό και να τον εντάξουν στο portofolio, όπως έλεγαν, των ομάδων που επιθυμούσαν να ελέγχουν. Τελικά τον Δεκέμβριο κατέληξαν σε προφορική συμφωνία και τόνιζαν πως άμεσα θα «τελειώσει» ουσιαστικά το deal. Τι απέμενε; Να καταθέσουν φάκελο στην ΕΕΑ και προφανώς το αντίτιμο που είχε συμφωνηθεί. Το πρώτο σκέλος έγινε τον Φεβρουάριο, περίπου 2,5 μήνες μετά, και ενώ πρωτύτερα η πλευρά τους «έτρεχε» τα πάντα στο Αγρίνιο, όμως το δεύτερο δεν συνέβη ποτέ και στα τέλη Μαρτίου ο ισχυρός άνδρας των «κυανοκίτρινων» απομάκρυνε όλα τα στελέχη τους από τον σύλλογο.

Λίγες ημέρες ύστερα, στις 27/4 είπε χαρακτηριστικά πως «έχουν παρέλθει τέσσερις εβδομάδες από την τελευταία επικοινωνία που είχαν μαζί μου οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά των μετοχών της ΠΑΕ. Οπως έχουν παρέλθει και οι προβλεπόμενες προθεσμίες για την ολοκλήρωση από την πλευρά τους των όρων της συμφωνίας και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει. Ούτε σε εμένα προσωπικά, ούτε και στους νομικούς μου συμβούλους που χειρίζονται την υπόθεση, έχει φτάσει κάποια ενημέρωση» και κάπου εκεί «έκλεισε» το όλο θέμα.

Παρότι μάλιστα οι Καμίνσκι διέρρεαν τον Μάιο πως θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για να πάρουν την ομάδα, την οποία παρεμπίπτοντως είχαν ήδη… πάρει από τον Δεκέμβριο και για περίπου τρεις μήνες αποφάσιζαν για τα πάντα αφού από…μέρα σε μέρα θα κατέβαλαν τα χρήματα για την εξαγορά της.

Για την ιστορία όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του Παναιτωλικού το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο όπως φυσικά πριν και μετέπειτα, καλύφθηκαν από τον επί 18 έτη ιδιοκτήτη του και οι υποψήφιοι αγοραστές δεν συνέβαλαν με κάποιο τρόπο (π.χ. αύξηση μετοχικού κεφαλαίου). Ούτε καν με τον τρόπο της ταμειακής διευκόλυνσης, αφού θεωρητικά θα έπαιρναν, ανά πάσα στιγμή, τις μετοχές, όπως εκείνοι άλλωστε ισχυρίζονταν.

Η περίπτωση Ατλέτικο Μαδρίτης και το «άδειασμα» από τους «ροχιμπλάνκος»

Ενδιάμεσα των όσων συνέβησαν στα μέρη μας ενδιαφέρθηκαν και για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Στις 16 Δεκεμβρίου η ιστοσελίδα «Vozpopuli» δημοσίευσε φωτογραφίες των Μάτσιεκ και Μίχαϊλ Καμίνσκι έξω από το Metropolitan, όπου και είχαν μεταβεί εκεί για να συζητήσουν την αγορά των «ροχιμπλάνκος».

Σύμφωνα μάλιστα με το σχετικό «ρεπορτάζ» οι επαφές πήγαν καλά. Ωστόσο την ίδια ημέρα τα κατά τεκμήριο μεγαλύτερα ισπανικά media, όπως η Marca και η As, μετέδωσαν πως δεν υπήρχε κανένα προγραμματισμένο ραντεβού τους με τον Μινγκέλ Ανχελ Χιλ Μαρίν που μέσω εταιρείας κατέχει το 66% του συλλόγου, ο οποίος τους συνάντησε στο «πόδι» και για λίγα λεπτά επειδή πήγαν εκεί και ζήτησαν να τον δουν.

Τόνιζαν δε πως κατά τη διάρκεια της σύντομης κουβέντας τους απλά τους μετέφερε πως εάν ενδιαφέρονται μπορούν να κάνουν έγγραφη επίσημη πρόταση που θα συζητηθεί.

Παράλληλα στον εκεί Τύπο δημοσιεύτηκε πως «από την Ατλέτικο θεωρούν πως όλη αυτή η διαρροή που συμπεριλάμβανε και φωτογραφίες είναι μέρος μίας στρατηγικής ώστε να κάνουν (σ.σ. οι Καμίνσκι) γνωστούς τους εαυτούς τους στην Ευρώπη και όχι με σκοπό να εκφράσουν αληθινό ενδιαφέρον ώστε να αγοράσουν την ομάδα». Εκτοτε, από τα μέσα Δεκεμβρίου δηλαδή, δεν υπάρχει κάποια άλλη ουσιαστικά αναφορά για εκείνους και την ισπανική ομάδα.

Η διαφαινόμενη «εμπλοκή» τους στην Κορτράικ οδήγησε σε σωρηδόν παραιτήσεις

Μέχρι που φτάσαμε στις 6 Μαΐου, όπου σε τοπική ιστοσελίδα του Φλάνδρας δημοσιεύτηκε ότι οι Καμίνσκι ενδιαφέρονται για την αγορά της Κορτράικ. Υπήρξε η σχετική αναπαραγωγή και εύλογα από την πλειονότητα του εκεί Τύπου, όμως η παραπάνω εξέλιξη οδήγησε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Σχεδόν αμέσως οι Ματίας Λατέρνε και Ρόνι Βέρχελστ, CEO και πρόεδρος της Κορτράικ αντίστοιχα, παραιτήθηκαν και όπως αναφέρουν σχετικά στο Βέλγιο αυτό συνέβη σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να το πούμε σε απλά ελληνικά, επειδή ο ιδιοκτήτης Βίνσεντ Ταν εξετάζει την περίπτωσή των Καμίνσκι, ενώ στο τραπέζι υπήρχαν άλλες όπως και αυτή της ALK Capital που έχει και την Μπέρνλι.

Τα όσα συνέβησαν στην Κορτράικ είναι κάτι σαν déjà vu με το Αγρίνιο

Μάλιστα τον πρώτο καιρό και προφανώς από λανθασμένη πληροφόρηση ορισμένοι στη χώρα πίστευαν πως οι Καμίνσκι είχαν ήδη αγοράσει τα «καναρίνια». Είναι χαρακτηριστικό πως ανταποκριτής της «Het Nieuwsblad’s» που στις 17 Μαΐου μίλησε για το ζήτημα στην ιστοσελίδα «walesonline» (σ.σ. επειδή ο Ταν έχει τόσο την Κορτράικ όσο και την Κάρντιφ προφανώς οι Ουαλοί ενδιαφέρονται για τα εκεί δρώμενα) είπε πως «ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει για ένα ποσό που υπολογίζεται στα 13 με 15 εκατομμύρια λίρες. Νομίζω πως ο Καμίνσκι θα δώσει αυτά τα χρήματα, γιατί θέλει ακόμη μία ομάδα στην Ευρώπη μετά τον Παναιτωλικό». Προφανώς φυσικά και τα πράγματα δεν ήταν/είναι έτσι.

Παρόλα αυτά στις 14 Ιουνίου ανακοινώθηκε πως συμφώνησαν με τον ισχυρό της άνδρα και ο εκεί Τύπος έκανε λόγο για ένα deal που «άγγιζε» τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Μετέβησαν στην πόλη, έδωσαν μία συνέντευξη Τύπου που κράτησε περίπου 1,5 λεπτό όπου ο Μίχαϊλ Καμίνσκι διάβασε μία δήλωση χωρίς να του γίνουν ερωτήσεις, φωτογραφήθηκαν στο γήπεδο και… τέλος…

Η Κορτράικ δεν είχε προπονητή και ξεκίνησε προετοιμασία με τον περσινό βοηθό, ενώ περίπου 10 ημέρες μετά έκαναν την εμφάνισή τους ορισμένα δημοσιεύματα που έλεγαν πως «λογιστικά ζητήματα καθυστερούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Τα εκεί ΜΜΕ μετέδωσαν πως η πλευρά Ταν έδωσε deadline ως τα τέλη Ιουνίου να του καταβληθούν τα χρήματα, ύστερα ειπώθηκε πως η προθεσμία πήρε παράταση ως την Πέμπτη 6 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια γίνονταν λόγος για «χάος» και άλλα παρεμφερή, ενώ υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα που συνέκριναν το το πως εξελίσσονταν τα πράγματα στην Κορτράικ με τα όσα συνέβησαν στον Παναιτωλικό.

Πριν από μερικές ημέρες ο Εντουαρντ Στιλ ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ως ο νέος της κόουτς σε μία απόφαση που λήφθηκε από τον Ταν και τους συνεργάτες του και επί της ουσίας «Guldensporen Stadion» υπήρχε ένα déjà vu με το Αγρίνιο, αφού ακόμη και οι πρώτες δηλώσεις της πλευράς Καμίνσκι έμοιαζαν με όσα είπαν στις 8 Δεκεμβρίου, όταν και δημοσιοποιήθηκε η προφορική τους συμφωνία για την αγορά των «κυανοκίτρινων» (σ.σ. έκαναν αναφορές στην πόλη κτλ).

Μέχρι που τελικά υπήρξε ανάλογη κατάληξη, αφού χθες (11/7) ανακοινώθηκε πως η υπόθεση «ναυάγησε» και δεν θα προχωρήσει.

Από το… πουθενά και Μπελιντσόνα

Ενδιάμεσα των όσων συνέβησαν στο Βέλγιο οι Καμίνσκι ενδιαφέρθηκαν και για την Μπελιντσόνα. Στις 5 Ιουνίου η ιστοσελίδα «ecodellosport.ch» μετέδωσε πως αμφότεροι, πατέρας και γιος, βρέθηκαν στην Ελβετία και μίλησαν με τους ανθρώπους της ομάδας (συμμετέχει στη 2η κατηγορία) για πιθανή αγορά της.

Το παράδοξο ήταν πως εκ νέου το σχετικό δημοσίευμα ενέπλεξε τον Παναιτωλικό καθώς λέγονταν πως οι Καμίνσκι μετά τα «καναρίνια» θέλουν να διευρύνουν τις ομάδες που ελέγχουν (!), ενώ οι δύο πλευρές, όπως αναφέρθηκε σχετικά, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες. Εκτοτε παρατηρείται… σιγή ιχθύος.

Υπό αυτές τις συνθήκες και σε διάστημα περίπου 13 μηνών η οικογένεια Καμίνσκι έχει 0/5, αναφορικά με τις ομάδες που ενδιαφέρθηκε να αγοράσει. Αρχικά και κατά χρονική σειρά ήταν η Εβερτον, ο Παναιτωλικός, η Ατλέτικο Μαδρίτης και στη συνέχεια Μπελιντσόνα, Κορτράικ, όμως πάντα… κάτι συμβαίνει και ούτε «μισή» μετοχή από τις προαναφερθέντες δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κατοχή τους. Ή πιο σωστά, δεν κατατέθηκε το σχετικό αντίτιμο ώστε να περάσει στον έλεγχό της.

Γιώργος Ντυμένος- gazzetta.gr

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Καμίνσκι Κωστούλας Παναιτωλικός