Άποψη

"Καμιά απόλυση εργαζομένου-καμιά κατάργηση υπηρεσίας"

epi-anergia

 Από το Σωματείο εργατοϋπαλλήλων ΟΤΑ νομού Αιτωλ/νίας

 «Με μοναδικά κριτήρια την επόμενη …δόση που θα εξασφαλίσει στους τοκογλύφους δανειστές αποπληρωμή μέρους τοκοχρεολυσίων και θα εξυπηρετήσει την «ανάπτυξη» για φτηνές επενδύσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και σε εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και των κοινωνικών αγαθών.

Χωρίς αιδώ και αναστολές η κυβέρνηση με βαρβαρότητα και αυταρχικότητα προχωρεί στην υλοποίηση των υποσχέσεων που έχει δώσει στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο και εφαρμόζει τα μνημονιακά μέτρα με τυφλά και αιφνίδια χτυπήματα σε κλάδους και υπηρεσίες εργαζομένων.

Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στον ιδιωτικό τομέα που συνεχίζονται με το κλείσιμο επιχειρήσεων και απολύσεις εργαζομένων, το χτύπημα των 1.900 εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης που από τον περασμένο Νοέμβριο τέθηκαν από την μνημονιακή συγκυβέρνηση σε διαθεσιμότητα και μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα των οκτώ περίπου μηνών, τώρα τοποθετήθηκαν σε νέες θέσεις εργασίας, ενώ παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας περίπου 300 εργαζόμενοι στους οποίους εκκρεμεί ακόμα η τοποθέτηση, ήρθε η «σειρά» των εργαζόμενων της ΕΡΤ, της υγείας, της παιδείας, των ΔΕΚΟ και ο κατάλογος δεν κλείνει … ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση ποτέ δεν βγαίνει απ’ το κάδρο.

Η οριστική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα προβλέπει την απόλυση, μέσω διαθεσιμότητας, σταδιακά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, 6.500 εργαζόμενων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι απολύσεις αυτές θα προέλθουν από τους Σχολικούς Φύλακες, Δημοτικούς Αστυνομικούς  και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δεν προσδιορίζονται ακριβώς.

Οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσουν να περιορίζονται στις αντιμνημονιακές και  επαναστατικές δηλώσεις και έμπρακτα να αποδείξουν ότι αγωνίζονται για το μέλλον και το έργο των δήμων, γιατί στο τέλος και οι ίδιοι θα καταλήξουν υπάλληλοι σε γραφεία διεκπεραίωσης εντολών της κεντρικής εξουσίας και όχι οργανισμοί τοπικοί αυτοδιοίκησης για τον πολίτη.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες ως προς την επιλογή των κλάδων των εργαζομένων με την κυβέρνηση να θέλει να αιφνιδιάσει με «ξαφνικούς θανάτους» αποτρέποντας ή μετριάζοντας έτσι τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων που απέμειναν στους εργαζόμενους και πρωτίστως αυτό της εργασίας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν είναι μόνο των εργαζομένων που οι επιχειρήσεις «πτωχεύουν» ή απολύουν προσωπικό, δεν είναι μόνο των εργαζομένων που αυταρχικά και αντισυνταγματικά θα απολυθούν ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι την απόλυση τους ή τέλος αυτών που θα κληθούν να μεταταχθούν χωρίς κανέναν  σχεδιασμό και αντικειμενικό κριτήριο.

Δεν μπορεί να ξεκινήσει αυτός ο αγώνας  ατομικά και αμυντικά για την προστασία από τις απολύσεις και να τερματίσει στην ψήφιση και την εφαρμογή του βάρβαρου αυτού μέτρου.

Πρέπει να γίνει ανάληψη διευρυμένων πρωτοβουλιών για σχηματισμό ενιαίου μετώπου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από ομοσπονδίες εργαζομένων που πλήττονται κυρίως άμεσα, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, η παιδεία, η υγεία και στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενων από επιχειρήσεις οι οποίες  κλείνουν ή απολύουν, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, είναι επιτακτικά αναγκαίες.

Αναγκαία είναι και η πολυμορφηκότητα του αγώνα με κινήσεις – δράσεις διαρκείας. Να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών και των δημόσιων υπηρεσιών, ώστε να εκπέσει η προπαγάνδα για υπέρογκο και διεφθαρμένο προσωπικό στο δημόσιο και για ελλιπείς και χαμηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες.

Η κατάργηση και συγχώνευση βασικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα προς τον πολίτη, η κατεδάφιση και η αλλαγή του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και το ξεπούλημα των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών που επιχειρεί η κυβέρνηση εξυπηρετεί στην υπέρμετρη αύξηση του κέρδους για το μεγάλο ξένο και εγχώριο κεφάλαιο, θυσιάζοντας για το σκοπό αυτό ανθρώπινες ζωές.

Για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την μνημονιακή πολιτική θα είναι ακόμη χειρότερη έως απαγορευτική η πρόσβαση σε αυτά που αλλού θεωρούνται αυτονόητα (υγεία, παιδεία, υπηρεσίες δήμων, ρεύμα, νερό κ.ά.) ενώ για όσους θα έχουν εργασία, ο εργασιακός μεσαίωνας στους όρους εργασίας και στους μισθούς είναι δεδομένος.

 

Καμία ΑΠΟΛΥΣΗ εργαζομένου

 Διαθεσιμότητα + κινητικότητα = ΑΠΟΛΥΣΗ εργαζομένου 

Καμία κατάργηση υπηρεσίας

  Ο Πρόεδρος                                                       Η Γενική Γραμματέας

Παναγιώτης  Μπαλαρής                                                  Καλλιρρόη Αυδή»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close