Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Καλύβια: Αγιασμός προ Φώτων στα σπίτια

Σήμερα παραμονή των Θεοφανείων, τελέσθηκε το ξημέρωμα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου και του Αγιασμού και στη συνέχεια ο ιερέας, ακολουθώντας την παράδοση, αγίασε όλα τα σπίτια του χωριού.

Στο χωριό τον αγιασμό των οικιών πραγματοποίησαν ο Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων, πάτερ Θ. Αθανασόπουλος και ο πάτερ Νεκτάριος Κατής, Εφημέριος Αγίου Νικολάου Μεσαρίστης.

Την παραμονή των Θεοφανίων, νωρίς το πρωί, ψάλλεται στις εκκλησίες η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών με αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη, και στη συνέχεια η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, που ονομάζεται και Πρώτος Αγιασμός, Πρωτάγιαση ή Μικρός Αγιασμός, με λογοτεχνικές ευχές και ποιητικούς ύμνους.

Η ευλογία των υδάτων γίνεται μέσα στην εκκλησία, πάνω σε στολισμένη από κλαδιά μικροεξέδρα, όπου έχουν τοποθετηθεί αγγεία με νερό.

Μετά το τέλος της λειτουργίας ο ιερέας θα πάρει από το αγιασμένο αυτό νερό (τον αγιασμό) και θα βγει στα σπίτια και στα μαγαζιά της ενορίας του, «ν’ αγιάσει» και να διώξει το κακό.

Η παραμονή των Θεοφανίων έχει καθιερωθεί από την Εκκλησία ως ημέρα αυστηρής νηστείας. Η νηστεία που τηρούμε είναι αλάδωτη, ενώ δεν τρώμε ούτε ψάρι. Η μόνη περίπτωση να αρτηθούμε το λάδι είναι εάν πέσει Σάββατο ή Κυριακή.


kalyvia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button