ΕκπαίδευσηΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

«Καλώς βρεθήκαμε»: Μια ξεχωριστή εκδήλωση με Ρομά και μη Ρομά μαθητές στο Αγρίνιο (φωτο)

Την Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση διάχυσης των παρεμβάσεων του προγράμματος «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τίτλος της εκδήλωσης: «Καλώς βρεθήκαμε ….. Ρομά και μη Ρομά μαθητές συνεργαζόμαστε, αλληλεπιδρούμε, μαθαίνουμε μαζί…».


Μία συνεργασία του προγράμματος με τα σχολεία: 13ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου, 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και 6ο Γυμνάσιο Αγρινίου.

Αρχικά έγινε παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου, των στόχων και των δράσεων του προγράμματος , από την κ. Αγαθή Λιούμη, κοινωνική λειτουργό του προγράμματος ενώ στην συνέχεια η κ. Παρασκευή Κατσιώπη, εκπαιδευτικός του προγράμματος αναφέρθηκε στον ρόλο της ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές Ρομά.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Νικολάου, αναφέρθηκε στην διαχρονικότητα του θέματος, τονίζοντας ότι η εποχή μας είναι κομβική για το θέμα της εκπαίδευσης των πληθυσμών Ρομά, μιας και σήμερα η πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων είναι προαπαιτούμενες ακόμα και για τα πιο απλά επαγγέλματα. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι η αφετηρία στην εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να είναι η ίδια για όλους αλλά θα πρέπει και να λαμβάνονται πάντα υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθητών.

Τον λόγο μετά είχαν τα σχολεία. Η προϊσταμένη του 13ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου κ. Μαρία Τούκα και οι μικροί μαθητές του 13ου Νηπιαγωγείου παρουσίασαν δράσεις τους και αφιέρωσαν σε όλους το αγαπημένο τους τραγούδι.

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου παρουσίασε το υπέροχο παραμύθι «Ο μεγάλος αγώνας», που δημιούργησαν οι μικροί μαθητές με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους. Η μαγική ιστορία ενός βάτραχου που τα κατάφερε εκεί όπου όλοι οι άλλοι δεν μπορούσαν! Η χορωδία έκλεισε την παρουσίαση.

Το 6ο Γυμνάσιο Αγρινίου παρουσίασε δράσεις που υλοποιήθηκαν στο σχολείο στα πλαίσια μείωσης της εκπαιδευτικής ανισότητας και περιθωριοποίησης, με την εκπαιδευτικό κ. Ανδρομανέτσικου Χρυσούλα, καθώς και δραματοποίηση αποσπάσματος από μαθητές, από το βιβλίο του Β. Χριστόπουλου «Ρομανό Τσορουπέ». Επιπλέον έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουν όλοι με τα υπέροχα τραγούδια που είχε ετοιμάσει η χορωδία του σχολείου.

Μία εκδήλωση που επιχείρησε και πέτυχε την αρμονική συνύπαρξη Ρομά και μη Ρομά και δημιούργησε όμορφα συναισθήματα.

roma mathites1

«Ευχαριστούμε για την παρουσία τους: τον Βουλευτή Ν. Αιτωλ/νιας κ. Γ. Βαρεμένο, τους Δημάρχους Αγρινίου και Θέρμου κ. Παπαναστασίου και Κωνσταντάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Λ. Δημητρογιάννη, τους Αντιδημάρχους Αγρινίου, την Περιφερειακή Σύμβουλο , τα στελέχη εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλ/νιας, την Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου, τα στελέχη της Ομάδας Δράσης του Υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση των Ρομά-Δυτ. Ελλάδας, τους υποψηφίους βουλευτές.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους», καταλήγει η ανακοίνωση ων διοργανωτών.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, με κωδ.ΟΠΣ 5049099.

roma mathites6

roma mathites7

roma mathites8

roma mathites9

roma mathites10

roma mathites11

roma mathites12

roma mathites13

roma mathites15

roma mathites16

roma mathites17

roma mathites3 Αντίγραφο

roma mathites4 Αντίγραφο

roma mathites5 Αντίγραφο

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button