Δυτική Ελλάδα

Καλλιέργεια με "άρωμα" στην Ποταμούλα (φωτο)

koi-potamoula-aromatikaΗ καλλιέργεια αρωματικών φυτών μοιάζει να αποτελεί αντίδοτο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση, όντας ένας ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος της αγροτικής παραγωγής, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Τα αρωματικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική πρόταση, που θα συμβάλει όχι μόνο στη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος αλλά και θα εξελιχθεί σε έναν από τους δυναμικούς κλάδους αγροτικής παραγωγής στον τόπο μας.

Ο λόγος για τον Κώστα Μάλαινο που δεν στράφηκε μόνο στην τοπική χλωρίδα αλλά πιλοτικά και σε άλλες ξένες αλλά προσοδοφόρες καλλιέργειες. Στάθμισε τα θετικά και τα αρνητικά και «στρώθηκε» στη δουλειά καλλιεργώντας για αρχή σε πέντε στρέμματα γης, το αρωματικό φυτό ”Μελισσόχορτο”.

«Αποφασίσα να στραφώ στις εναλλακτικές καλλιέργειες με δεδομένη την κρίση και την ανεργία. Έβαλα το μυαλό μου να δουλέψει αξιοποιώντας την αγάπη μου για τη γη, τον ευλογημένο τόπο μας,εκμεταλλεύομενος τον χρόνο μου με σκοπό στο μέλλον να έχω τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Όλα τα βήματα είναι αργά και σταθερά, με επαγγελματισμό, συνέπεια και προγραμματισμό».

Το Μελισσόχορτο όπως αναφέρει ο Κώστας, δίνει απόδοση 1500 – 2000 κιλά/στρέμμα σε χλωρό και 300 – 400 κιλά σε ξηρό χόρτο.Το αφέψημα του θεωρείται τονωτικό, αντισπασμωδικό, ευ στόμαχο, εναντίον ιλίγγων και χρόνιων καταρροών. Σαν αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, φαρμακοποιία, ποτοποιία.

Αν και στην Ποταμούλα και στα Παρακαμπύλια γενικότερα το είδος αυτό της καλλιέργειας είναι ακόμη στα σπάργανα, με τον Κώστα Μάλαινο να είναι ο πρωτοπόρος και για την ώρα ο μοναδικός καλλιεργητής αρωματικών φυτών,στην Ποταμούλα.

http://potamoulanews.blogspot.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button