Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κάλεσμα σε κατάθεση εντάσεων για 6 επιπλέον ανεμογεννήτριες στον Αράκυνθο

«Καταθέτουμε έως 29-5-23 τις ενστάσεις μας για 6 επιπλέον ανεμογεννήτριες στον Αράκυνθο Μεσολογγίου»  τονίζει σε ανακοίνωση της η «Κίνηση Πολιτών για την προστασία των βουνών της Αιτωλοακαρνανίας».

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΟΥΡΣΑΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» (θυγατρική της βρετανικής εταιρείας SSE RENEWABLES), στη θέση «Ζυγός» του όρους Αράκυνθος της δημοτικής ενότητας Ι.Π. Μεσολογγίου του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η οποία τίθεται προς δημόσια διαβούλευση έως την Δευτέρα 29-5-2023!


Ο σχεδιαζόμενος ΑΣΠΗΕ Ζυγός θα βρίσκεται 6,5χλμ βορειοανατολικά από την πόλη του Μεσολογγίου και πλησίον των χωριών Ξηραίικα, Ανω και Κάτω Κουδουνι και Ευηνοχώρι και θα αποτελείται από πέντε (5) ανεμογεννήτριες ισχύος 5MW η κάθε μία, με ύψος πυλώνα 102,5 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 76 μέτρα και από μία (1) ανεμογεννήτρια ισχύος 5,2MW, με ύψος πυλώνα 102,5 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 71 μέτρα.

Επισημάνσεις από την «Κίνηση Πολιτών»:

«α) Το έργο θα βρίσκεται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) περιοχής Natura 2000 με κωδικό GR2310010 «Όρος Αράκυνθος και στενά Κλεισούρας» και 2,9χλμ από την περιοχή Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Natura 2000 με κωδικό GR2310015 «Δέλτα Αχελώου, λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού και εκβολές Εύηνου, νήσοι Εχινάδες, νήσος Πεταλάς, Δυτικός Αράκυνθος και στενά Κλεισούρας». Παρόλο αυτά, στη μελέτη του έργου δεν παρουσιάζεται καμία καταγραφή πεδίου για τα είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας των υπόψη περιοχών Natura 2000. Το γεγονός αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα και αυτοτελής λόγος απόρριψης της ΜΠΕ.

β) Αρνητικές είναι οι γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου Μεσολογγίου και της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας για την κατασκευή του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού, οι οποίες έχουν κατατεθεί στην δημόσια διαβούλευση του έργου. Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) εισηγείται την ανάγκη υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων λόγω των διαπιστωμένων ελλείψεων της ΜΠΕ με σχετικό έγγραφο του, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την αδειοδοτούσα αρχή. γ) Από την αρχή του έτους, αριθμούμε μέχρι στιγμής στην Αιτωλοακαρνανία, συνολικά πέντε (5) δημόσιες διαβουλεύσεις για αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Κατηγορίας Α’, δηλ. διαβουλεύσεις για είκοσι τέσσερις (24) ανεμογεννήτριες. Το 2022 αριθμήσαμε συνολικά έντεκα (11) δημόσιες διαβουλεύσεις για αιολικούς σταθμούς Κατηγορίας Α’, δηλ. για εβδομήντα οκτώ (78) ανεμογεννήτριες και υπήρξαν οι εγκρίσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για πάνω από είκοσι πέντε (25) ανεμογεννήτριες αιολικών σταθμών Κατηγορίας Β’ στην Αιτωλοακαρνανία. Υπενθυμίζουμε ότι έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα εκατόν πενήντα τρεις (153) ανεμογεννήτριες στην Αιτωλοακαρνανία, σε Ναυπακτία, Θέρμο, Ξηρόμερο, Ακαρνανικά και Βάλτο, ενώ υπό αδειοδότηση βρίσκονται έργα για τουλάχιστον άλλες πεντακόσιες (500) !

rae xartis

Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος από ολόκληρη την επικράτεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το δημοτικό συμβούλιο, τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της περιοχής να λάβουν γνώση της ΜΠΕ (πρόκειται για πρόχειρη μελέτη και παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις) και να εκφράσουν τις ενστάσεις τους, καταθέτοντας το ειδικό έντυπο ”Δ11”.

Στην συνέχεια παρατίθενται οδηγίες για την συμμετοχή του κοινού στην δημόσια διαβούλευση:

Αξίζει ΌΛΟΙ να αφιερώσουμε 15 λεπτά από τον χρόνο μας για να εγγραφούμε στο ΗΠΜ και να καταθέσουμε ένσταση!

Καταθέτουμε τις απόψεις/ενστάσεις μας για την εν λόγω ΜΠΕ, μέσω του ειδικού εντύπου Δ11, το οποίο πρέπει να κατατεθεί με τη μορφή αρχείου “pdf” στον ιστότοπο του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/7907 , κατόπιν ηλεκτρονικής εγγραφής και δημιουργίας λογαριασμού στο ΗΠΜ με χρήση των κωδικών TaxisNet.

[Στην παραπάνω διεύθυνση μπορούμε να βρούμε την ΜΠΕ του έργου, κατηγορίας Α2, με Περιβαλλοντική Ταυτότητα (ΠΕΤ): 2211853326, να ενημερωνόμαστε για τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και να συμμετέχουμε στην διαβούλευση, μόνο εάν είμαστε εγγεγραμμένοι στο ΗΠΜ].

Οδηγίες για την εγγραφή μας στο ΗΠΜ: https://drive.google.com/file/d/1RE30b12CMDLUrBIfutikld94G KPtIqgk/view?usp=sharing

Στον παρακάτω σύνδεσμο βρίσκουμε ένα πρότυπο έντυπο Δ11, το οποίο περιέχει ήδη διατυπωμένες ενστάσεις (συμπληρώνουμε μόνο τα προσωπικά μας στοιχεία εάν το επιθυμούμε και ύστερα το καταθέτουμε με τη μορφή αρχείου “pdf” στο ΗΠΜ, στη διαβούλευση του έργου): https://docs.google.com/document/d/1leqe-flQGX8tbdWmkbjMmYgRah3MFcyN6YKzGRbm05s/edit?usp=sharing

(Το παραπάνω αρχείο είναι ανεβασμένο στην πλατφόρμα Google Drive. Ανοίγουμε το αρχείο και πατάμε πάνω δεξιά στην γραμμή εργαλείων στη θέση «Αρχείο->Δημιουργία Αντιγράφου» για να δημιουργήσουμε νέο αντίγραφο, εάν θέλουμε να επεξεργαστούμε το Δ11. Στη θέση «Αρχείο->Λήψη->Έγγραφο PDF» πατάμε για να το αποθηκεύσουμε ως αρχείο pdf).

Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να γράψετε στο Δ11 και τις δικές σας παρατηρήσεις/ενστάσεις/σχόλια για την εν λόγω ΜΠΕ».

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button