ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Καλεί δημοσιογράφους απ’όλη την Ελλάδα ο Κ. Λύρος για το πανηγύρι του Αη-Συμιού

Για να γίνει ευρύτερα γνωστό

Με επιστολή του σε δημοσιογράφους από όλη τη χώρα, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, απευθύνει κάλεσμα, ώστε να γνωρίσουν απο κοντά και να καλύψουν δημοσιογραφικά το μοναδικό εθνικοθρησκευτικό – πανηγύρι του Αη-Συμιού.

Ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου θα καλύψει εξ ολοκλήρου τα έξοδα διαμονής ενώ η κάθε παρέα πανηγυριστών θα φροντίσει για την διατροφή. Στόχος του δήμου είναι το πανηγύρι του Αη-Συμιού με το καθιερωμένο εθιμικό τυπικό να γίνει γνωστό σε όλη την επικράτεια.


Η επιστολή του δημάρχου:

«Στις 12,13 και 14 Ιουνίου 2022 στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου πραγματοποιείται το εθνικοθρησκευτικό – πανηγύρι του Αη-Συμιού.

Το πανηγύρι του Αη Συμιού στην Ιερή μας Πόλη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση και ομοιότητα με τα γνωστά πανηγύρια της χώρας μας, αποτελεί σημαντικό γεγονός της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής και έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2018.

Τελείται σε δύο κομβικά χρονικά σημεία του έτους, τον Φεβρουάριο και τον Μάιο/Ιούνιο (ανάλογα με την ημερομηνία του Αγίου Πνεύματος) όταν οι δυνάμεις της φύσης βρίσκονται εν υπνώσει και ξεκινά η αναγέννηση, και όταν η φύση βρίσκεται στο θρίαμβό της.

Ο εορτασμός αυτός συνηθιζόταν και στην Τουρκοκρατία. Με την ανοχή των Τούρκων, που είχαν επιτρέψει στους ραγιάδες την ελεύθερη τέλεση των πανηγυριών, οι Μεσολογγίτες συγκεντρώνονταν την Κυριακή της Πεντηκοστής στο μοναστήρι, εκκλησιάζονταν σε αυτό την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, έψεναν ύστερα σφαχτά και ακολουθούσαν γλέντια, χοροί και ξεφαντώματα.

Ψυχή του πανηγυριού είναι οι παρέες των αρματωμένων, που φορούν παραδοσιακή φορεσιά και ζώνονται τα άρματα και των καβαλαραίων που ιππεύουν άλογα. Οι παρέες απαρτίζονται μόνο από άνδρες, διαφόρων ηλικιών, κοινωνικών ομάδων και ιδεολογιών, που αλληλοσυμπληρώνονται. Κάθε παρέα έχει τον αρχηγό της, τον πρώτο μεταξύ των ίσων, που ονομάζεται καπετάνιος και λειτουργεί βάσει ενός θεσμικού, ιστορικού πρωτοκόλλου. Τα μέλη της παρέας ανταμώνουν στα στέκια τους, πολλές φορές το χρόνο, και συζητούν για το πανηγύρι, αναπτύσσοντας ισχυρούς κοινωνικούς και συναισθηματικούς δεσμούς και πνεύμα συλλογικότητας. Κάθε παρέα έχει τη δική της ζυγιά. Πρόκειται για ολιγομελές συγκρότημα που αποτελείται από αθίγγανους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, με τα αρχαιόθεν μουσικά όργανά τους (ένα νταούλι και δύο ζουρνάδες – έναν πρίμο κι έναν μπάσο).

Το πανηγύρι του Αη Συμιού είναι γλέντι και κατάνυξη μαζί. Η μουσική, το τραγούδι και ο χορός είναι συστατικά στοιχεία του πανηγυριού, που ενώνουν τους πανηγυριστές μεταξύ τους, αλλά και με την ευρύτερη κοινότητα. Έτσι τα βιώματα είναι συλλογικά, έντονα και υπερβατικά. Η μουσική αποτελεί την πεμπτουσία του πανηγυριού, καθώς το νταούλι και ο ζουρνάς προκαλούν στους πανηγυριστές έντονη συγκίνηση, αναπόληση του παρελθόντος, υπαρξιακό στοχασμό και ξεσηκώνουν τη ψυχή οδηγώντας τη σε ανεξερεύνητα μονοπάτια και εντέλει σε έκσταση. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, το πανηγύρι του Άη – Συμιού θα αναβιώσει ξανά και φέτος. Η επισκεψιμότητα και η συμμετοχή στο πανηγύρι κυμαίνεται στα 3.000 άτομα.
Βασικοί συντελεστές είναι οι 13 παρέες των αρματωμένων απαρτιζόμενες αποκλειστικά από άνδρες περίπου 25 ατόμων σε κάθε παρέα οι οποίοι περνούν αποκλειστικά μαζί σχεδόν όλο το 3μερο του πανηγυριού στο γραφικό, δενδρόφυτο και πανέμορφο μοναστήρι (8,2 χιλιόμετρα από την πόλη), αλλά και στα στενά στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Πιστεύοντας στην εξωστρέφεια και στην προβολή που πρέπει να λάβει αυτό το δρώμενο της πόλης μας θέλουμε να προσκαλέσουμε και να φιλοξενήσουμε στην πανηγύρι μας δημοσιογράφους (αποκλειστικά άνδρες , λόγω του πρωτοκόλλου του πανηγυριού) από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο, οι οποίοι ανά δύο θα ενταχθούν σε κάθε διαφορετική παρέα.

Υπό αυτή την έννοια σας λοιπόν σας καλούμε στην πόλη μας την 12, 13 και 14 Ιουνίου για να λάβετε μέρος στο μοναδικό αυτό πολιτισμικό, ιστορικό- θρησκευτικό και παραδοσιακό πανηγύρι και να ζήσουμε από κοντά αυτή την μοναδική εμπειρία. Από την πλευρά μας εμείς έχουμε ήδη συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο των Πανηγυριστών και με τον Καπετάνιο κάθε παρέας για την ένταξη και φιλοξενία σας σε κάθε παρέα όπου θα συμμετέχετε καταγράφοντας, φωτογραφίζοντας και βιντεοσκοπώντας την πορεία που θα ακολουθήσει η κάθε παρέα και τα μοναδικά δρώμενα κατά την εξέλιξη του πανηγυριού, όπως ο «χορός του πεθαμένο» ξεκινώντας από τα στέκια στην πόλη, συνεχίζοντας στο Μοναστήρι του Αη-Συμιού – μεταβυζαντινό μοναστήρι που χτίστηκε το 1740 σε μια λαγκαδιά του Ζυγού- επιστρέφοντας στην πόλη ως παρέλαση αρματωμένων και εφίππων και κλείνοντας στο Ιστορικό νησάκι της Αγίας Τριάδος, καταμεσής της λιμνοθάλασσας , στην Κλείσοβα.

Ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου θα καλύψει εξ ολοκλήρου τα έξοδα διαμονής ενώ η κάθε παρέα θα φροντίσει για την διατροφή. Στόχος μας είναι το πανηγύρι του Αη-Συμιού με το καθιερωμένο εθιμικό τυπικό να γίνει γνωστό σε όλη την επικράτεια, δημοσιεύοντας το υλικό που θα συγκεντρώσει ο κάθε δημοσιογράφος στην περιοχή του. Ελπίζοντας ότι η πρότασή μας τα τύχει της αποδοχής σας, παρακαλούμε να μας ενημερώστε έως στις 6 Ιουνίου 2022 για το ενδιαφέρον σας προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή φιλοξενία σας στην Ιερή μας Πόλη».

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Άσε τις προβολές και τα πανηγύρια δήμαρχε κ έλα μάζεψε κάνα σκουπίδι που τα ποντίκια γίνανε μεγαλύτερα από τις γάτες.. Κ με τι λεφτά θα καλύψεις τα έξοδα διαμονής??? Δεν ξέρω αν το καταλάβατε αλλά ο δήμαρχος είναι όντως για τα πανηγύρια..
    Υ. Γ. Δεν έχω τπτ με το πανηγύρι του Άη Συμιου, ίσα ίσα. Με τον καραγκιόζη το δήμαρχο τα έχω γιατί μόνο για τα κανάλια κ τις φωτογραφίες δουλεύει η μάλλον μας δουλεύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button