ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Και στο Αγρίνιο η τιμή του diesel ξεπέρασε αυτήν της αμόλυβδης (φωτο)

Εικόνα ανατροπής σε πολλά πρατήρια-Φόβοι για εκτίναξη των τιμών στις μεταφορές

Για πρώτη φορά στα χρονικά η τιμή του πετρελαίου ξεπερνά την αντίστοιχη τιμή της βενζίνης, σε πολλές περιοχές της χώρας

Η τιμή του diesel κίνησης στην περιοχή του Αγρινίου, κυμαίνονταν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης από 1.900 ευρώ το λίτρο έως 2,159 ευρώ το λίτρο.


Η απλή αμόλυβδη από 1,948 έως 2,203 ευρώ το λίτρο με ορισμένα πρατήρια να πωλούν ήδη αυτήν την εβδομάδα την βενζίνη φθηνότερα από το diesel με τους κατόχους των πετρελαιοκίνητων οχημάτων βέβαια, να έχουν υποστεί σοκ από την εξέλιξη.

Η δε μέση τιμή λιανικής πώλησης την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στα πρατήρια της Αιτωλοακαρνανίας, είχε διαμορφωθεί στα 2,024 για την απλή αμόλυβδη, σε 2,263 για την super, σε 1,994 για το diesel κίνησης και στα 1,039 για το υγραέριο κίνησης. Η εικόνα αυτή όμως ανατράπηκε…

Όπως είναι γνωστό, από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου αυτοί που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης αντιμετωπίζουν νέες αυξήσεις στην τιμή, καθώς αποτελεί παρελθόν η επιδότηση στην αντλία.

Σήμερα  Σάββατο 8 Οκτωβρίου, παρατηρείται όλο και σε περισσότερα πρατήρια του Αγρινίου, η τιμή του πετρελαίου κίνησης να ξεπερνά την απλή αμόλυβδη (φωτο).

Για την εξέλιξη βέβαια, ευθύνονται και άλλοι παράγοντες: Η παραγωγή πετρελαίου κίνησης φαίνεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και σε συνδυασμό με την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, που έφερε νέα μεγάλη άνοδο στην τιμή του Μπρεντ το τελευταίο δεκαήμερο (+ 15%), δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που φέρνει για πρώτη φορά το ντίζελ κίνησης πάνω από την αμόλυβδη βενζίνη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πρατηρίων υγρών καυσίμων στα βόρεια προάστια της Αθήνας που κινήθηκε το newsauto είχε υψηλότερη τιμή στο πετρέλαιο κίνησης από την αντίστοιχη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

Φόβοι για εκτίναξη των τιμών στις μεταφορές

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου κίνησης θα αποτελέσει ένα τεράστιο πρόβλημα κυρίως για τους ιδιοκτήτες φορτηγών, λεωφορείων αλλά και τρακτέρ καθώς τα συγκεκριμένα οχήματα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες καυσίμων για να κινηθούν. Αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής του diesel κίνησης θα είναι βέβαια η αύξηση των μεταφορικών ναύλων αλλά και των προϊόντων…

Η δεύτερη κατηγορία που θα πληγεί άμεσα από την ασύμμετρη άνοδο της τιμής του diesel σε σχέση με της βενζίνης είναι οι ιδιοκτήτες Ταξί οι οποίοι θα δουν το κόστος χρήσης του οχήματός τους να αυξάνεται οπότε θα αιτηθούν και εκείνοι αύξηση του κομίστρου.

Η τρίτη κατηγορία στην οποία θα προκληθούν τεράστια προβλήματα από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου κίνησης είναι οι εταιρείες με μεγάλους στόλους οχημάτων (πωλητές) τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πετρελαιοκίνητα και στα οποία θα αυξηθεί το κόστος χρήσης όπως επίσης και κατ’ επέκταση και τα έξοδα των εταιρειών.
Τέλος οι ιδιώτες καταναλωτές πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων απλά θα χρειαστεί να μειώσουν λίγο τις μετακινήσεις τους για να συγκρατήσουν χαμηλό το κόστος χρήσης το οποίο ούτως η άλλως παραμένει χαμηλότερο από το αντίστοιχο ενός βενζινοκίνητου οχήματος εξαιτίας μεγαλύτερης αυτονομίας που προσδίδει το diesel.

Αν τώρα το diesel κίνησης συνεχίσει το ράλλυ ανόδου τότε θα δούμε πολλά οχήματα να ακινητοποιούνται, φορολογικά τουλάχιστον, μέχρι να διορθωθούν τα πράγματα και να μειωθούν οι τιμές τόσο στο diesel όσο και στην αμόλυβδη βενζίνη…

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button