ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

ΚΑΔ: Μεγάλες οι ελλείψεις, ποιοι «κερδίζουν» αναστολή πληρωμών φόρων

Τις ελλείψεις της πρώτης λίστας με τους ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό και εντάσσονται στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, συμπληρώνει καθημερινά το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρώτος κατάλογος με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) καλύπτει 440.000 επιχειρήσεις και εμφανίζει μεγάλες ελλείψεις, έτσι εμπλουτίζεται με περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους, στη βάση των στοιχείων που συγκεντρώνει ο μηχανισμός παρακολούθησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και τα αιτήματα που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο από φορείς και παραγωγικές τάξεις.

Υπάρχουν για παράδειγμα, επιχειρήσεις που πλήττονται βαρύτατα ως προμηθευτές άλλων εταιριών που έχουν τερματίσει τη δραστηριότητα τους, αλλά και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους δεν ανήκουν σε αυτούς που ανακοινώθηκαν.

Δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν ακόμα και συγκεκριμένοι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου επιχειρήσεων, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δεν έχουν δηλώσει τον ακριβή ΚΑΔ ή έχουν δευτερεύοντες κωδικούς. Μεταξύ των νέων ΚΑΔ που θα προστεθούν, περιλαμβάνονται:

– Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές.

– Υπαίθριοι πάγκοι και αγορές.

– Υπηρεσίες φωτορεπόρτερ.

– Λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών.

– Πλυντήρια αυτοκινήτων.

– Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

Οι επαγγελματικοί κλάδοι που εντάσσονται στη λίστα με τους ΚΑΔ «κερδίζουν» αναστολή πληρωμών φόρων και δόσεις ρυθμίσεων έως τις 31 Αυγούστου 2020, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου για Μάρτιο και Απρίλιο, αναστολή των πληρωμών χρεολυσίων για τραπεζικά δάνεια για τις συνεπείς επιχειρήσεις έως τέλος Σεπτεμβρίου καθώς και επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων για 3 μήνες.

Τα μέτρα ενεργοποιούνται σε καθημερινή βάση και ήδη το Σάββατο δημοσιεύθηκαν δύο αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.

ΑΑΔΕ: Εκτός οσοι αλλάζουν ΚΑΔ

Με αφορμή ερωτήματα λογιστών – φοροτεχνικών, ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων σχετικά με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που υπάγονται στην παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και ΦΠΑ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει τα εξής:

Πρόκειται για τους ΚΑΔ, οι οποίοι ήταν κύριοι και ενεργοί στις 20 Μαρτίου 2020, όπως προβλέπονται στις υπουργικές αποφάσεις 1053/2020 (Β’ 949) και 1054/2020 (Β’ 950).

Συνεπώς, οποιαδήποτε μεταβολή σε ΚΑΔ μετά τις 20 Μαρτίου 2020, για προγενέστερο χρονικό διάστημα, δεν λαμβάνεται υπόψη για την υπαγωγή στα μέτρα στήριξης.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button