Κ. Μπόκας (ΕΛΟΠΥ): «Η καρδιά της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας «χτυπά» στη Δυτική Ελλάδα» (φωτο-video)
Η εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας στο Συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν 2022»
Εκπροσωπώντας την ΕΛΟΠΥ, την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, σε μια σημαντική εκδήλωση για τη Δυτική Ελλάδα, της οποίας τους διοργανωτές συνεχάρη, μίλησε από το βήμα του Συνεδρίου «Δυτικά Επιχειρείν» ο επιχειρηματίας και μέλος του Δ.Σ. της Οργάνωσης, Κωνσταντίνος Μπόκας.
Η ΕΛΟΠΥ, φορέας ανάπτυξης της Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετικής δύναμης στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές.
Παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο , επίλυση προβλημάτων επικοινωνίας με τους κρατικούς φορείς και πολλά ακόμη. Η αποστολή της οργάνωσης είναι η ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.
Σήμερα η ΕΛΟΠΥ έχει 22 μέλη τα οποία παράγουν περίπου το 80 τοις εκατό της εγχώριας παραγωγής εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου.
Η ΕΛΟΠΥ, όπως σημείωσε ο κ. Μπόκας, λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό μεταξύ των μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας ενώ παράλληλα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες και το περιβάλλον .
«Γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο κλάδος μας έχει ξεχωριστή σύνδεση με αυτή την Περιφέρεια της χώρας: γιατί μπορεί μεν η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια να είναι παρούσα σε πάρα πολλές περιοχές της επικράτειας, όμως, δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι η καρδιά της χτυπάει στη Δυτική Ελλάδα.
Η δραστηριότητά μας είναι συνυφασμένη με την ευημερία και την πρόοδο πολλών από τις τοπικές κοινωνίες, προσφέροντας καλές θέσεις εργασίας και αποτελώντας πυρήνα ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας.
Αυτό το πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί στην πορεία του χρόνου στηριγμένο σε ένα κοινό αναπτυξιακό όραμα, σε σκληρή δουλειά και σε ειλικρινή επικοινωνία με τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής, εμείς στην ΕΛΟΠΥ το αντιλαμβανόμαστε όχι ως προορισμό, αλλά ως σημείο εκκίνησης για ακόμα σημαντικότερα επιτεύγματα», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μπόκας .
Είναι γεγονός ότι ο κλάδος, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε και συνεχίζει ως ένα βαθμό να αντιμετωπίζει λόγω της πανδημίας, παραμένει σταθερά στην πρωτοπορία της ανάπτυξης. Το ισχυρό εξαγωγικό του προφίλ, η κορυφαία τεχνογνωσία που επίσης εξάγεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι εξελιγμένες δομές των επιχειρηματικών οργανισμών και, πάνω απ’ όλα, η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων, τοποθετούν την Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια σε περίοπτη θέση στην ομάδα των λεγομένων «εθνικών πρωταθλητών».
«Η εκτίμησή μας είναι», συνέχισε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΟΠΥ, «ότι σ’ ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολλές αβεβαιότητες αλλά και σημαντικές ευκαιρίες, είναι τώρα η στιγμή για ένα σημαντικό, για ένα τολμηρό βήμα προόδου –βασισμένο στη γνώση, την πείρα αλλά και την επιχειρηματική δυναμική του κλάδου μας: για ένα άλμα, που θα μας οδηγήσει ακόμα ψηλότερα, βοηθώντας αυτονόητα και την «πρωτεύουσα» της Ιχθυοκαλλιέργειας, τη Δυτική Ελλάδα, να προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά!»
Ο γνωστός Αγρινιώτης επιχειρηματίας συμπλήρωσε ακόμη στην ομιλία του πως «η φιλοδοξία, η τεχνογνωσία αλλά και το επιχειρηματικό υπόβαθρο από την πλευρά μας, αποδεδειγμένα υπάρχουν. Αυτό στο οποίο όλοι πρέπει να εστιάσουμε στην παρούσα συγκυρία, είναι να επιταχύνουμε τις θεσμικές και τις κανονιστικές πρωτοβουλίες που είναι απολύτως απαραίτητες, προκειμένου τα επιχειρηματικά οράματα και οι δυνατότητες να μετουσιωθούν σε πραγματικότητα».
Θεσμοθέτηση των ΠΟΑΥ
Σ’ αυτό το σημείο της εισήγησης του, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ΠΟΑΥ και στην αναγκαιότητα της όσο το δυνατόν πιο διευρυμένης θεσμοθέτησής τους.
«Είναι νομίζω περιττό να αναλύσω τη σημασία της ξεκάθαρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης χωροθέτησης των δραστηριοτήτων του κλάδου μας. Θα το πω πολύ απλά: χωρίς οριστική ρύθμιση του χωροταξικού ζητήματος, χωρίς ΠΟΑΥ, μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συντελεστεί με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και σε αρμονία με τις υπόλοιπες κρίσιμες δραστηριότητες, όπως ο Τουρισμός, δεν είναι εφικτή.
Δεν είναι τυχαίο που οι ιχθυοκαλλιεργητες της περιοχής, είναι όχι μόνο ενεργοί πολίτες αλλά και δραστηριοποιούνται συγχρόνως και σε άλλους τομείς παραγωγικούς και ιδιαίτερα στον τουριστικό.
Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία. Η Πολιτεία έχει δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει εξειδικευθεί σε συγκεκριμένες θεσπίσεις ΠΟΑΥ, και πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Μια θετική και ταχεία εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση για όλη την περιοχή. Τα επιστημονικά δεδομένα και οι μελέτες σχετικά με τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι διαθέσιμα και αδιαμφισβήτητα. Η δυνατότητα της Ιχθυοκαλλιέργειας να συνυπάρξει με τον Τουρισμό, που επίσης έχει μεγάλη σημασία για τη Δυτική Ελλάδα, είναι επίσης αποδεδειγμένη. Είναι λοιπόν η ώρα για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων, που όχι μόνο είναι τεχνικά θεμελιωμένες, αλλά στηρίζονται, επιτρέψτε μου να πω, και από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών», τόνισε για το θέμα ο κ. Μπόκας.
Ολοκλήρωσε την ομιλία του, «χωρίς περιστροφές», λέγοντας:
«Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί και θέλει να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις-μέλη της ΕΛΟΠΥ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι ζυμωμένες με τις τοπικές κοινωνίες και αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν είναι συγκυριακοί «επισκέπτες», αλλά συμμετέχουν ενεργά και πολυεπίπεδα στην προκοπή του τόπου. Αισθανόμαστε σύμμαχοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεργαζόμαστε αποδοτικά με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καιταυτόχρονα, υπήρξαμε και θα παραμείνουμε πάντα υπέρμαχοι του ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου με την κοινωνία και τους φορείς της, σε κλίμα συναίνεσης και με γνώμονα πάντα το κοινό καλό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αντικείμενό μας είναι η παραγωγή μιας τροφής υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, με βάση τις αυστηρότατες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης – προϊόντων, δηλαδή, που θα έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση σε διεθνές επίπεδο. Έχουμε όλα τα όπλα στη διάθεσή μας για να πάμε ακόμα πιο μπροστά, για να ενισχύσουμε τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο στην παγκόσμια αγορά.
Ας προχωρήσουμε λοιπόν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, όλοι μαζί κι ας κάνουμε το άλμα που μπορούμε και που μας αξίζει, με πυξίδα μας τη βιώσιμη ανάπτυξη, το αμοιβαίο όφελος, την προκοπή της Δυτικής Ελλάδας.
Σας ευχαριστώ πολύ».