sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Κ. Κιτσοπάνος: Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το νερό στην Παραβόλα

Μετά το δημοσίευμα της Real για την ανίχνευση νιτρικών

Ανησυχία σε περιοχές της χώρας, μεταξύ τους και στην Παραβόλα του δήμου Αγρινίου, προκάλεσε δημοσίευμα της κυριακάτικης Real, σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού και την επιβάρυνση του με νιτρικά.

Στο δημοσίευμα, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κοντής, γίνεται αναφορά σε μετρήσεις που έχουν γίνει αλλά και στην πλέον πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νιτρικά, που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου του 2018, αναφέρεται πως «περίσσεια νιτρικών σε πόσιμα ύδατα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, συγκεκριμένα την πρόκληση μεθαιμοσφαιριναιμίας, που εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να προκαλεί κυάνωση και, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ασφυξία που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη για τα βρέφη».

Τονίζεται ακόμη πως η ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει ως αποτέλεσμα το νερό που ρέει από τις βρύσες σε χιλιάδες κατοικίες να υπερβαίνει τα ασφαλή όρια κατανάλωσης.

Σημειώνεται πως επισήμως από την Ε.Ε. έχει τεθεί το όριο των 50 mg/L, ωστόσο στη νομοθεσία συνολικά 7 χωρών-μελών (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Κροατία) υπάρχει η σύσταση στους καταναλωτές να αποφεύγεται ακόμα και η κατανάλωση νερού με νιτρικά άνω των 10 mg/L.

Το ίδιο επίπεδο των 10 μικρογραμμαρίων νιτρικών ανά λίτρο νερού είναι το επίσημο όριο ασφαλείας.
Στο πόσιμο νερό κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου νιτρικά, τα οποία αποτελούν επιμολυντές του νερού λέει o πρόεδρος του ΕΦΕΤ και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Ζαμπέλας.

Θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή ειδικά σε βρέφη, τα οποία πίνουν γάλα που παρασκευάζεται από βρεφική φόρμουλα και νερό λέει o καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Λουτράδης που έχει τεθεί στις ΗΠΑ.

Καμιά ανησυχία, λέει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου

Απαντήσεις αναφορικά με την ποιότητα του νερού στην Παραβόλα έδωσε σήμερα ο Κώστας Κιτσοπάνος, Δημοτικός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου, μιλώντας στον AERAS FM 99.5 και στον Παναγιώτη Τσακανίκα με αφορμή δημοσιεύματα περί επικίνδυνου νερού στην περιοχή της Παραβόλας του Δήμου Αγρινίου.

Ο κ. Κιτσοπάνος επισήμανε ιδιαίτερα το όριο των τιμών που θέτει η Ε.Ε. και το γεγονός ότι η μέτρηση στην Παραβόλα δίνει μια τιμή της τάξης των 12 mg/l, καθώς και το δεδομένο των τακτικών ελέγχων ποιότητας του νερού που διενεργεί η υπηρεσία.

Τόνισε ακόμη πως εφόσον απαιτηθεί, ο Δήμος θα προβεί σε επιπλέον απολυμάνσεις και χλωριώσεις και θα παρέμβει όπου χρειαστεί ενημερώνοντας τους πολίτες αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου της ΔΕΥΑ Αγρινίου στον Aerasfm 99.5:

2 Σχόλια

  1. Τελικά το νερό της περιοχής μας έχει νιτρικά κλπ και το πληρώνουμε κιόλας για να διαβούμε μια ώρα αρχήτερα; Με τις χλωριώσεις, τελειώνει το πρόβλημα; ή δημιουργούνται αλλά προβλήματα στην υγεία το πολύτιμοτερο αγαθό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button